15 филма се състезават за документалните Оскарови номинации

Всъщност, ако си мислите, че съществува документално кино извън Съединените Щати – лъжете се! Оскаровият „шортлист” включва 15 заглавия, сред които ЕДИНСТВЕНО „Пина” на Вим Вендерс не произхожда от Новия свят. Щатската академия за киноизкуство обяви, че членовете на документалната секция са изгледали 124 филма, за да селектират 15-те, споменати в официалния прес-рилийз преди дни. Любопитно е, че за втора поредна година извън фокуса на вниманието на академиците остава творчеството на Вернер Херцог – миналата година сред предложенията за номинации липсваше „The Cave Of Forgotten Dreams”, тази година е пренебрегнат „Into The Abyss”.

Сред номинираните има филми, посветени на животни или за хора, които се разбират добре с тях и ги изследват; има филми, посветени на личности – прочут ню-йоркски фотограф, Хари Белафонте; има и филми с най-различни, важни обществени проблеми – междурасови отношения, борба за социална справедливост, образ на войната в душите на завърналите се от Афганистан, СПИН-реалността от близкото минало… и всичките са концентрирани в Щатите. Къде е останалия кинематографичен свят? Жал ние за пристрастното тесногръдие на Академията!

Общото между всички филми е, че надали ще имаме възможност да преценим лично защо всъщност са се удостоили с честта да ги включат в „шортлиста” преди номинациите. С изключение ОТНОВО на „Пина” – който освен, че е на Вим Вендерс и е посветен на легендата майстор-хореограф Пина Бауш, вече имахме възможност да видим на истинско 3D у нас.

Ето и списъка от филми в азбучен ред, с отбелязани продуцентски компании:

Battle for Brooklyn” (RUMER Inc.)
Bill Cunningham New York” (First Thought Films)
Buck” (Cedar Creek Productions)
Hell and Back Again” (Roast Beef Productions Limited)
If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front” (Marshall Curry Productions, LLC)
Jane’s Journey” (NEOS Film GmbH & Co. KG)
The Loving Story” (Augusta Films)
Paradise Lost 3: Purgatory” (@radical.media)
Pina” (Neue Road Movies GmbH)
Project Nim” (Red Box Films)
Semper Fi: Always Faithful” (Tied to the Tracks Films, Inc.)
Sing Your Song” (S2BN Belafonte Productions, LLC)
Undefeated” (Spitfire Pictures)
Under Fire: Journalists in Combat” (JUF Pictures, Inc.)
We Were Here” (Weissman Projects, LLC)

Номинираните заглавия, които ще се състезават за престижния „документален” Оскар, ще бъдат обявени на 24 януари 2012 година. Церемонията по награждаването ще се състои меесец по-късно – 26 февруари, неделя, Кодак Тиътър, и отсега стискаме палци на Вендерс! Той наистина заслужава!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *