Едно от най-любимите ни неща в света (не само на киното) са мюзикълите. А самият факт, че по творба на Андрю Лойд Уебър отново ще се работи, и то от Том Хупър, може да ни хвърли в тих (все още) необуздан изблик на възторг.

Спектакълът „Котките” („Cats”) е една от емблемите на Уест Енд и Бродуей – поставен за първи път през 1981 в Лондон от легендарния режисьор Тревър Нън и уникалния хореограф Джилиън Лин (която през февруари навърши 90 години), и пренесъл се с творческия си състав на следващата година на Бродуей. „Котките” в момента е на четвърто място в класацията за най-дълго игран мюзикъл (след „Фантомът на Операта”, „Чикаго” и „Цар Лъв”) с почти 7 500 представления – и те ще бъдат подновени на 2 август 2016 година (предварителните „репетиционни” представления стартират в средата на месец юли). Любопитно е, че Андрю Лойд Уебър получава благосклонно съгласие лично от Валери Елиът, съпругата на Т. С. Елиът, по чиято поема „Old Possum’s Book of Practical Cats” Уебър създава песните на великолепните, свръхразлични и премъдри котки.

И сега да си дойдем на думата – Том Хупър иска да направи първия пълнометражен филм по този мюзикъл, в ролята и на продуцент, и на режисьор, за Universal Pictures и Working Title (които получиха доста дивиденти от неговия филм „The Danish Girl”). Това режисьорско желание се съчетава доста подходящо – и като време, и като подклаждане на интереса на потенциалната публика – с „възраждането” на „Котките” на сцена. Не бива да забравяме, че популярността му е толкова голяма, че го има заснет (1998 г.) и разпространен за домашно видео на DVD и Blu-ray, като част от изпълнителите на главните роли са наистина страхотни попадения.

Ще ни бъде любопитно какво решение ще вземе Хупър във връзка с реализирането на „Котките” на кино, защото не бива да забравяме, че танците в този мюзикъл са от съществено значение. Питаме се дали отново ще разчита на вече изпробвания метод – заснемане с пеене на живо (както беше в „Клетниците”) или ще се върне към изпитаната тактика с „плейбек” на терен… И кои актьори ще покани на кастинг? Носят се слухове за CGI-решения в духа на „Книга за джунглата”, на които не желаем да се „връзваме”, защото още нищо не е решено и защото разчитаме на традиционния подход към традиционни ценности като мюзикъла. Очакваме с огромно нетърпение да видим повече детайли, свързани с дизайна на котешките територии и костюми – „Котките” е пълен с предизвикателства и вдъхновения и наистина му завиждаме на този режисьор, а също така незабавно бихме се хванали да чиракуваме при него.

Време е за музика – на Вашето внимание магическият мистър Мистофълис, в две части.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *