Алън Тюринг

Това е една от любимия ни тип новини в стил „студио току-що плати 7-цифрена сума за дебютния сценарий на абсолютно непознат сценарист”. Как да не се замислиш за смяна на кариерата, след като „Warner Bros.” са платили намекнатата горе, но пазена в тайна сума за „The Imitation Game” на дебютанта Греъм Мур? Но преди да отворите нов, неопетнен Word документ, имайте предвид, че основната причина студиото да иска сценария толкова силно, е интересът на Леонардо ДиКаприо към главната роля – „The Imitation Game” е биография на британския математик и гений Алън Тюринг.

Носят се слухове, че Рон Хауърд може да режисира, но те са още по-несигурни, колкото и интересен да е материалът. А Тюринг определено заслужава един качествен, задълбочен кино-поглед, който да накара зрителите да се позамислят за това, което е преживял гениалният математик, признат от мнозина за баща на компютърната наука и в частност на изкуствения интелект (на 10 септември 2009 Гордън Браун официално се извини от името на британското правителство за начина, по който са „излекували” хомосексуалния Тюринг).

Според Deadline, които разпространиха новината, продуцентите, които притежават правата за екранизиране на „Alan Turing: The Enigma” на Андрю Ходжес, Нора Гросман и Идо Островски, са помогнали на Мур да завърши сценария на „The Imitation Game”. Определено звучи интересно, да се надяваме, че скоро ще пишем още новини за проекта. Едно потвърждение от ДиКаприо няма да е никак зле.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Аха, Машината на Тюринг ми беше любима в университета, обаче тия биографични филми нещо ми станаха досадни. Леонардо после може да изиграе и „дядото“ на компютърната наука.

  2. Отдавна си мисля, че филм за Тюринг би бил доста интересен, само че вече ми се повръща от Лео!

  3. Например „Авиаторът“ ми беше изключително скучен!

    Не знам какво толкова би било интересно във филм за Тюринг – искам да кажа, че не съм запознат с биографията му, а само с работата му. Може и да го барнат и това, че е „баща“ да бъде интересно – не знам… Абе всеки си има слабост към някои личности. Мен например в тази насока по би ме вълнувало филм за Чарз Бабидж и Ада Лъвлейс – които са нещо като дядото и бабата на компютъра. 😉

  4. Интересното е, извън научните му трудове, че е бил гей, което е причина за доста интересни и трагични обрати в живота му; че като ученик губи вярата си в бог, въпреки възпитанието си; че бива лекуван с женски полови хормони, за да не влезе в затвора, и слага край на живота си, изяждайки ябълка, потопена в цианид (доколкото си спомням). Т.е. има богат и благодатен материал и от личния му живот, за да направят оскаров филм. 🙂
    Очаквам нещо като Красив Ум, Авиаторът (който ,макар и муден, ми хареса), Милк.

  5. @Виво
    Прав си, че има какво да се разкаже за Тюринг, но това важи за повечето учени. Сигурно ако намериш един нормален ще е постижение. Но това е то да си гений – винаги е за сметка на нещо друго. В крайна сметка такива биографични филми, когато са свързани например с някое хем значимо откритие, хем такова което и мен много ме вълнува, предпочитам да са по-непретенциозни и да клонят към документалистика.

    Да, „Красив ум“ беше стабилен, но повечето биографични и изобщо по действителен случай филми са си направо мудни и слаби.

  6. Според мен за от филм за Тюринг може да се получи нещо много интересно. 🙂

    И да, може да има скучни биографични филми, но има и класики. А „Авитаторът“ е чуден! 🙂