Мина точно една година от последната ни новина за предстоящия сериал от вселената на „Властелинът на пръстените“ („Lord of the Rings“) на Дж. Р. Р. Толкин, който ще разкаже за събития от Втората епоха на Средната земя, случили се хиляди години преди да се родят Билбо, Арагорн, Фродо и повечето други герои, познати от филмите на Питър Джаксън.

Сега най-сетне имаме пълен официален синопсис на сериала, както и невероятно амбициозната новина, че са замислени „минимум пет сезона, всеки с по 8-10 епизода“. Това не ни учудва от гледна точка на главозамайващата сума пари, която Amazon вкарват в проекта. От друга страна обаче винаги си имаме едно наум, когато се правят свръхамбициозни планове за вселени, включващи филми и сериали, които да продължават с години, преди още първата част да е излязла на екран.

В случая Amazon могат да сигурни в първоначалния зрителски интерес, тъй като отдадената фен база на „Властелинът“ с годините само се увеличава и въпреки сравнително ниските оценки на „Хобит“ поредицата, любовта към вселената не стихва и няма усещане за разочарование (каквото например има при феновете на „Междузвездни войни“ и „Игра на тронове“), но това не гарантира качество и при сериозна грешна стъпка плановете им като нищо ще рухнат.

Но да не мислим в тази посока. На този етап има много причини, които предполагат сериалът да е успех, и нямаме търпение да започнем да получаваме и първи кадри. А междувременно ето и споменатия синопсис:

Предстоящият сериал на Amazon Studios „Властелинът на пръстените“ за първи път ще покаже на екран героичните легенди от знаменитата Втора епоха от историята на Средната земя. Действието на тази епична драма се развива хиляди години преди събитията от „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ и ще върне зрителите обратно в една ера, когато се изграждат велики сили, кралства се изкачват до върха на славата и пропадат в руини, неочаквани герои са подложени на изпитания, надеждата виси на най-фина нишка и най-великият злодей, излязъл някога от писалката на Толкин, заплашва да покрие целия свят в мрак.

Започвайки във време на сравнителен мир, сериалът проследява ансамбъл от герои, както познати, така и нови, които се изправят срещу това, от което всички отдавна се страхуват – новото появяване на злото в Средната земя. От най-тъмните дебри на Мъгливите планини, до величествените гори на елфическата столица Линдон, до спиращото дъха островно царство Нуменор, до най-далечните краища на картата, тези кралства и герои ще оставят дълбока следа и наследство, което ще живее дълго след като самите те са си отишли.

Изглежда, че сериалът „Властелинът на пръстените“ ще разказва истории, които са описани в „Силмарилион“ (посмъртно издадената колекция от разкази на Толкин, събрани от различни негови записки от сина му Кристофър), но едва ли адаптацията ще бъде само по тях, тъй като те (или поне част от тях) не са с ясно изразена повествователна структура, а по-скоро описват и изграждат света. Стига Amazon и екипът, който работи по проекта, да се придържат към установените правила на света, да предадат вярно митологията и основополагащите части на историята, сигурни сме, че дори и най-върлите фенове вероятно няма да имат против да видят оригинални приключения на самите герои.

Откакто разказвахме преди година за сериала (разбираемо) снимки не е имало, така че са завършени само първите 2 епизода, режисирани от Х. А. Байона, които ще служат като „пилотни“ 2 часа. Снимките на останалата част от първи сезон, които моментално ще продължат със снимките и на втори, започват този месец в Нова Зеландия (без никакви проблеми при това, защото в онази магическа страна пандемия вече няма).

Ще очакваме през тази година да започваме да виждаме поне първи промоционални кадри, тъй като се съмняваме първи сезон на „Властелинът на пръстените“ („Lord of the Rings“) да започне в рамките на следващите 12 месеца.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Нищо не разбрах от синопсиса. Баси, толкова общо, мъгляво и неясно е написан, сякаш чета/слушам изявление на някой политик 😀 !!! (все едно например Б.Б. се опитва да ни обясни как се бори и колко е трудно да се справи със „страшната“, невиждана в човешката история „пандемия“ 😀 )… Иначе, и преди съм казвал- огромен фен съм на Толкин и със също такъв огромен интерес очаквам сериала…

  2. Само не съм съгласен, че ще видим най-великия злодей от Толкин , защото втората ера ще е пак Саурон, а няма по голям злодей от Мелкор или по известен като Моргот който си е ултимейт злодея в историята на Средната Земя. Но се надяваме да видим подобаващ сериал, а не претупана история като в Хобит и изсмукана от пръстите.