Клетниците

Нашата реалност е изпълнена с неоспорими факти. Например: Земята се върти около Слънцето, за да има живот на тази планета, трябва да има кислород и мюзикълите са едни от най-съвършените творения на човешката артистична мисъл. Тяхното филмиране ги консервира за поколенията. И ни дава възможност да се срещаме отново и отново с музиката, героите и съдбата им.

Том Хупър е избрал за свое вдъхновение „Клетниците”  – уникалната творба на Виктор Юго, „облечена” в музиката на Клод-Мишел Шьонберг и разказана със стиховете на Ален Бублил, е поставена като мюзикъл за пръв път в Париж през 1980 година, пет години по-късно на „West End”, а през 1987 година се качва на Бродуей.

До срещата с филма остават около 45 дни и ето – най-сетне пълен трейлър, в който чуваме гласа на всеки от главните герои , а и революционния хор на парижките барикади. Can’t wait!

Няма нужда от обяснения – всичко е ясно. „Клетниците” ще бъде явление, най-малкото заради прецедентното и свръх-предизвикателно решения е да записваш пеене на живо, по време на самите снимки на филма! Вече сериозно се притеснявам за границите на кръвното (си) налягане, които има опасност да се покачат критично с намаляване дните до премиерата и усилване на тръпката от очакването. Виждам, че актьорите са „всичко, от което се нуждаем” и вярвам, че режисьорът е способен на чудеса с този екип и с този материал.

Въпреки редовната информация по проекта тук, ето отново накратко сюжета на епохалната история:

Бившият каторжник Жан Валжан (Хю Джакман) е коренно променен след престоя зад решетките – един достоен, уважаван господин, собственик на фабрика и кандидат за кмет. Когато той решава да помогне на една от работничките си Фантин (Ан Хатауей), съдбата се обръща срещу него и приема образа на вечния му преследвач – инспектор Жавер (Ръсел Кроу). Фантин напуска този свят и грижата за малката й дъщеричка Козет (когато порасне – Аманда Сейфрид) поема Жан Валжан. Години по-късно Козет се влюбва в Мариус (бунтар, деец на френската революция от средата на 19 век; в ролята – Еди Редмейн), по когото си пада и Епонин (Саманта Баркс). Възвишени чувства, различни стремежи, буря от емоции бушуват в особената атмосфера, създадена от майстора Юго в тази история от началото на 19 век. Двойката Жан Валжан-Жавер отдавна се е превърнала в нарицателно за „arch-enemies”. Париж, раздиран от революционни брожения, оживява с невероятен образ именно в „Клетниците”. Героите трябва да направят своя избор – какво са готови да пожертват по пътя и в стремежа си към любов, справедливост и щастие.

Режисьор на „Клетниците” е Том Хупър, а в ролите са Хю Джакман (Жан Валжан), Ръсел Кроу (инспектор Жавер), Ан Хатауей (Фантин), Аманда Сейфрид (Козет), Еди Редмейн (Мариус), Саманта Баркс (Епонин), Саша Барон Коен (Тенадрие), Хелена Бонам Картър (мадам Тенадрие) и др.

Българската премиера е 04.01.2013

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *