Contagion

Предвид факта, че днес светът е изправен пред неминуема вирусна пандемия (според учените винаги сме били пред такава и винаги ще бъдем, но сега повече от всякога) е чудно, че няма повечко качествени продукции, които да третират темата – обикновено филмите, които гледаме са за събитията след като болестта е изтрила по-голямата част от човечеството.

Разбира се, има някакви евтинджоси, но нищо, както казват на запад, с “production values”. Всъщност единственият стойностен филм, който се сещаме е „Зараза” на Вофлфганг Петерсен от далечната 1995 година. Затова интересът ни към „Contagion” на Стивън Содърбърг е повече от голям. Филмът проследява светкавичния прогрес на смъртоносен вирус, който убива до дни. С бързо разрастването на епидемията, световната медицинска общност се бори да намери ваксина, както и да спре паниката, която се разпространява по-бързо и от самия вирус. В същото време обикновени хора се борят за оцеляване, докато обществото се срива.

http://www.youtube.com/watch?v=bdzWcrXVtwg

Признаваме, че не е „mind blowing”, но е точно каквото очакваме от подобен филм. Щеше ни се да е малко по-мрачничък, но и така ще го гледаме. Пък може и самият филм да ни изненада, Содърбърг го описва като хорър, така че имаме надежди. „Филмът всъщност е хорър. Убивaме деца. Брутален и плашещ е!”. Дано!

Както вероятно сте забелязали, сред актьорите имаме истинска плеяда от звезди. Мат Деймън, Кейт Уинслет, Гуинет Полтроу, Марион Котиар, Лорънс Фишбърн, Джуд Лоу, Брайън Кренстън, Джон Хоукс, Елиът Гулд и др. А съдейки по трейлъра, хубавото в цялата работа е, че май никой не е застрахован от това да „спрат да го дават” рано-рано.

Премиерата на филма, който ще се прожектира и в IMAX (за у нас не е сигурно) е на 9 септември!

А сега вижте и два постера. Един официален и един не.

Contagion

Contagion

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. За мен беше прилично трейлърчето. Надали ще е нещо фундаментално като "Зараза", но пък събрали са добър отбор. Ако по атмосфера/съспенс се доближи до "28 дни/месеца, квото дойде" ще е повече от достатъчно.

  2. На скоро гледах “Зараза” и филма определено не блести. За сметка на това е приятен! 🙂 Ако и този е така ще бъде супер!

  3. Трябва и аз да го прегледам, може да дойда на твоето. Засега си ми остава много любим по темата, може би защото беше един от първите. Да не говорим, че не се народиха много по-стойностни. Нискобюджетният "Щамът Андромеда" е по-скоро приятно изключение.

  4. Не бе, за темата си филма е супер, просто не е велик. 🙂

    А новият "Щам" не съм го гледал, стария обаче, ме кефи. 🙂

  5. бууу – искам го този филм 🙂

    за мен е доста обещаващ! И "плеядата" определено си я бива 😛