Да започнем с това, че винаги сме харесвали Леа Сейду, но основната причина да искаме да гледаме новата игрална версия на „Красавицата и звяра” беше режисьорът Кристоф Ганс и отчасти Венсан Касел. Сега обаче, след като изгледахме страхотния „Синьото е най-топлият цвят”, Сейду се превръща във водещ фактор. Дали обаче тя ще е в състояние да ни забаламоса, ако филмът се окаже трагедия от калибъра на „Лешникотрошачката” на Андрей Кончаловски, да речем?

Не, не е толкова тежко положението, но определено първият трейлър на „Красавицата и звяра” затвърждава усещането, което остави официалният плакат, а именно за типична съвременна приказна история за момиченца, без по-мрачни краски на каквито се надявахме предвид името на Ганс в чиято филмография са „Братството на вълците” и „Сайлънт Хил”. Вижте.

http://www.youtube.com/watch?v=jwTU_-UpU9g

Да, визуално изглежда добре – с изключение на CGI животинките, които все едно ние сме ги правили – но дотолкова. Да се надяваме, че самият филм ще ни предложи нещо повече. Не че няма да се зарадваме на една перфектно екранизирана приказка, просто не това ни се гледа. Все още не сме изгубили надежда.

А сега ви предлагаме да си припомните какво казва Ганс за филма.

Красавицата и звяра” е екранизация на историята на мадам Вилньов. Публикувана за първи път анонимно през 1740 като „La Jeune Américaine et les contes marins”, историята рисува портрета на красивата Бел, щастливо и чувствително младо момиче, което се влюбва в Звяра, прокълнато създание, което търси шанс за любов и изкупление. През 1760 е публикувана съкратената детска версия, от която Жан Кокто и Уолт Дисни черпят вдъхновение за известните си адаптации. Така оригиналната версия на мадам Вилньов е забравена и никога не е била пренасяна на екрана… досега!

Красавицата и звяра” е историята на семейство, което губи всичко, след като бащата е съсипан. Срещата с митичния Звяр дава възможност на героите да се съвземат. За мен този филм е метафора за съвременната ситуация в света. Това е едно от предимствата на приказките – те представят ценности, които остават актуални през вековете.

Красавицата и звяра” разказва и за силата на мечтите и любовта над материализма и корупцията – тема, която е по-актуална от всякога. Време е да уважим историята на мадам Вилньов, изумително съвременен разказ, в който поемата на любовта е също така и послание за надежда.

Кристоф Ганс

Още веднъж, режисьор на „Красавицата и звяра” е Кристоф Ганс, а в ролите ще видим Леа Сейду, Венсан Касел, Едуардо Нориега, Андре Дюсолие, Одри Лами и др.

Френската премиера е 17 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

 1. Определено тази очарователна „лъвска“ визия на Звяра е по-добра от евентуална ужасяваща „минотавърска“.
  Но.. няма ли да се прожектира в България?

 2. .. Silent Hill!
  Явно не-френските (на английски; с англ. суб?) прожекции ще се забавят…
  Че иначе колко още месеци ще трябва да се чака за дисковете.

  Песента към филма /за финалните надписи/ е с видео-клип и съдържа нови сцени след Трейлъра:
  http://www.youtube.com/watch?v=AvjZF40nOBA
  Yoann Fréget – Sauras-tu m’aimer «La Belle & La Bête»