The Wind Rises

Почти преди година споменахме за проекта на Хаяо Миязаки, посветен на създателя на японския боен самолет Zero от времето на Втората световна война. И едва ли би имало по-подходящ момент за представяне на готов трейлър от оживлението около поредното Comic-Con сборище. Превърналият се в традиция „конгрес” на лудите почитатели на комикси и всевъзможните им производни, от години е домакин на представяне и на научнофантастични и фентъзи филми, както и на хорър, анимация, аниме, манга, видеоигри и какво ли още не, свързано с глобалното явление „мърчандайзинг” по изредените вече теми.

И точно когато различните студия си мерят… мащабността на проектите, перчейки се с трейлъри и гости, се появява ново традиционно аниме на Хаяо Миязаки, както винаги – сюжетно предизвикателно и изненадващо.

The Wind Rises” (или „Kaze Tachinu”) е създаден по романа на Тацуо Хори и манга, чиито автор е Миязаки, вдъхновени от живота на Джиро Хорикоши. Това е инженерът-дизайнер на японския самолет Мицубиши А6М Zero, използван в битки по време на Втората световна война и разбира се – при нападението над Пърл Харбър. Филмът очевидно ще съдържа най-вече биографични и драматични моменти, като се надяваме да открием и познатите от творбите на Студио Гибли фентъзи елементи.

72 годишния Хаяо Миязаки през 2013 навършва 50 години творческа дейност и много ни се иска да продължи да радва почитателите на аниме-традицията със своите филми. „The Wind Rises” вече е на екран в Япония от миналия петък, от 19 декември ще може да бъде видян в Хонконг, а както може да предположите – няма яснота за премиерна дата нито в Щатите, нито в Европа, да не говорим пък за „наше село”. Освен да прибегнем към манга-заклинания върху фестивални оранизатори – друга алтернатива не виждаме…

The Wind Rises

The Wind Rises

The Wind Rises

The Wind Rises

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Благодаря – голямо колебание ме обхваща винаги, сравнявам с предишни текстове, които сме пускали за Гибли тук, и затова – оправям 😉