Шрек завинаги - ревю

От време на време ми се случва да забравя колко як беше първият Шрек – историята, героите, анимацията, всичко. Той наистина беше нещо ново и свежо. Поради тази причина, всеки път като попадна на него или на втора част – която също обожавам – леко се изненадвам, че мога да забравя колко много харесвам тази вселена. По подобен начин се почувствах и сега, когато започна предполагаемата последна част от приключенията на зеленото чудовище.

Едно от нещата, които ме поразяват всеки път е светлинната атмосфера на филма. Като почитател на компютърната анимация няма как да не призная, че „Pixar” са хората, които непрекъснато вдигат летвата в тази сфера и са ненадминати в пресъздаването на различни среди и текстури – необходимо е само да хвърлите един поглед на „Играта на играчките”, „Търсенето на Немо”, „Уол.и” или който и да е от филмите им, за да се съгласите с това твърдение – но лично за мен филмите от поредицата за Шрек имат най-доброто „артистично осветление” от всички анимации, които съм гледал.

Шрек завинаги

За съжаление, за историите не мога да кажа същото. Колкото и да харесвам първите два филма, няма как да отрека, че приказният пастиш и безбройните попкултурни препратки не са точно най-оригиналното нещо на света. Въпреки това, именно в тях се криеше голяма част от чара на филмите. Затова този път, когато нещата са по-обрани и праволинейни – общо взето основната поука на филма е: не знаеш какво съкровище притежаваш, докато не го загубиш – част от магията се е загубила. Магията, която направи от Шрек световен феномен.

А историята е следната: Шрек изживява криза на средната възраст. Всеки следващ ден е копие на предишния – семейни задължения, досадни туристи, семейни задължения и пак семейни задължения, а едничките му мигове на покой са прекъсвани от обичните му, но досадни приятели и още по-досадните почитатели. С други думи казано, липсва му доброто старо време, когато беше безгрижно чудовище.

Ръмпелстилтскин

След поредния тежък ден (пък бил той и специален), нещата излизат извън контрол и Шрек и Фиона се скарват. В това джуджето Ръмпелстилтскин вижда възможност да доведе до триумфален завършек отколешния си коварен план да си присвои Далечното, далечно кралство. Той предоставя възможност на зеления добряк само за двадесет и четири часа отново да бъде страховито чудовище, а за целта просто трябва да се прости с един от по-скучните дни от миналото си.

Доволен от сделката, Шрек се наслаждава на приятни мигове от загубената си невинност, но в един момент открива нещо смущаващо. В този свят, нито един от приятелите му не го познава, двамата с Фиона никога не са се срещали, а Ръмпелстилтскин управлява кралството с желязна хватка с помощта на армия от вещици. Проблемът е, че с края на деня, нещата няма да се върнат на обичайното си място, даже напротив. С изтичането на последната минута от договореното време, Шрек ще изчезне завинаги.

Шрек завинаги - плакат

Разбира се, винаги в такива случаи съществува клауза в договора, която позволява злото да бъде поправено и не много изненадващо и този път това е истинска целувка между влюбени.

Тук вече и на най-малките зрители им е станало ясно, че сюжетът не е от най-силните козове на филма и като цяло поредицата е започнала да се изчерпва. В контрапункт на това обаче, мога да заявя, че „Шрек завинаги” е забавен – Магарето, Пинокио и особено дебелия Котарак в чизми са отговорни за повечето хилежи – поучителен е, както споменах анимацията е фантастична и в добавка към това, 3D-то се усеща повече от всички филми, които сме гледали напоследък и има няколко сцени, които наистина си заслужават.

Въпреки че не става въпрос за нищо специално, филмът е приятен и определено го препоръчвам на всички деца. Освен това съм готов да гарантирам, че и възрастните няма да умрат от скука и няма да съжаляват за парите си.

И като казах пари, филмът ще бъде показван и в IMAX 3D и ако все още не сте разбрали, това е начина, по който трябва да бъдат гледани всички филми!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Абсолютно съм съгласна с ревюто. Точно така се почуствах и аз на излизане от киносалона. Въпреки че обожавам Шрек, мисля, че това трябва да е последният филм от поредицата.

    Колкото до 3Дто: беше доста сполучливо. Според мен за анимационните филми не е толкова дразнещо, колкото за игралните.

  2. Накрая имаше много тънък момент, когато затвориха книгата и я сложиха на рафта до "Puss in Boots". Всички знаем, че Пус (на български Пух – блях), ще има собствен филм и нищо чудно ако има още такива, по-нататък да видим някое камео на Шрек. Със сигурност няма да го пуснат да си ходи толкова лесно.

  3. Да знам, че ще правят спин оф… Според мен вселената на Шрек има какво още да даде, основно чрез второстепенните персонажи (Пус, Магарето, Вълка и т.н.), но Шрек и Фиона са наистина изчерпани.

  4. Аз лично плаках на тази четвърта част. Приказен е Шрек както винаги.