Франсоа Трюфо и Алфред Хичкок бистрят киното

През 1966 година от печат излиза една от най-влиятелните книги, посветени на киното, превърнала се в библия за редица кинотворци – „Hitchcock/Truffaut”. Тя отразява едноседмичния разговор/интервю на френския режисьор Франсоа Трюфо с легендарния Алфред Хичкок, който разказва за любовта си към киното и цялото си творчество до онзи момент.

Предстоящият едноименен филм на Кен Джоунс събира на едно място редица кино величия, сред които Мартин Скорезе, Дейвид Финчър, Уес Андерсън, Питър Богданович, Пол Шрейдър, Ричард Линклейтър и много други, които споделят своите впечатления от книгата и разкриват допълнителни детайли и интересни подробности за творчеството на Хичкок.

Вижте официалния трейлър.

Тук можем да кажем само, че ако сте любител на киното, няма как да подминете този „Hitchcock/Truffaut” с лека ръка – фестивалните отзиви са повече от отлични, така че направо го вписвайте в графа „задължителни”. Дори и да не сте почитатели на киното като „изкуство”, а обичате повече „развлечението”, пак ще има за какво да се хванете, сигурни сме.

В допълнение вижте два клипа и официалния постер.

Hitchcock/Truffaut

Режисьор на „Hitchcock/Truffaut” е Кен Джоунс, а сред участниците са Мартин Скорезе, Дейвид Финчър, Уес Андерсън, Питър Богданович, Пол Шрейдър, Ричард Линклейтър, Джеймс Грей, Оливър Асаейас, Киоши Куросава и Арно Деплешен.

Премиерата е 2 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Чудесно – защото навремето като я купих установих, че не ми е интересна за четене.
    Гледане на интересен филм за час и половина е за предпочитане …

    Споменът ми за тази книга – за разлика от автобиографията на Бунюел, например – е, че е наистина за хора, които правят кино, а не за случайни зрители, които просто обичат емоционалните изживявания в киното…

  2. На мен пък книгата ми е любимата от въпросната поредица на „Колибри“ (поне аз оттам я имам). И то точно защото разкрива прекрасно (в огромната си част благодарение на усета на Трюфо), че геният на Хичкок е в неговото невероятно внимание към детайлите (понякога преминаващ в абсолютна мания). Просто е един ненадминат филмов техничар, надарен и с перфектно разбиране на човешката психология.