Хаяо Миазаки е вече на 71 години, но в прогнозите за 2013 година фигурира негов следващ режисьорски проект – „Kaze tachinu”, посветен на живота на човека, създал японските бойни самолети по време на Втората световна война. Чрез The Playlist и Punch Drunk Critics в полезрението ни се появи трейлър на друг готов проект на студиото Гибли – „From Up on Poppy Hill”, и не бихме пропуснали да споделим тук нова анимация от създателите на легендарния „Spirited Away” и още куп прекрасни рисувани творби.

Режисьор на новото аниме на Гибли е Горо Миазаки, а баща му Хаяо е основна част от сценарния екип. Историята проследява група тийнейджъри от Йокохама, които искат да спасят от разрушение училищния си клуб в разгара на подготовката за Олимпийските игри в Токио през 1964 година. В трейлъра обаче открихме още драматургични детайли, които със сигурност ще превърнат и този филм в завладяващо преживяване.

Синът Миазаки в момента продължва работа по „Hojokishiki” – още един проект на студиото с предвидена премиерна дата през 2012. Само че никак не можем да сме сигурни дали и кога ще видим на екран у нас новата продукция на Гибли. И как така все им се получават нещата на японските майстори на четката?! Уж комикс, уж няма класически екшън и е рисуван (само) в две измерения, а когато го гледаш – забравяш, че си във филма. Разбирачите го наричат „изкуство”, а почитателите – просто магия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. ProFilms се грижеха за издаването на колекцията на Студио Гибли у нас, но нещо нещата се закучиха доста сериозно и вече не знам дали ще видим скоро някои от по-известните заглавия поне на ДВД. Жалко наистина, понеже такъв опит е похвален, но за жалост не намира необходимия отклик тук.

    Относно този филм – ще го гледам по какъвто и начин да дойде по нашите земи, след Заемливката Ариети (който беше просто очарователен), няма да пропусна и следващото излязло изпод гения на Хаяо Миязаки и компания 🙂

    Поздрави

  2. Филмът го има по всичко по-големи тракери, при това преведен. Ако се намери и на двд, не е проблем да пъхнем и в него субтитрите. Никой не го издава за момента у нас. Ще питам дали има някаква възможност да се направи някоя малка частна прожекция, но нищо не мога да обещая.

  3. Супер е този филм. Интересно какво стана с новия проект на Учителя – Исао Такахата…