Под купола

Стивън Кинг никога не е страдал от липса на интерес от страна на филмовата индустрия и във всеки един момент има поне две-три произведения, които се екранизират, я за големия, я за малкия екран.

Последните новини в тази посока идват от Deadline, които съобщават, че от Showtime са се сдобили с правата на „Под купола“ и с помощта както на Стивън Кинг, така и на самия Стивън Спилбърг и „DreamWorks Television”, възнамеряват да превърнат романа в „драматичен сериал”.

Сега, не искаме да бъдем песимисти, но в светлината на отказания от „Universal” мега-амбициозен проект „Тъмната кула“ и подготвяния от години, но така и не видял бял свят сериал по „Талисманът”, на който между другото Спилбърг, заедно с Катлийн Кенеди трябваше да бъде (или е – знае ли човек как стоят нещата) изпълнителен продуцент, смятаме все още да не палим фойерверките. Ще поизчакаме и ще видим накъде вървят нещата.

Във всеки случай обаче, ще сме щастливи, ако се получи, защото сме на мнение, че качествените фантастични и хорър сериали никога не са достатъчно. И да, въпреки че не сме чели книгата, смятаме, че от „Под купола“ би се получил добър сериал. С тези замесени хора, няма как.

А сега вижте трейлър на книгата, както и официален синопсис.

През един безоблачен октомврийски ден над градчето Честър Милс се спуска прозрачен и непробиваем купол и го откъсва от света. Появата му, наблюдавана от един от главните герои Дейл Барбара, е внезапна и неумолима. Човеците могат да докоснат преградата, без да пострадат, но електронните уреди се взривяват в близост до нея. В Честър Милс настъпва апокалипсис. Въздухът започва да се нажежава, а още по-бързо се нажежава политическата атмосфера. Хората, попаднали в капан и заплашени от гладна смърт, изпадат в паника и у тях изплува първичният стремеж за оцеляване… на всяка цена. Оформят се два лагера, предвождани от Дейл Барбара и „тарторът” в Честър Милс – Големия Джим Рени. За Рени куполът е само средство за установяване на пълен контрол. Дейл и Джулия, редакторка в местния вестник, организират съпротивата срещу него. Накратко, авторът отново се връща към темата за извечното противопоставяне на морала и либерализма срещу алчността, корупцията и фундаментализма.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 Comments

 1. Брей,като видях книгата за първи път ме заинтересува.Надявам се да стане свястно сериалче.

 2. Книгата си я купи с ентусиазма, че Кинг ще се върне към стила на старите си произведения, а не на пълните бози след инцидента с него. За съжаление книгата е зле въпреки потенциала, който има историята. Меко казано е бъкана със страшни недомислици и откровенно алогични действия и постъпки на героите. Затова си мисля, че това може да един от редките случаи, когато екранизрането на нещо по Кинг да е по-добро от написаното.

 3. @надя
  преди това има още няколко на Кинг, които чакат на опашка. 🙂 🙂

  @HerMamut
  Като има нещо ново за този проект ще съобщаваме. Но ми се струва, че ако в този тук вземат да кастнат Фльор, друга песен ще запееш. 🙂

  @suicidal
  Нито една негова книга след инцидента ли не харесваш?

 4. Ами нека видим, чел съм Буик 8, Колорадеца, Клетка и Под купола. Намирам всичките за доста под средното ниво. Тъмната кула е друга бира, но мисля, че е писана преди това, само я издава след катастрофата. Сборниците разкази са традиционно добри, без да блестят обаче, а и не съм сигурен дали и голяма част от тях не ги е писал преди това. Ако ми препоръчаш нещо, което съм пропуснал и е на различно ниво ще го пробвам. Но като цяло е загубил „моджото“ си за мен:)

 5. Не, не препоръчвам нищо, само питах. Защото не съм чел много от новите му неща, наблягам на пропуснати стари. 🙂 Най-яката му книга която съм чел напоследък е „За четенето“. 🙂 Честна дума, три нощи подред съм го сънувал. 🙂

 6. не е ли „За писането“? и то май не е художествена литература, а съвети към млади драскачи;) наваксвай със старите, там има шедьоври. иначе ловя бас, че ще филмират първо „Клетката“, който е писан като сценарий за Холивуд, ама ще е пълния fail.

 7. А-ха-ха-ха! Много ясно, че е „За писането“! Супер зле съм! 🙂 🙂
  В началото на книгата има нещо като кратка автобиография и е написана много готина, тя ми направи силно впечатление. Съветите за „драскачите“ са чак накрая.
  Ще видим какво ще е „фейл“, готвят сме много неща. 🙂

 8. Последните 3 Тъмни кули са писани след инцидента му (това е очевидно особено в 7та, но няма да казвам споилер). Затова и според мен са доста по-слаби от първите четири. Съгласна съм със Suicidal, че след катастрофата доста се беше разпуснал: четох Blaze и Buick 8 и бяха доста слаби (като за него де, иначе си се четат). Документалната Faithful не беше лоша, но е само за заклети беизболни фенове (и то на Ред Сокс).
  Затова и много се изкефих на The Dome- за мен беше доста добра (макар и накрая малко да я претупа). Чакам с голямо нетърпение 11/22/63 и естествено Тъмната кула четири и половина.

 9. „Клетка“ беше откровено средняшка, но „Огън“ мн. ми хареса (въпреки тъпото заглавие, което й лепнаха на български), само че тя не е точно „нова“ книга. Последният сборник също е чудесен. Останалите не бих коментирал, ‘щото през последните 10 години съм чел Кинг извънредно спорадично.

 10. Мен пък 5-тата „Тъмна кула“ ми е една от любимите. 🙂 Освен това съм почитател на края на сагата, перфектен е! 🙂

  За „Дума Ки“ някой ще каже ли нещо?

 11. Не съм чел „Дума ки“, но картини, които оживяват?? Нечувано в творчеството на Кинг:) Малко поизчерпан ми се струва. Иначе се съгласявам с Надя, че дори и най-глупавите му книги са супер четивни. „Купола“ ме побъркваше с тотално неадекватните неща в нея(лек споилер: правителството спира телефоните на хората под купола, но им оставя интернет, WTF??) и пак ги изчетох тия 1000 и незнам колко страници за три дни:)

 12. според мен това с интернета е доста реалистично 🙂 Доколкото си спомням в Египет, правителството направи точно това…