„Меланхолия”

Следим развитието на „Меланхолия” на Ларс фон Триер от доста отдавна и вече знаем достатъчно за впечатляващия актьорски екип и сюжета на драмата. Накратко, две сестри – Кирстен Дънст и Шарлот Гейнсбур – приемат по много различен начин предстоящото унищожение на Земята. Героинята на Дънст постепенно се отдалечава от мъжа си (в ролята Александър Скарсгаард, баща му Стелан е техен кум, а Джон Хърт ще видим като нейния баща) и животът й бавно, но сигурно замира.

Сестра й, обаче, разбира, че 6-годишният й племенник се страхува от края на света и според думите на самия Триер „застава между катастрофата и момчето и му разказва за специална пещера, където ще е в безопасност”. Явно режисьорът не се притеснява да представи собствените си страхове на екрана – като малък той е строил „бомбоубежища” под кухненската маса.

 Триер, Кийфър Съдърланд, Кирстен Дънст и Александър Скарсгаард

Благодарение на Politiken научаваме още, че филмът ще започне с унищожението на Земята, която се сблъсква с друга планета: „В „Меланхолия” започвам с края. Защото интересното е не какво се случва, а как се случва! Затова започваме със света, който е разрушен, и след това ще разкажем историята. Така не се налага да седите и да съчинявате теории какво предстои да се случи, а можете да се впуснете в някои други нива и да обърнете внимание на картините и вселената. Така си го представям… Има красиви кадри, когато тя (Дънст) просто наблюдава как планетата се приближава и приема съдбата си. Но другата жена изпада във все по-силна паника.”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *