Лайа Кост

Един град. Една нощ. Един кадър.

През февруари видяхме първия трейлър на заснетия в един-единствен кадър (ама наистина, без скрити монтажи и всякакви други трикове, каквито ползват повечето подобни филми, включително и миналогодишният носител на „Оскар” „Бърдмен”) хит от Берлинале „Victoria” на Себастиан Шипер, на който – след успешен фестивален показ – му предстои редовно разпространение в Щатите. По този повод получаваме и нов трейлър, който за щастие, този път е с превод на английски.

Действието на „Victoria” се фокусира върху Виктория – млада испанка в Берлин, която се запознава с четирима местни приятели. Тя се харесва с едно от момчетата, но останалите трима не ги оставят да се наслаждават на флирта си дълго време, защото имат да изплащат стар дълг и за целта трябва да извършат труден банков удар. Чувствайки се съпричастна, Виктория става техен шофьор и това, което започва като забавна игра, изведнъж се превръща в нещо смъртоносно.

Както казахме и миналия път, единият кадър сам по себе си е достатъчна причина да искаме да видим „Victoria”, но съдейки по добрите отзиви – част от които виждаме и в самия трейлър, включително и този на Дарън Аронофски (който беше председател на журито в Берлин), който споделя, че „this film rocked my world” – филмът предлага нещо много повече от „technical gimmick”. Още не сме загубили надежда, че ще можем да го видим и у нас.

Режисьор на „Victoria” е Себастиан Шипер, а в ролите са Лайа Кост, Фредерик Лауа, Франц Роговски, Бурак Игит, Макс Мауф и други.

Американската премиера на филма е 9 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Най-добрият немски филм на годината – спечелил 6 от 7-те категории в които е номиниран на немските филмови награди Лола…

  2. А бе, нямам съмнение, че филмът е хубав и качествен, ама това с единия кадър изведено на най-преден план като реклама вече малко омръзва (нищо че е баш един кадър, а не някакви монтажи). Все пак най-важното е да има история с по-сериозна дълбочина. Че техническите хватки са впечатляващи – впечатляващи са, но само те не правят един филм класика. Birdman примерно и да не беше заснет и монтиран така, както е – има жесток сценарий, има какво важно да ни каже за съвременния човек, общество и т. н. Искрено се надявам такъв да е случаят и с този филм.