The Fencer

Колкото и да имахме желание отново да се похвалим с български филм, достигнал до максимално много сърца на представители на Американската филмова академия, „Съдилището” на Стефан Командарев не успя да влезе в заветната „чуждоезична деветка” на „Оскар” 2016, но по-важното е, че щатската преса писа много за него. Което означава, че заради актуалната тема (емиграция), човешките взаимоотношения (семейна драма) и подхода към историята (актьорски и визуално) българският филм е направил впечатление, а това е важен факт!

Ето заглавията и режисьорите на филмите, подредени по азбучен ред на държавите, които представляват:

Белгия, „The Brand New Testament”, режисьор Жако Ван Дормел
Колумбия, „Embrace of the Serpent”, режисьор Сиро Гера
Дания, „A War”, режисьор Тобиас Линдхолм
Финландия, „The Fencer”, режисьор Клаус Харо
Франция, „Мустанг” (“Mustang”), режисьор Дениз Гамзе Ергювен
Германия, „Labyrinth of Lies”, режисьор Джулио Ричарели
Унгария, „Son of Saul”, режисьор Ласло Немец
Ирландия, „Viva”, режисьор Пади Бретнах
Йордания, „Вълк” („Theeb”), режисьор Нажи Абу Ноуар

Любопитно е, че тази година седем от деветте заглавия са на европейски филми, едно е от близкия Изток и едно от Южна Америка – останалите континенти няма да участват в надпреварата! Общо 80 заглавия покриваха изискванията за включване в съперничеството през тази година. Гласуването в тази категория е разделено на две фази. Първоначално комисия от няколко стотин членове на Академията, които живеят в Лос Анджелис, гледат подадените филми – от средата на октомври до 14 декември. Те посочват шест заглавия, а останалите три се избират от академичния изпълнителен комитет за чуждоезичната категория.

На традиционния въпрос защо именно тези творби са избрани, за да продължат, селекционерите обикновено отговарят: „Когато видите филмите, ще разберете защо именно те  са селектирани!”

Шортлистът с 9-те заглавия ще се редуцира до 5 номинации, които ще бъдат обявени заедно с останалите номинирани от Академията филми на 14 януари 2016 година.  88-ите награди Оскар ще се раздават на 28 февруари в Dolby Theatre в Hollywood и ще бъдат предавани директно по АВС. Ще очакваме!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *