Много е „куул” култови лица да говорят за теб. Нормално. Те са ти приятели. Правил си филми с тях. Вече 21 години… През ноември на екран в Щатите ще се появи документалния филм „21 Years: Richard Linklater”, посветен на Ричард Линклейтър. И докато публиката все още може да види „Boyhood”, който обра овациите на много международни фестивали, като започна от Сънданс и Берлин, ще бъде любопитно да се проследи какво се е случвало в творческия път на един от най-добрите творци на независимото кино в Щатите.

Говори се, че първите 21 години определят кариерата на един творец. Много малко са режисьорите, които сами са успели да разтърсят устоите на традиционното кино, както прави това „кръстникът на независимите”, Ричард Линклейтър. От абсолютно революционния „Slacker” до изключително иновативния „Boyhood”, Линклейтър достигна преломния момент на 21-ата година и без извинение, съвсем императивно положи своя подпис върху американската поп култура. Режисьорът вече е оставил наследство и е усъвършенствал стила си, чрез който може да бъде разпознат и определен почти мигновено.

Сред поканените да споделят по нещо за режисьора са все хора, с които той работи (понякога – и неведнъж!) през годините – Матю Маконъхи, Джак Блак, Джейсън Райтман, Кевин Смит, Зак Ефрон, Били Боб Торнтън, Киану Рийвс и разбира се – Итън Хоук и Джули Делпи.

Сценаристи и режисьори на документалния филм „21 Years: Richard Linklater” са Майкъл Дънауей и Тара Ууд. Той ще се появи на екран и на платформата VOD на 7 ноември 2014.

И както казва Матю (с южняшкия си провлачен говор) „Allrig’allrig’allrig’ – Рики-дики Линклейтър”!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *