Птиците (1963)

Трябва да си доста дързък и самонадеян, че да решиш да правиш римейк на самия Хич! Отдавна сме се отказали да опяваме колко ненавиждаме манията да се правят „нови” версии на класически кинотворби, само и само историите им да станат по-привлекателни за младите и/или за да се спечеля възможно най-лесно най-голямо количество долари. Още повече когато липсват (или не са достатъчно добри) нови идеи за нови сюжети, които да се превърнат в модерни класики…

Така де, всичко това се намира в сферата на „пожелателностите”, а фактите говорят друго – на Майкъл Бей и Питър Грубер им е „просветнало”, че „на „Птиците” ще му дойде добре един римейк”. И дори са си ангажирали режисьор Дидрик ван Ройен („Daylight”). Той послушно се е наел да води „ятото” „еретици”, обаче никой не споменава нищо за сюжета – дали ще се води стриктно по оригинала на хоръра от 1963, който е адаптация на разказа на Дафни Дю Морие или ще измъдрят нещо „ново”.

Няма да ви обиждаме с резюме на филма, по-добре вижте „обръщението” на Алфред Хичкок.

Чудим се, не беше „Психо” на Гюс Ван Сант достатъчен? След делото на Хичкок, който е ненадминат майстор в света на киното и разказа, владеещ виртуозно съспенс-трилърното усещане за цялост на всяка подхваната от него сюжетна нишка, е повече от самоубийствено решение да се захванеш с негов римейк?! И то на Майкъл Бей надали ще му пука за накърнения имидж – той си има милионните блокбастъри и само година след бъдещия римейк на „Птиците” (ако стане) ще е затънал до уши в нови проекти, от които ще печели дивиденти.

Жал ни е за Дидрик ван Ройен – мъж зрял и с относително богат (късометражно-теелевизионен) опит зад камерата, който просто ще бъде помлян и пометеен от критики. Защото такива със сигурност ще има (при това – заслужени!). Та мисълта ни  е – любопитни сме да видим отново нещото, наречено „римейк на Хичкок” само за да се убедим с очите си, че под слънцето няма място за подобни недоразумения. Ай, чал!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *