Появи се първият трейлър на новия режисьорски филм с подпис Клуни. Не мога да не споделя далечна, но бързо-инстинктивна асоциация с „Добрият германец” на Содърбърг – нещо в тона на трейлъра я предизвика. Не че имат каквото и да било общо, освен Клуни, Кейт Бланшет и… епохата, разбира се. Споделяли сме инфо по проекта, а и допълнения в кастинг-състава и докато Дюжарден е вътре, а Пол Джамати отсъства, добавяме и факта, че в ролята на „командир Елия” ще видим не кой да е, а Захари Бахаров. Имаме достатъчно богато въображение, за да си представим какво е да работиш с легенда като Клуни, плюс Мат Деймън, Бил Мъри, Джон Гудман, Хю Боневил, Боб Балабан, неотразимата Бланшет – и именно затова му завиждаме на Захари. Ето трейлъра плюс известно количество снимки, които успешно допълват картината за всеки „филм в епоха”.

http://www.youtube.com/watch?v=CreneTs7sGs

„The Monuments Men” - Джордж Клуни и Мат Деймън

Някак странно подреден и разказвателен изглежда първият видеопоглед към „The Monuments Men”. Sony Pictures разчита на имената в актьорския екип и на известна носталгия към културното наследство на Европа, които да привлекат интереса на публиката и да я върнат в салона, за да гледа филм за Втората световна война. До някаква степен това ще стане, но се обзалагаме, че голям процент от зрителите ще изругаят по адрес на военната тематика нещо от сорта на „ай стига, бе – не им ли писна?!” Явно не, и още по-добре, защото колкото повече поколения се сблъскват със спомените за гигантските грешки от миналия век, толкова по-голяма надежда има за помъдряването на днешните млади… Сценарият на филма е съавторски резултат от работата на Клуни и Грант Хеслов, адаптирайки книгата на Робърт М.Едсъл „The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves, and the Greatest Treasure Hunt in History”, а тук припомняме анотацията й.

По времето, когато Хитлер постепенно превзема западния свят, неговите армии методично претърсват прекосяваните земи в търсене на най-ценните съкровища на Европа – творби на изкуствата. Фюрерът е каталогизирал всичко стойностно (според него) и е определил кои произведения на изкуството са творби на „дегенерати” и трябва да бъдат унищожени. В битка с времето, дълбоко в тила на врага и най-често невъоръжени, действат подбрани американски и британски специалисти – директори на музеи, куратори, специалисти по история на изкуството. Този специален екип е наречен „Monuments Men”. Те рискуват живота си, за да предотвратят разрушението на хилядолетната европейска култура. Във фокуса на историята попадат представители на този отряд и невъзможната им мисия да спасят изкуството от ръцете на нацистите в онези най-важни 11 месеца – между D-Day (6 юни 1944 година, деня на десанта в Нормандия, когато съюзническите войски стъпват на френския бряг) и V-E Day (8-9 май 1945 година, деня на победата в Европа над нацистка Германия и края на „Третия Райх” на Адолф Хитлер).

За новия филм на Джордж Клуни не е предвидено предпремиерно представяне – разпространението му стартира на 18 декември в Щатите, а през януари ще може да бъде видян на кино и в по-голямата част на Европа. Ако научим нещо за територия BG – ще споделим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Добра идея, страхотен актьорски състав, изглежда малко смотано, но определено ще го гледам. Пиша този коментар, за да разведря малко злостната поредица под „Елизиум“. Как си Svetly? 😀

  2. Имам смътно чувство, че това няма да проработи – и ще бъде провал за Клуни.
    Не мога да си представя, че американската публика ще се развълнува от темата – колкото и приключенски и съспенсово да е представена… А публиката в Европа може би ще има едно наум за неизбежните холивудски елементи в представянето на история, която е ‘европейска’ …..