„Денят на Трифидите”

Романът „Денят на Трифидите” на Джон Уиндъм („Чоки”, „Какавиди”) е едно от емблематичните произведения във фантастичния жанр, което досега е било екранизирано няколко пъти – за последно през 2009 в ТВ вариант с участието на Дъгрей Скот и Джоли Ричардсън – но нито веднъж не сме ставали свидетели на наистина качествено пресъздаване на незабравимата постапокалиптична атмосфера на романа.

Сега от „Variety” (чрез “Empire”) съобщават, че продуцентът на “Трансформърс” Дон Мърфи заедно с Майкъл Прегър – изпълнителен продуцент на споменатата по-горе ТВ версия на „Трифидите”, като и продуцент на още една екранизация по Уиндъм „Селото на прокълнатите” (по романа „Кукувиците от Мидуич”) – подготвят нова “high profile” 3D екранизация, която трябва да ни се реваншира за относителните неуспехи до момента.

Прегър споделя: „Уверени сме, че в светлината на технологичния напредък в сферата на 3D продукциите, ние разполагаме с необходимите инструменти, за да претворим икончната визия на Уиндъм за Армагедон”.

И за да не си помислите, че става въпрос само за лъскава опаковка и за да демонстрира поне някаква – пък макар и евтина – заинтересованост от истинската същност и стойност на романа, Мърфи добавя: „Това е класика, на която все още й предстои успешно пренасяне на големия екран. В нейната дълбока кинематична същност лежи това, какво наистина означава да бъдеш човек”.

„Денят на Трифидите”  корица

За тези, които нямат представа, в „Денят на Трифидите” нашият герой Бил Мейстън се събужда от операция, само за да открие, че в следствие на странен метеоритен дъжд по-голямата част от човечеството е ослепяла. Това обаче не е всичко, през идния ден той се изправя пред далеч по-голям и страшен проблем – присъствието на Трифидите, агресивна растителна форма на живот, която бавно, неспирно и безмилостно заема мястото на доминантен вид на нашата планета.

Ако идеята за човек, който се събужда в болница и открива, че светът какъвто го познаваме е престанал да съществува, ви се струва позната, имайте предвид, че началото на „28 дни по-късно” кажи-речи е взето от романа едно към едно.

Няма да ви казваме колко много обичаме тази книга и колко се надяваме да се получи приличен филм – не искаме шедьовър, искаме само да не е пълна трагедия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Зависи от режисьора , накъде ще поведе, какво ще предпочете да зснеме.Освен това не е за подценяване и играта на актьорите.Да не говорим за кастинга…

  2. Но като има мерак–леле, няма спирка.Ще хвърчи перушина и пак ще стане.

  3. Майкъл Бей ще свърши прекрасна работа. Тогава не перушина ще хвърчи, ами не знам какво… :)))))