Правилата и закономерностите, според които се развива киноразпространението в нашето съвремие, понякога са толкова заплетени или неподходящо конструирани, че публиката се пита „за кого се правят филмите – за зрителите, или за имагинерни оценяващи/стратегически общности”. И докато разсъждаваме над дълбокофилософски теми, свързани с не-пуканково кино, предлагаме да видите международния трейлър на „Blue Is The Warmest Color” (или „Животът на Адел – глава 1 & 2”). Филмът на Абделатиф Кешиш прикова погледите на критици и жури в Кан с разказ за една любовна история, предадена на екрана по впечатляващ начин.

Филмът ще „дебютира” на американска земя в Торонто, но вече е една от най-обсъжданите кинотворби за 2013 и се говори, че ще бъде основен претендент за награди И от рода на Глобусите, ала няма да успее да се „класира” сред кандидатите за чуждоезичен Оскар. За целта премиерата на филма трябва да е планирана до 30 септември в страната, където е направен той. Независимите французи разбира се са отказали да се съобразяват с подобни ограничения, и се подготвят да пуснат „Blue Is The Warmest Color” на екран на 9 октомври.

Въпреки всичко щатските разпространители Sundance Selects са отправили молба към Американската академия за преразглеждане на ограниченията – уви, без резултат. В случая академиците губят, защото би било поучително да видят една драматична история на две млади момичета, чиято връзка е толкова силна и изпълнена с неподправена страст, че дори откровените секс-сцени, върху които се бяха фиксирали Канските наблюдатели, попадат съвсем на мястото си в тричасовия любовен епос. Няма никакво значение дали любовта се ражда в гей или хетеросексуална двойка – тя винаги е красива… В случая е изключително важно и превъплъщението на двете главни актриси – Леа Сейду и Адел Екзаркопулос.

За всички, които се интересуват, Златната палма на 2013 година „Blue Is The Warmest Color” ще бъде показан в четвъртък на филмовия фестивал в Сараево, а през октомври и ноември ще тръгне в официално разпространение в почти цяла Европа. Последни са Германия и Австриия, на 19 и 20 декември. Щатската премиерна дата е 25 октомври. Очевидно, за официален кинопоказ в Русия и дума не може да става, но пък у нас има традиции, най-малкото във фестивално представяне на най-награждаваните филми през всяка изминала година, така че – чакаме и се надяваме.

Blue Is The Warmest Color

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *