Доста хора (включително и малка част от екипа ни) останаха приятно изненадани, след като вчера вечерта Deadline съобщиха, че Нийл Бломкамп („Сектор 9”, „Елизиум“, „Чапи”) ще режисира нов филм за Робокоп. Продукцията на Metro-Goldwyn-Mayer ще бъде озаглавена „Robocop Returns” и (по подобие на предстоящия „Хелоуин“) ще бъде директно продължение на класиката на Пол Верховен от 1987 г. Сценарист на филма ще бъде Джъстин Роудс („Grassroots“, „Терминатор 6”), който ще адаптира неизползван сценарий за „Робокоп 2“, дело на авторите на оригинала Едуард Нюмайър и Майкъл Майнър, за който писахме в началото на годината.

Въпреки че за този неизползван сценарий се знае отдавна, идеята да се реализира е сравнително нова. Инициативата е подхваната през 2016 г., когато президентът на MGM Джонатан Гликман провежда телефонен разговор с Нюмайър и Майнър, в който ги пита дали наистина са предсказали победата на една риалити звезда в изборите за президент. Отговорът е положителен и двамата изтупват сценария от прахоляка, а след като Нийл Бломкамп проявява силен интерес към него, се ангажират с продуцирането му.

В миналото бяхме свидетели на не един несполучлив опит за възраждане на франчайза. Първо две продължения от 1990 и 1993 г., след това канадски телевизионен сериал (1994 г.), а наскоро и римейкът на Хосе Падиля с участието на Джоел Кинаман, Гари Олдман и Майкъл Кийтън, но нито един не успя да се доближи поне малко до величието на оригинала, който успешно „внесе” таланта на Верховен на американска земя.

Що се отнася до Нийл Бломкамп, факт е, че цялата му кариера е вдъхновена от „Робокоп” на Верховен. Във филмите му не само могат да се намерят прилики с киноезика на Верховен, но присъстват и близки теми и елементи: механични костюми, политически конфликти, междукласовото разделение, ксенофобията и корупцията във фармацевтиката са само част от тях.

robocop и chapie
Липсата на хуманност, представена под формата на роботи, вълнува Бломкамп.

Бломкамп за пръв път ще режисира филм, чийто сценарий не е писал, а това може да се окаже доста добра идея – въпреки отличния му дебют със „Сектор 9”, той доста ни разочарова с посредствените „Елизиум” и „Чапи”. Възможно е един чужд сценарий, който той да редактира и дооформи по своя си модел, да е точно това, от което има нужда, за да се върне към по-добрата си форма.

Кадър от „Сектор 9”
Кадър от „Сектор 9”
нийл бломкамп
Нийл Бломкамп

През последните години Нийл Бломкамп прояви желание да режисира ново продължение на „Пришелецът” и дори работи върху сюжета му заедно с Ридли Скот, но в крайна сметка проектът бе спрян от Fox. Междувременно Бломкамп съсредоточи вниманието си най-вече в създаване на нискобюджетни фантастики чрез своята компания Oats Studios, но изглежда, че той е твърдо решен да се пробва отново в „голямото кино“, задвижен от „детския си прехлас” по „Робокоп”. Ето и какво сподели режисьорът пред Deadline:

Оригиналът имаше огромен ефект над мен, когато бях дете. Много го обичах и си остава фантастична класика с истински смисъл под повърхността. Надявам се, правейки продължението, да успеем да се доближим до това. Това, което ми харесваше като дете, сега се е променило. Първо бяха консуматорството, материалзмът и 80-тарската тема за Америка на стероиди. Но ставайки по-възрастен, важното за мен сега е самоличността и търсенето на идентичност. Стига да го има човешкия елемент, добрата история работи във всеки период, не е важен конкретният исторически момент.

Стискаме палци „Robocop Returns” не просто да се случи, а да се получи нещо, което поне малко да се доближава до оригинала. Достатъчно наскоро гледахме римейка на Падиля и не виждаме причина да се прави още един филм на това ниво, но все пак изпитваме надежда Нийл Бломкамп да успее да ни изненада приятно. Сигурни сме, че тепърва ще пишем доста новини по темата (ако разбира се, не се разпадне проектът), така че ще ви държим в течение с развитието на „Robocop Returns”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments