Елизиум / Elysium

През 2154-та планетата Земя е изоставена от малобройната, но сплотена прослойка на свръхбогатите, които са се нанесли на пригодена специално за високите им стандарти скандално луксозна космическа станция. Новият хабитат на привилегированата класа се нарича „Елизиум” . Такова е и заглавието на премиерния скъп, зрелищен, но компрометиран филмов опит да се компилират жанровите конвенции на екшън фантастиката, социалната алегория, антиутопията и футуристичната (почти) постапокалиптична спекулация. Резултатът е експлозивен, достатъчно кървав, физически интензивен, но не особено интелектуален или ироничен рейд срещу днешното световно статукво, при което така наречените 1% свръхбогати притежават повече ресурси и влияние от останалите 99%. С тази остра критика от бъдещето за настоящето талантливият южно-африкански режисьор Нийл Бломкамп прави солидна крачка назад спрямо страхотния си дебют „Сектор 9” (2009).

Но да се върнем в 2154-та на станцията „Елизиум” и на нейния протекторат, населен с пролетариат – третата планета в слънчевата система, превърната в последна дупка на кавала от първенците. Разкошният високотехнологичен богаташки дом притежава формата на въртящ се пръстен, видим за просто и просешко око от повърхността на низвергнатата Земя. На синята планета са останали героите от червената идеология. Потиснатите представители на работническата класа гледат замечтано към Космоса и бленуват битие на „Елизиум”.

Но „избраните” са се постарали „болните и бедните” никога да нямат възможност за интеграция на лимитираната обетована площ. Те контролират огромното многомилионно гето, в което се е превърнала любимата нам Тера, брутално и безкомпромисно. Репресираното мнозинство прекарва почти цялото си време по фабриките, произвеждайки роботи, които после стават техни мъчители. Правителствените цербери и корпоративните лешояди от „Елизиум” държат в подчинение мърлявите проли и ги третират като различен – и низш – биологичен вид.

Елизиум - Мат Деймън

Всъщност в този филм Нийл Бломкамп показва как свръхбогатите действително са се превърнали в нещо като друга раса. Те се отличават с  релефни подкожни фигури по себе си и имат личен биологичен код, позволяващ им да ползват удивителни лечебни капсули, които ги спасяват от цялото бреме на захабяващата се телесност. Бедните нямат достъп до изцелителните програми на новата технология дори и да успеят да навлязат в пространството на „Елизиум”. Те са обречени.

Не така смята главният герой Макс (Мат Деймън). Докато е още малък футуристичен Гаврош  една монахиня му предсказва на испански, че е предопределен за велики дела. Години по-късно като част от работническата класа той ще трансформира егоистичното си желание за лично спасение в общочовешки жест на солидарност и безмерна смелост.

Бломкамп не оставя много пространство за интерпретации – „Елизиум” е неговият  социалистически манифест, утилизиращ механиката на научнофантастичния екшън.  По подобен – но много по-успешен – начин той експлоатира жанровите кодове на филмите за извънземни посещения, за да конструира впечатляващия си анти-апартейд  опус „Сектор 9”. За да не останат съмнения в неговите социално ангажирани намерения на въпрос дали така си представя бъдещето след 140 години той отговаря – „Не, не, не. Това не е научна фантастика. Това е днес. Това е сега.”

Алюзиите  с нашата – вече  дистопична според мнозина – действителност са очертани релефно като кодовете и фигурите по телата и лицата на обитателите на „Елизиум”.  Мостът с  горещия политически картоф на нелегалната  имиграция в САЩ  е вдигнат от  кадрите със стотици бедняци от  латино произход,  които копнеят за по-качествена екзистенция, но са посрещнати от враждебната бяла раса, незачитаща правата им. Опресорите от „Елизиум” са всинца етнически монолитни  с принадлежност към кънтри клуба и имена като Делакроа (студената пазителка на космическия хабитат, изиграна от Джоди Фостър). Изключение прави президента Пател, но неговия образ и бекграунд са сведени под санитарния драматургичен минимум.  Великолепният Уилям Фикнър прави страхотна роля като костюмираният корпоративен мениджър, който изпитва болезнено презрение и отвращение към хората на Земята. Той прилича на злокобен свърх-човек, въплътеният мокър сън на „Уолстрийт”,  футуристична кръстоска между Гордън Геко  и някой еманципирал се изкуствен интелект.  Експлоататорите в „Елизиум” са in your face  препратка  към съвременната бизнес и политическа класа.

Елизиум - Мат Деймън и Шарлто Копли

„Бремето на белия човек” е дорисувано от  мърлявия  over the top злодей Кругер, изигран с подобаващ южно-африкански/апартейдски  акцент от Шарлто Копли, отговорен за вдъхновяващото централно изпълнение в „Сектор 9”. Образът на Шарлто напомня малко на очарователно недодялания и заплашителен „Уличен  проповедник” (Долф Лундгрен) от култовия деведесетарски хиперпровал на Робърт Лонго „Джони Мнемоник”. Още няколко елемента от историята, сред които обстоятелството, че героите складират и пренасят важна информация в главите си, препращат към киберпънк/джънк издънката по Уилям Гибсън, което сигурно е последната желана асоциация, особено за амбициозна фантастика, но…

Именно ясно заявената социална ангажираност на „Елизиум” става жертва на студийните изисквания за пищен спектакъл. Там където можеше да има тревожно портретуване  на бездната между елит и тълпа сетивата са атакувани от безмилостен „шейки кам” екшън. Режисьорските фойерверки изсмукват от антиутопичната енергия, заложена в ДНК-то на филма.

Колко е жалко когато Майкъл Бей триумфира над Оруел? Колко е тъжно когато възможността за подривна социална критика пада в плен на добре познатата ни холивудска схема за героя и саможертвата? Колко е обезкуражаващо когато черният хумор, футуристичната ирония и моралната двойственост са отхвърлени за сметка на сополивата мелодрама и прибързани спасителни решения „в последния момент”? Колко е фрустриращо когато  сюжетни устройства by the book превземат на абордаж амбицията за изграждане на пълни, плътни човешки персонажи?

Колко всъщност… Май, че не е много. Не е като да не сме го очаквали. Въпреки „Сектор 9”, който струваше няколко пъти по-малко. Корпоративната машина продължава да задушава креативността.  Към настоящия момент в токсичната студийна среда  антиутопия от калибъра на „Бразилия” e утопия. Драматично сваляне на критериите и редуциране на киноманските страсти са основните градивни материали за бъдещото посрещане на филми като „Елизиум”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

143 Comments

 1. Много жалко за филма … и много адмирации за Влади за ревюто !!! 🙂

 2. Over the top са амбициите на автора… 😀
  Да пием за това, нашите желания да съответстват на нашите възможности! – както биха казали грузинците в тост.
  Ефектно ревю, но не казва много неща за филма. На мен Елизиум ми хареса твърде, не е Сектор 9, но и не иска да бъде. Имам забележки, но са малко.

 3. Впрочем не знам защо авторът се срами да нарече героинята на Джоди Фостър с истинското й име- Делакур. Дьолакроа е един друг 🙂 или то викаш социализъм, френска революция… все к*р 😀

  Освен това визуалната и екшън страна на филма е негово предимство, а не недостатък. В това отношение Бломпкамп е дори надобрял от дебюта си, и не съм единственият човек, който го забелязва.

 4. MTK – успокой се бе, мистър/мис умствен фалит. Май ти беше от оная групичка интелектуални аборти, дето хранехте Спилбърг. Ако е така – направи услуга на планетата и прекарай ръждив бръснач през скапаната си артерия.

  Анитке – не ми говори за over the top и за грузински тостове, а ни припомни колко „тъп филм е No country for old men“ и колко жалки били продажбите на AC/DC.

  Не исках да отвръщам с argumentum ad hominem, но твоята тревожна и травматична история с брутални културни изцепки /и фактологически и интерпретационни/ was just begging for it.

 5. Травматично-тревожно или не – още си е тъп Старите кучета! Дървото на живота – и той!

 6. Vladi, ама бива ли така некултурно. То бива, бива високо самочувствие, но да не търпиш на критики – съвсем не е добре… На това ли ви учат в Труд?!

  Сега сериозно, бих ти шибнал няколко шамара, но съм възпитан мъж.

  Сега още по-сериозно, ревюто ти е типичен представител, на онова, което вече веднъж писах, че е причината, поради която бих предпочел ревюта да няма въобще на този сайт. Отишъл си да гледаш филма с предварителна нагласа, че е соц пропаганда, а ние сме много анти соца, даже на протести сме ходили два пъти… Практически нищо не казваш за Елизиум, изпадаш в плитка пропаганда и хейт, украсена с високопарни и купешки фрази, които нормален човек даже не ги е чел в живота си. Накрая даже предлагаш на читателите ти да си режат вените.

  Вярно, жега е, но не си оправдан Владиславе, не си….

 7. Смисъл няма. Тук са си приятелчета, тук си се обичат, тук в кръго винаги са прави. Но хайде и аз да кажа, за протокола, ревюто определено е доста по-тъпо и помпозно от на Светли глупостите, то едвам се чете. Владко може да си мисли, че го чака Пулицър, но ако отиде с такова нещо при редактор, който ги разбира нещата, всичко ще е задраскано в червено. 🙂

 8. MTK – можеш да поднасяш, но не можеш да понасяш, така ли? Как от моя съвет да вземеш финалното решение си направи извода, че имам високо самочувствие.
  Не само, че търпя, но и толерирам критиката. Много рядко отговарям, но сега направих изключения с теб и нашата другарка Анита.

  Просто се сетих, че ти систематично демонстрираш удивителна заблуда в областта на киното и си минирал сайта с безброй откровени прояви на болезнена неадекватност. Време беше за виртуална конфронтация.

  Ала изречения от рода на – Сега сериозно, бих ти шибнал няколко шамара, но съм възпитан мъж. – показват тежката фаза на когнитивен дисонанс, в която си навлязъл. Не знам, дали осъзнаваш какъв нонсенс си изфабрикувал.

  Показваш отчайваща липса на сетивност и разбиране за текстовете, които четеш и после „купешки“ дискредитираш. Как стигна до заблудата, съм „анти соц“ и че съм недоволен от „соц пропагандата“. Напротив – аз се дразня от начина по който режисьора е олекотил сериозната тематика и в един момент се отказва да дълбае за сметка на евтини, до болка познати лесни решения.

  Написал съм, че е гадно когато „Майкъл Бей триумфира над Оруел“. Както много добре знаеш, Бей е едно от лицата на съвременния капитализъм и пазарен разгул, а гения Оруел е бил социалист, изобличил по велик начин уродливостта на тоталитарните държави. Надявам се, че правиш разлика.

  Соц тематиката на филма е проблем само поради лишения от нюанси начин, по който е представена.

  Хора като теб, брулени от манията да маскират двусричков хейт като обективна критика заслужават шокиращо връщане в реалността. Препоръката ми да запознаеш меките тъкани с безпристрастната стомана имаха точно тази цел.

 9. А Спилбърг не е едно от лицата на съвременния капитализъм и пазарен разгул? 😉

 10. Ох, Владко, ох… 🙂
  Просветли ме на тема кино, моля те, просвети ме!

  Сега сериозно, виж че можеш да пишеш и сравнително нормално, но си избрал да не го правиш. Демонстрацията на богат речник не те издига над средното ниво на кинокритиката в България, напротив, вкарвате баш в центъра на блатото – дълго, претенциозно, не информативно, трудно за четене, като цяло отблъскващо. Не ме интересува дали за теб това е хейт, за мен си е кратичка критика. Може да стане и градивна, като минем изречение по изречение ревюто ти, но нямам време, а и желание.

  Колкото до това дали съм „минирал сайта с безброй откровени прояви на болезнена неадекватност“…. Ъ? 🙂 Сериозно ли? Право в сърцето, право в сърцето…

  А в интернет конфронтациите не вярвам. Виж, в шамарите, да.

  Базикам се, няма нужда да се оглеждаш на улицата. Само когато пресичаш 🙂

 11. ПП

  Говориш за Оруел и надявам се знаеш какво е казал в едно свое есе за писането. Кратко, ясно и без излишни думички.

 12. ЕмТакаЕмНеТака, потвърждаваш първоначалната ми диагноза, че си умствен фалит. Не можеш да прикриеш уродливата си интелектуална несъстоятелност, а постовете ти в този сайт са срамното свидетелство за грозния развод между малката ти фигурка и необятния филмов свят.

  Поеми един факт – ти НЕ разбираш от кино. А писането сигурно е последното нещо, което ти се отдава. По-добре се придържай към тривиалната си day job, прави „нещо с ръцете си“/може и да си ги разперваш като за шамарчета/, но никога, никога повече не се опитвай да изкараш кашата от главата си под формата на писано слово. Мъчително е.

 13. Владко, жегата е коварно нещо. Стой на сянка, пий повече течности, почивай.

  Не претендирам, че разбирам от кино, но имам добър поглед към част от индустрията и изкуството. Виж, от писане разбирам доста. И съм готов да се обзаложа, че ми плащат доста повече за да пиша, отколкото на теб. Не се фука, просто факт.

  Оставам добронамерен и лека вечер 🙂

 14. Владко иначе е типичен пример за бг ентелегент. Той винаги е прав, той е най-ерудиран, той е с най-голяма пишка, всеки, който посмее да му каже нещо е просто мозъчен фалит, киното го рабира най-добре, писането го владее най-добре, носи на алкохол и бой и тн. И все пак…доста жалко звучиш, така като се разпениш, Владко.

 15. Някой да обърне внимание на Азмодан, че пяна му избива на устата като не е център на внимание !!!

 16. Аахаахаххах, ЕмТакаЕмНеТака, извади ли портфейла братко…

  Това вече беше катастрофа с епически пропорции. Не може да звучиш сериозно като спекулираш дали ти плащат повече за писане господин анонимен.

  Но ако е така – аргументът ти е кух и деформиран като съдържанието и формата на коментарите ти. Да се „обзаложим“ ли, че Ваня Щерева, Любен Дилов-син, Карбовски Иво Сиромахов и прочее „талантливи“ драскачи получават за писане повече и от мен и от теб. Е, и…

  Ако ти съдиш за качеството на писането по съответното заплащане, опасявам се, за теб спасение наистина няма. Затънал си прекалено дълбоко. Това важи особено за страна като България – територия, обяздена от бездарни графомани – към които вече съм сигурен – и ти господин анонимен, се числиш.

  В светлината на безумно жалкото ти опиране до кинти, репликата ти за Оруел сега стои като посредствена перверзия.

  Моята добронамереност върви с широка усмивка, разтеглена до крайност от кордона с глупости, които ти отприщи.

  Лека и „скъпа“ вечер 🙂

 17. Владко, не се обиждай де, така работи капитализмът. Качеството струва пари 🙂

  Изброените по-горе имена може и да получават повече, може и да не получават. Специално с Карбовски в добрите му години не бих смеел да се меря. Беше много добър. Днес…. Днес си е за днес. Така или иначе пишем за различни неща, но писането си е писане. С това си изкарвам хляба – честно!

  ПП
  Вярно, че съм отличен трол, но вонящото ти на евтини елитарност и културтрегерщина избухване прави коментара на Азмодан, някак си точен 🙂

 18. Абсурден си, честно. Не мога да повярвам колко неадекватности в зле подредено изречение можеш да побереш. Ще се учудя ако дори и за един хляб /типов/ си успял да изкараш пари през живота си с писане.

  „Карбовски в добрите му години…“ Човече,ти май не осъзнаваш колко си смехотворен. Всяка твоя реплика е клише, което мога да чуя или от таксиметров шофьор, или от менструална поетеса.

  „жегата е коварно нещо. Стой на сянка, пий повече течности, почивай.“ Пич, жалък си. Това е нивото на заблуден тийнеджър, какъвто ти най-вероятно си, съдейки по липсата на стил и пешеходното ти изразяване.

  От Оруел, през защита на соц пропагандата в „Елизиум“ до „качеството струва пари“ и „капитализмът работи“. Абсурден indeed. Кажи го на авторките на бестселъри Кардашиян и Парис Хилтън, че „качеството струва пари“. Ти си някаква нелепа амалгама от Евгени Минчев и някой непризнат автор, нагъващ пластмасови двулитровки в борисовата градина.

  Както написах по-рано – класически случай на когнитивен дисонанс.

 19. След час коментарите може да станат и 50 (с този ваш неограничен речник), но всичките адресирани не към Elysium . Излагате се с изреченията „кой какъв бил“ , това ли трябва да четем ?

 20. Не знам за другите, но на мен коментарите на Владко са ми най-забавното нещо появило се на сайта в последните дни. 🙂

  ПП (пак)
  Владко, не съм завършил психология, но покрай другите неща, които съм учил съм изкарал пет курса по нея, та да ти кажа, че „когнитивен дисонанс“ е далеч от реалната ми диагноза. Не използвай думички, които си чул и не си наясно с точното им значение 🙂

  ПП2
  Дринов, друже, банни ме за поне един месец от коментиране, че няма да мога да се спра иначе….

 21. Ти сам си се баннал и не си разрешаваш елементарно прозрение за необузданите вътрешни противоречия, които ти пречат да достигнеш бленуваната нормалност.

  Поддържаш несъвместими тези, огласяваш абсурдни предположения и ставаш смешен като от позицията на анонимен драскач в сайт за кино, съобщаваш на всички /ей така мимоходом/, че печелиш добре – и то от интелектуален труд – и си учил „други неща“, та даже и пет курса по психология. си назубрил. Представям си как някакви преподаватели отварят капака на главата ти и повръщат вътре готово знание, което ти интерпретираш по най-левашкия начин. Аргументите ти днес бяха болезнено слаби и неадекватни. Това е обективната реалност.

  А истински стойностният човек няма нужда да утвърждава собствената си /илюзорна/ значимост, чрез евтино себеизтъкване. Особено ако се казва MTK. Към посредствеността и когнитивния дисонанс добавяме и комплекс за малоценност.

  Мястото ти е при терапевт, не в блога на Дринов.

 22. Владко, винаги ли си толкова податлив или принципно си по-устойчив психически? Чисто информативно питам. А и коментарите ти засилват усещането, че ревюто ти е просто претенциозна изцепка, чужда на нашия простоват свят 🙂

 23. Братко, както каза добрият д-р Кинг Шулц в „Джанго без окови“ – „Не можах да се въздържа“! 🙂 Булшит детекторът се включи и резултатът е виден.

  Добронамереността и широката усмивка обаче си остават и няма да ходят никъде.

  Успех и качествена вечер ти желая 🙂

 24. Чета ви коментарите, чета ви дискусията, чета ви диалога, и все по-ясно ми става защо на „Васил Левски“ Роджър Уотърс може да бъде заменен от Лудогорец… 🙁

 25. HerMamut, няма такова нещо. Аз съм сигурен, че и моя милост и Владко подкрепяме концерта на бай Роджър.

  Освен това съм от Миньор Перник 🙂

 26. Мда – някъде на 4-тия, 5-тия коментар спрях да чета …

  Това по-нагоре, което сте произвели вкупом е толкова ужасно и грозно нещо – как не може да стъпите малко настрани да се видите –

  Влади – обещавам ти – че никога няма да прочета нищо написано от теб … Нито ред – нито дума …Човек, който активно въвлича ‘света’ в подобна умопомрачителна деградация като горната не заслужава и 30 секунди от вниманието на всеки уважаващ себе си и киното …

  Дойдох с любопитство и интерес да погледна как е тръгнала диксусията – защото този филм всички го очакваме … След като цяло лято човек с мъка намира какво да гледа – и с още по-голяма мъка – за какво да прочете или напише някой ред …Казвам си – ето сега вече нормално – истинско – развлекателно, но адекватно кино …..

  След няколко коментара започва някакво „разчистване на вътрешни сметки’ – които нямат нищо общо и нищо общо и нищо общо и нищо общо с филма за който иде реч …

  Влади – пак повтарям – жалко е човек да населява пространството, което ни е дадено с толкова жлъч … ти си човек все пак – не си жлъчка …

  Ако Дринов нарущи едно от основните си правила – да не пипа и да не редактира – и изтрие всичко написано след ревюто – ще се върна да видя дали е тръгнала дискусия ЗА ФИЛМА ….иначе си тръгвам преди да съм се задушил и задавил от повръщане като след препиване ….

  Сега ще се върна на поста за трейлъра на Капитан Филипс – че бях почнал там да пиша нещо – но заблуден – дойдох тук от нетърпение …

 27. @suicidal секна им комбото. И аз се бях запасил с пуканки. 😀

 28. Секна, защото Milbo каза истината. Киното трябва да обединява хората и да ги учи, а не да ги разделя. You miss the point assholes. И двете страни прекалихте.

 29. “ които копнеят за по-качествена екзистенция, но са посрещнати от враждебната бяла раса, незачитаща правата им“ – Какви „права“ могат да имат незаконни имигранти?В която и било държава не само в щатите?

 30. Меко казано злобничките butthurt коментари на автора след текста ме убедиха в това, което си мислех докато четях това т.нар. „ревю“ – толкова злонамерен, тенденциозен и тотално „нефилмов“ текст може да бъде написан само когато пишеш за собствените си страсти, неволи и болки. Читателите, които очакват нормално обективно и аргументирано ревю, както и киното въобще, напълно отсъстват в тази схема на мислене. Това е най-жалкото нещо, което някога съм чел в този сайт.
  Без извинение.

 31. Milbo – „Влади – обещавам ти – че никога няма да прочета нищо написано от теб“

  Приветствам обещанието ти и държа да го спазваш. Жалко, че не можеш да чуеш звука от най-малката цигулка на света, която свири марша на обидените форумни анонимници. Говоря за онези клети обитатели на мрежата, които се кълнат, че спират да четат някой, който никога не се е нуждаел от тяхното внимание.

  „жалко е човек да населява пространството, което ни е дадено…“

  Кой ти е дал пространството? Просил ли си за него? Нима намекваш, че съществуването ти е някакво подаяние? Или пък, че ти е дадено без да го заслужаваш и сега се чувстваш длъжен да разпръскваш светлина и солидарност по разни форуми в замяна?

  Изпитвам отвращение към вярващите хора, които се чувстват длъжници на висша сила за пребиваването си в тази враждебна Вселена. Ти и твоят бог сте достойни за присмех.

  Наистина няма как да не се подиграя /жлъчно и звучно/ на умилителни self -righteous екземпляри като теб и като другия езиково обременен морализаторстващ спекулант – ad hominem. Особено трогателен е преждевременния финал на нечетивното му словоизлияние – „Без извинение“. Как така без извинение? Ти самият си едно жалко извинение за хомо сапиенс.

 32. Посещавам сайта минимум 5 пъти в седмицата, но не съм писал повече от две години. Споменавам това само за да стане ясно колко отвратително намирам държанието на автора на статията, че да седна да пиша коментарчета. Не знам кой е Влади Апостолов и какъв пич е, но ако не го знаех Дринов като филмов драскач от години, тук и сега щях да спра да чета сайта.

  От ревюто струи, макар и слава богу без ексцесии, ясно осезаема нотка на, ами, надутост. Дали oт често неадекватните препратки към други филми, дали от самия тон на статията или колко е учудващо изпразнена от съдържание предвид размерите си, знам ли. Но не това е проблемът, реших просто да го спомена. Другите ревюиращи значително повече ми харесват.

  Но коментарите след това – думи нямам. Не мога да повярвам, че си позволяваш по такъв отвратителен начин да се отнасяш към критика, НЕЗАВИСИМО от кого идва. MTK може да е дяволът incarnate (доколкото виждам не е), ти обаче нямаш моралното право да се отнасяш към него и към другите, който те критикуват, по подобен начин! Абсолютно недопустимо е с жалки и откровено гнусни ad hominem-чета да обосноваваш мнението си за филма. Просто изглеждаш откровено жалко!

  ПП Наскоро като стана на въпрос – Светли също не я харесвам кой знае колко. Намирам, че пише много хаотично и ако сравним статиите с път, то тя редовно го зае*ава и започва да търчи из полята, тотално забравила накъде се беше тръгнала първоначално. Но същевременно очевидно много обича киното, пише с голям кеф и желание и си влага сърцето във всеки ред. Така че я подкрепям и само се надявам да си събере мислите по-добре следващия път 😉

  Ти обаче, изобщо няма да ми липсваш ако това ти е последото ревю. Просто съм отвратен.

 33. Аре стига бе 🙂 Това са пълни глупости … отвратени, обидени, наранени и прочие …
  Ревюто е прекрасно написано и отразява гледната точка на човек, който живее с киното. Ако някой не е съгласен с нещо, би трябвало конкретно да посочи кое не му харесва и да даде свое мнение по въпроса. Самият коментар „Можело, значи и по-зле от Светли…“, който предизвика цялата тази дандания е открито провокативен и си е напълно нормално да предизвика подобна реакция.
  Ще ми се да видя хората, които критики най-често виждаме тук да имат смелостта да напишат по-добро ревю и да си понесат отрицателните коментари, ако не се справят … което е доста вероятно.

 34. MadMax, Владко дали може да направи филм като Елизиум, че си позволява така да го плюе… Крайно невероятно.
  Както бе казал някой някога, филмовите (театралните) критици са едни импотентни, които гледат как двама се чукат и им дават оценка.

  Аз лично пледирам за временна тролска невменяемост след третия ми коментар. Просто Владко прекрасно се плъзгаше по пързалката на собствената неадекватност, та трябваше само леко да го побутвам 🙂 И според мен администрацията трябваше да изтрие 90% от коментарите по-горе още снощи.

  Иначе, както и друг път съм казвал, писането на филмови ревюта в България е празно упражнение в стил. Запълват страниците по печатните медии и рядко някой ги зачита сериозно. А част от коментарите тук показват защо това е така (много думи, малко смисъл).

 35. Господин Апостолов (Vladi), съдейки по свръхкритичното ви мнение за филмите, хората и най-вече за света, си задавам единствено въпроса, изпитвате ли удоволствие от хобито си – гледането на филми?

 36. Последното убежище на незначителни фигуранти като тоя ясен незнамсикойси е заплахата – Няма повече да ви чета. Нека ти кажа нещо некадърно малко човече – на никой не му пука дали ще четеш или не. Оплакването ти не е санкция, а отчаян вик за помощ и внимание.

  Екстремната природа на коментарите под текста се дължи на обстоятелството, че във форума на този – както във всеки друг – блог има прекалено много интелектуална плява. Като се почне с мтк, мине се през асмотан и се стигне до милбо. Тези клети хорица не знаят какво говорят, излагат се от прекалено много време тук и си заслужиха словесните шамари, За мен беше удоволствие да наблюдавам как се гърчат и си противоречат.

 37. П. Терзиев – няма нужда да те насочвам към стотиците, напоени с възхищение и вдъхновение, текстове, които съм писал за киното на Кубрик, Фелини, Хичкок, Скорсезе, Бергман, Алън, Леоне, Спилбърг, Уайлдър, Хюстън, Тарковски, Пазолини, Коен, Тарантино, Де Палма, Трир, Пол Томас Андерсън, Уес Андерсън, Александър Пейн и десетки други майстори, за да разбереш дали изпитвам удоволствие докато гледам филми.

  Именно върховното удоволствие, което изпитвам докато гледам филм на Скорсезе ме кара да беснея при среща с посредствени, корпоративно калкулирани продукти.

  Когато веднъж си се запознал с магията на истинското кино не можеш да останеш безразличен или безкритичен към манифактурата и баласта, бълван от корпорациите днес. Освен ако не си ампутиран от усещането за допир до велико изкуство, какъвто е тъжния случай с повечето анонимни интелектуални инвалиди, които ме забавляваха с коментарите си тук.

 38. @ MadMax – Отбележи, че не съм коментирал мнението му. Като гледам филма – тогава. Говоря само за отношението мъ към аудиторията.

  @МТК – много глупав аргумент, с извинение. По тази логика никой няма право да има мнение за каквото и да било, с изключение на броени единици. Това дали може или не може да направи такъв филм или не няма нищо общо с това дали може да има лично мнение за филм.

 39. Влади, аз не поставям под въпрос дали гледаш филми. Аз поставям под въпрос колосалното ти его и комуникационните ти уменя:

  „Последното убежище на незначителни фигуранти като тоя ясен незнамсикойси е заплахата – Няма повече да ви чета. Нека ти кажа нещо некадърно малко човече – на никой не му пука дали ще четеш или не. Оплакването ти не е санкция, а отчаян вик за помощ и внимание.“

  Без коментар. Само отбелязвам, че дори веднъж не съм имал нахалството да обиждам директно. Отново – елементарна култура.

 40. Яворе, аз имах реплика към MadMax, който обясняваше нещо в стил, че като не можеш да напишеш такова ревю да не се обаждаш.

  И наистина администрацията трябва да дойде с гумата!

 41. Ясене, дали ще обиждаш директно или ще се криеш зад мнение за мнението, ти пак показваш определено отношение, Моят отговор съдържа точно толкова враждебност, колкото и твоят коментар. Дали ще кажа – ти си жалък, или ти правиш жалки коментари в този контекст няма особена разлика.
  Освен това съм добавил закономерен присмех към сламените ти заплахи от рода на – ако не беше еди какво си, спирам да ви чета…
  Това е интернет общуване между непознати хора с уклон към тролиране – няма нищо по-естествено от ескалация на езика. Стига сте се възмущавали.

 42. MTK, изпуснал съм, връщам си казаното 🙂

  Иначе Дринов и останалите се съмнявам, че ще коментират, но смятам, че би било добре да го направят. За вече колко, три години (?) не се сещам някога автор да е псувал читатели така. Още повече при положение, че обратното не важи, поне в моя случай.

 43. Ясене, спекулираш, не съм те псувал. Изразих съмнение в твоята кадърност и значимост, оприличих те на фигурант и използвах умалителни, за да подкопая самовглъбената ти морализаторска поза.

  Използвах доста по-меки лексеми от тezi, които ти запрати по мой адрес – „отвратително, гнусно и жалко“. Но аз проблем с думите нямам, а с отношението и логиката зад тях. Последното при теб липсва, А сега се оплачи и на несъществуващото форумно гестапо за тормоза, който преживя. Get a fuckin backbone, man

 44. Влади, разлика има, отново елементарна култура. Аз съм правил глупости, имам претенциите да не съм глупак. Още повече пък „некадърно малко човече“. Откъде накъде имаш устата да ме наричаш така? Аз каквото съм заявил, е мнение на база държанието ти тук, което продължаваш да демонстрираш. А ти откъде разбра колко съм голям? В какво точно съм некадърен, би ли обяснил? Какъв фигурант съм точно?! Как изобщо можеш да се държиш по подобен начин и да ми обясняваш, че било същото като моето отношение? Та ти дори най-показно нарочно ми пишеш името и се подиграваш с него! Това ли ти е уважението към читателите?! Това ли ти е отношението към тях?!

  http://i282.photobucket.com/albums/kk269/homo-cat/bigfoot/picard-facepalm.jpg

  Да, отношението ти е абсолютно отвратително! И към мен, и към други тук! Проблем ти имаш, и то доста сериозен. Много хора на твое място отдавна биха се извинили, но къде ли, егото пречи. Просто съм покъртен, на фона на толкова готините и свежи хора, какво дириш тук не знам. Но очаквам някакво обяснение.

 45. *на фона на толкова готините и свежи хора, които са писали тук* Често аз и други не сме се съгласявали с тях, никога не сме получавали обиди в замяна. Подчертавам, никога.

 46. MTK, аз мисля, че много ясно съм написал какво мисля по въпроса. Като човек, както сам претендираш, който си изкарва прехраната с писане би трябвало да формулираш доста по-аргументирано мнението за качествата на ревюто от това “Можело, значи и по-зле от Светли…”.

 47. Нищо прекрасно няма в ревюто, просто защото това не е ревю. Конкретно не ми харесва, че целта му не е автора да каже нещо за филма, а да покаже, че в собствените си очи е цар на писането и високо ерудиран индивид. И както се вижда, доста хора не са съгласни с това, в което няма нищо лошо нито за автора, нито за читателите. Те нещата се научават, фината настройка на писането отнема години и много, много вслушване в редактори и критика, била тя и от едно изречение, после следва и самооценка и автокритиката – дали не е прав, какво може да съм сбъркал, щом толкова хора не ме харесват, колкото и да ми се иска да си повярвам, че са мозъчни фалити, може пък и в мен да е грешката. Виж последвалите яростни, а и наистина доста жалки, коментари, в които великият автор посича с жлъч всеки дръзнал да го критикува, обрисува една доста тъжна картинка, за съжление типична за нашите географски ширини. Влади, съвсем добронамерно ти го казвам – факт е, че не си чак толкова велик за колкото се имаш, предполагам си просто още доста млад, а и е очевадно, че яростно отказваш да прогледнеш за грешките в стила си и ти е трудно да се вслушаш в мнението на другите. Голямото его колкото е задължително, толкова и пречи в писането. Много велики автори, са били посичани, пък после като прогледнат се оказва, че е било за добро. Стига да можеш да прогледнеш.

  Ще ме прощаваш, че така поучително го раздадох, но просто имаш нужда. Знам, че аз съм поредният аборт на майката Земя, който дръзва да каже нещо на теб, гуруто, но попрегледах и други твои неща и не знам къде си го учил това писане, но са пропуснали да те научат на най-важните неща. Светът не се върти около теб и твоето мнение, а и си много далеч като възможности, от един, примерно, Хънтър Томпсън, че да успееш to pull it off. Успех в бъдещето!

 48. Доколкото знам Дринов е на море, иначе съм сигурен, че щеше да наруши мълчанието си, което, бас държа, е предизвикано от подобни коментари. И имам предвид и двете страни.

 49. Янаки, кажи ми как да не ти се подигравам като ми пускаш клиширани стар трек- картинки, ползвани предимно от незначителни, некадърни фигуранти с малко въображение.

  Това е към Йордан Стоименов – поне ви накарах да си пишете имената (бивши) анонимни воини на виртуалното оплакване. Данчо (и другите), къде точно прочетохте и едно изречение, в което да пиша, че съм велик, гений, прероден Хънтър Томпсън и прочее булшит. Не аз се себеизтъквах, а други в този форум и това е видно. Нито един път не казах, че съм нещо специално, но просто вие сте отчайващо посредствени. Как да взема съвет за писане от теб, след като прочетох това стерилно пешеходно, лишено то стил и въобръжение словоизлияние.

  Все едно да взимам фитнес съвети от Делян Пеевски.

 50. O, да, напълно съм съгласен за двете страни, Готлиеб, аз също затова буквално години не писах коментари. В нито един момент не оневинявам някои от изказванията тук (включително и моите на моменти несвързани коментари, петък вечер да си на работа след почти безсънна нощ не е весело), но не е това въпросът. Идиоти винаги ще коментират тук, обиди винаги ще има, особено ако се ревюира български филм. Нека обаче това не е за сметка на тези от нас, които посещаваме сайта от години. Очаквам от авторите да показват по-висока култура (каквато нееднократно са демонстрирали), а не да отговарят с нападки дори и на обосновани критики.

  @ Иван Стоименов, наистина се надявам тези твои съвети да не се загубят из коментарите тук, а да бъдат взети насериозно.

 51. “ Данчо (и другите), къде точно прочетохте и едно изречение, в което да пиша, че съм велик, гений, прероден Хънтър Томпсън и прочее булшит.“

  „Нито един път не казах, че съм нещо специално, но просто вие сте отчайващо посредствени“

  Превод:

  „Аз не че съм гений, вие сте просто всичките сте по-тъпи от мен.“

  Тъй като виждам, че друго освен обиди и високомерие няма да получа, повече няма да пиша тук докато Дринов не се върне от море и не се изкаже по темата. Само ми е жал, че (и тук вече наистина не виждам защо да поддържам добрия тон точно с теб) такива високомерни пишлемета под налягане като теб ще му развалят настроението.

  Cheers. Отивам да си живея моя жалък фигурантски живот. Така и не разбрах какво значи фигурантски, но как да е.

  ПП. Върни се години назад и ще видиш, че от самото начало използвам пълното си име.

 52. Якиме, няма да получиш търсените от теб емпатия и защита,

  Хората, които се правят на жертви рискуват да не оставят трайно и значимо присъствие в общестово и сред близките си, превръщайки се във… фигуранти.

 53. От самото начало провокирате и единствената грешка, която направи Vladi, бе да ви отговоря.

 54. Добре, по-голям фън под ревю не е имало май никога, а вие всички чакате големият лош Дрин да разтури седянката. Не е сериозно. UZUMAKI, моля те ливни малко бензин в пожара, че да се превърне в Апокалипсис. Хой хой, би казал Карлосон:)

 55. Аз съм съгласен с текста за филмчето. Страшно плоско поднесена история. Аман вече. Не че съм очаквал някво чудо де, но филма си беше просто поредното посредствено л….

 56. Чакайте, какъв е този последен коментар? Толкова е странно, той всъщност е свързан с филма…

 57. Колко болни душички на едно място. Според мен MTK и останалите „анти“ са се ядосали от текста, защото не са разбрали голяма част от думите и изразите. точно и за това тая бозичка „Елизиум“ ще им хареса 🙂

  А Анита, моля те, кажи ми още кой филм е лош, освен No Country for Old Men, искам да се посмея от сърце. благодаря ти предварително

 58. Влади,
  сериозно да го гледам ли тоя филм или не? Ужасно се кефя на фантастика и искам да знам има ли смиъл или ще е фейл, ако подходя само като фън?

 59. Братко, избягвам да давам съвети да се гледат филми освен ако не държа много да препоръчам нещо, което ме е вдъхновило зверски. Случаят с Елизиум не е такъв. Но кой съм аз да ти казвам да НЕ гледаш нещо.

  А и филмът все е доста далече от абсолютна помия. Не е и някой чикфлик или нещо друго от тоя род дето без всякакви угризения на съвестта бих посъветвал да се избягва като проказа.

  Има няколко много хубави и въздействащи сцени, качествени ефекти, маниашко насилие и един много любопитен premise. Просто (според мен) в един moment захвърлят антиутопията, алегорията и социалната критика за сметка на до болка -ама наистина до болка – позната схема за разрешаване на конфликта и достигане до удовлетворителен за широката публика финал.

  За мен тоя филм се саботира сам. Просто не подхождай с големи очаквания. Един почитател на фантастиката има какво да намери в Елизиум. Особено ако си фен на Сектор 9 ще ти е интересно да видиш как с увеличаването на бюджета идва намаляването на качеството. А и като фен на жанра още по-ясно ще откроиш всичко. което е wrong с филма. Едва ли ще си удряш главата в стената от яд. че си го гледал. Но и се съмнявам, че на излизане от киното вече ще си определяш датата за второ гледане 🙂

 60. Аз също следя от доста време ревютата тук, но не съм изпитвала „желание“ да коментирам :). Честно казано това горното, което е изписано / има някои коментари, които са по-смислени от самия филмов преглед, разбираш ли /, е чудесен пример за подрастващите как се пише отговор на литературен въпрос. Чудя се дали авторът не изпитва носталгия към кандидатгимназиалните си години? Чидя се дали пък не е в точно в тези години..все пак все пак няма възрастово ограничение за „пръскане“ на личното творчество…и за финал..@МТК много ме изкефика твоите коментари 🙂

 61. Потресена съм от стила и грамотността на автора! Чак ми е трудно да повярвам, че такива хора пишат в нета…, опа – и аз съм тук – хаха. Човече, получих душевен оргазъм от този текст, напомня ми на моя стил на писане, само дето аз съм философ и пиша текстове от различно естество. Случайно минах оттук, но не можах да се сдържа да не пусна едни аплодисменти – от сърце са!

 62. Така… Няма да коментирам филма (следователно и ревюто), защото не съм го гледал. Подминавам с олимпийско спокойствие и тролските коментари, чиито автори от скука са си чесали клавиатурите, и минавам на един въпрос, който ме гложди от много време – защо, дявол да го вземе, вкарвате постояно англицизми в текстовете си?

  Занимавам се с филмови преводи от 5 години и като чета подобни „модерни“ вметки се дразня. Специално за киното изключвам разни специфични термини, които нямат аналог на български.
  Не е тайна, че българският е много по-богат език от английския, е, с какво тогава се допълва даден коментар от подобни вметки? Любопитно ми е мнението на автора на ревюто по темата, който е и журналист в един от най-старите вестници у нас. Там редакторите позволяват ли такива неща? Или просто използва случая, че тук пише за развлечение, Интернет позволява по-свободен стил на писане и решил малко да разпусне. Има и друго – не всички са учили английски език, някой са наблягали на френския, други като мен на немския и руския и т.н.

  Разбирам, че е много „фешън“ да се вмъкват постоянно англицизми, но поне изкарващите си хляба с писане, осъзнават ли, че това убива нашия език? И не, не съм някакъв моралист, но ми е някак странно, понеже познавам някой от най-добрите преводачи (вкл. и на книги) от английски в България и никога не съм ги виждал да правят подобни вметки, па дори в интернет.

 63. Mike 28 – Ревюто излезе почти същото и във вестника. Леко съкратено, но не заради англицизмите. Прав си – наистина понякога вмъквам прекалено много такива думи. Обичам българския език и огромното му многообразие, и се опитвам максимално да се възползвам от това богатство. Дори напоследък пробвам да интегрирам 🙂 по-архаични или позабравени български думи. Но друг път не издържам и поръсвам текстовете с чуждици.

  Повдигаш много интересна тема. Лично аз не съм привърженик на лексикалния изолационизъм/пуризъм и смятам, че англицизмите могат да допринесат за даден текст. Често чета качествени английски текстове с много френски думи и изрази в тях. Великолепната книга с есета на Кристофър Хитчънс „Arguably “ е прелестен пример в това отношение.

  Също така изобщо не съм съгласен, че българският език е по-богат от английския. Това просто не е вярно.

 64. Значи, искам да уточня нещо – не съм за свещената чистота на езика! Още по-малко пък за някаква изкуствено създадена дезинфектирана среда. Чуждиците са обогатили и развили езика ни, но използваните в коментарите англицизми не го правят. Имаме си на всяко едно – най-малко по два наши адекватни синонима. Точно пък за нецензурните изрази, ингилизите не могат да ни се опрат на малкия пръст.

  Добре, ще се изразя по-друг начин – нашият език е по-описателен от английския. Надявам се, че поне тук няма да спориш. 🙂 Повечето форумни келеши ги разбирам защо пишат така – неграмотни са, не са прочели и една книга през живота си, водят се със стадото, което намира този начин на писане за много „куул“, а и са отделили малко повече внимание на часовете по английски, за сметка на тези по бг.

  В крайна сметка богатството на езиковия речник зависи от много неща – жизнен опит, обща култура, какви книги се четат, среда, езиков усет (последният е много важен, не се учи в училище/университет и за жалост малцина го притежават) и образование. Смятам, че ако човек владее на достатъчно високо ниво българския, много рядко ще му се налага да прибягва да чуждици, за които нямаме заместители.

  Искам да уточня, че донякъде изхождам от позицията на филмов преводач (макар и любител).
  При субтитрите всичко трябва да се пригажда максимално кратко и ясно, като за нашего зрителя.
  Там подобни неща нямат място.

  Но накрая всичко опира до стил…

 65. Образно казано „виждам откъде идваш’, разбирам те и до голяма степен съм съгласен с теб. Българският език е богат и е грехота да не се възползваме повече от това богатство.
  Понякога чуждиците са просто интересна подправка..

  Ако си забелязал двама от най-добре владеещите езика ни публични интелектуалци и оратори – психиатърът д-р Николай Михайлов и социалния антрополог Харалан Александров не рядко прибягват до чуждици, но това не накърнява високото им езиково ниво.

 66. Добре, че не си си набелязал проф. Мурдаров, че тогава много щеше да ми падне мнението за теб. p)

  Не съм казал, но ще повторя – не съм против чуждиците, аз самият ги използвам непрекъснато, но се дразня от честата употреба на подобни неща:
  „… че да успееш to pull it off…“

 67. Не съм съгласен със съществена част и от възгледите на Михайлов и Александров, но не може да се отрече, че тези кучи синове добре владеят езика.

  А за честата употреба си прав. В един момент просто стават като паразитни изрази. Като при хора, които рядко ползват чуждици, но 70 % от структурата на речта им идва от различните форми на думи като баце и копеле.

 68. Съгласен съм с Vladi , че чуждиците стават паразитни в ежедневно използвания ни език и особенно, ако се развиваш в някои от сферите, като IT или реклама и маркетинг, където нещата са достигнали нива на сериозно извращение.

  Всъщност, често пъти се сещаме думата на български първо и след това казваме модифицирания и побългарен английски вариант, така че не е въпрос на бедност на езика или ниска обща култура, а по-скоро на желание да демонстрираме колко сме „куул“. За съжаление с всяко следващо поколение това ще става по-осезаемо и някои думи наистина ще се забравят.

 69. Дори под предварително занижените ми очаквания, които бяха твърде високи преди премиерата и последвалите отзиви. Мислех че политиката е за фон, а то се оказа, че фантастиката е фон на наивни и изтъркани крайни соц послания. Ако вместо това, се бяха опитали да отговорят на въпросите „как, какво, защо“ щеше да се получи доста по-кефещ филм, но съм сигурен, че отговори на тези въпроси няма, защото много елементи са хвърлени случайно във филма или само за да подчертаят несгодите на пролетариата. Честно казано, на моменти мислех, че филмът режисьорски и идейно е дело на някакъв олигофрен (което се връзва и с някои неща от прехваления, но все пак добър филм, District 9).

  Въпреки това не съм напълно разочарован. Фантастичните елементи са добре пипнати, като оставим настрана магическата медицинска машина, която обира точките дори на онази от „Прометей“ и е по-скоро за жанра „фентъзи“. Не се сещам за скорошен филм с толкова много класически киберпънк елементи, които правят филма твърде гийкски за да не ми допадне поне малко. Музиката в ДРЕДските си моменти също беше яка и имаше художествено оформление на декори, джаджи и герои (дроидите са толкова яки…) . Някой пак е хвърлил усилия за грешния филм.

 70. На един от промо сайтовете на филма има инфо за джаджите и дроидите:

  http://www.civilcooperationbureau.com/enforcement-technology/

  (снимките всъщност са 3Д модели, които могат да се въртят с мишката)

  Малко яки концепции:
  http://www.theverge.com/2013/8/7/4596646/behind-the-art-of-elysium

  И концепции, които не са влезли във филма, но показват какво можеше да бъде:

  http://www.blastr.com/2013-8-14/check-out-killer-elysium-concept-art-we-wish-wed-seen-film

 71. Филмът е трагичен и обиден за всеки уважаващ себе си фен на жанра. Лично на мен повече и през ум няма да ми мине да се поинтересувам какво прави Бломкамп. Това, че всеки има право на провал са тотални глупости. Не може да разполагаш с такъв бюджет и да изсереш такова лайно. Ревюто отразява филма по добър начин и хейта, който струи от него е на място.

  Аа и някъде из коментарите имаше нещо, че някой не харесва No Country For Old Men. Който и да е този човек, трябва наистина да спре да се интересува от кино на момента. Такава липса на вкус наистина си заслужава боя.

 72. В никакъв случай не мога да се съглася, че филма е „трагичен и обиден“, но определено не е нещо, което някога бих гледал отново.

  Иначе филм, който започва като дистопия и завършва като класичека утопия не заслужава някакво особенно внимание, но ако гледате на него като пата кюта и малко сълзи си е добра загуба на време. Шарлто Копли играе приличен лош с изключително забавен южно африкански акцент. За съжаление, както и останалите герои и той също има неадекватни моменти в образа, но празнотите в сценария са на съвестта на продуцентите.

  ПП Бломкамп очевадно има фетиш към фавели и гета:)

 73. „Тези кучи синове“.
  Много се радвам и искрено се кефя като чуя този широко известен израз от българския език. Добре, че преди 20 г. гледахме „Законът на бойното изкуство“ и „Танго и Кеш“, че да се сетим за хубавия, силно съществуващ израз „кучи син“. Пак добре, че не казваш „ебано лайно“ като се ядосаш.

  Фул тестикъл.

 74. Ех, тея лексикални фашисти бе. Осъзнай, че българският език не е Северна Корея. Влизат изрази, излизат други, някои се налагат, трети отпадат – динамика и свобода.

  Не знам за фул тестикъл, но, че си фул ъф шит е ясно.

 75. Хнкрцвййдн цей цеклйне йфнбейдб фцйвбфц.

  Хрнсйсхсхсс гсйс хсйхйсхсахса нтрйксйсннаа.

  Йгсйсбс йсбсйсса и е нхсксллан ккккк кл; – нснйсйуайабаа …убай…убай…евиииии ккккк.

  Уйсхсйсйахах айайай йкйайаай аакка ххсхсхсххх. Рхсйсхсйанйсй даааааааааййфк сссйай…

  Икхйхвкв хссхвсаййса ййй пооппппппоп йнхскдсекхдйудикессйсй ххрхсхъхсвх ккк вкк.

  Понеккссхйдй хскиосдкиьзхйддй йххйсйсй – йнскскскскйс – йкка какакаккак ййй агяхуйсйс !

  Йккдхсиссй ксксксака – йслсййс йййдйдй тхсвнскйдсхбдбдййснсхн

  Понмнскснхсййхс ййксйсй кйкйкйкй хйхсазхсх !

 76. Да допълня по дискусията:

  бгисийсйвйу йхйсйсйсйс йусййй кйксйхсйсйсйхсйсйсйсйс …хсхйссйсйсй !

 77. Стегни се, мъжки. Почти си те представям как си се чудил да преведеш grammar nazi и как доволно си се оплюл с чайчето от кеф. Уроците си отдавна съм научил, развитието на българския език ако на „кучи синове“ се гради и на тримата кретени, които го използват – юююю, ноооу – ююююю, браво.
  Няма толкова тъпо ревю, иначе. Добре, че поне от филми не разбираме тука изобщо, та все пак нямаме право на мнение, ама, така – обективно го казвам. Пък – знам ли, може да си си гений. Бая късно ще те оценят като ти гледам и другите неща, които пишеш, но – стискам палци.
  Дринов, знам, че не леко и си зает, но – драсни скоро някое ревю и ти. Тоя сайт заради това започнах на да чета и с времето малко „подмени вота“ ;).

 78. Филмът никак не е лош, всъщност ми хареса. Като изключим типичните холивудски клишета ( саможертва, ултимативния задник-гадняр, героите с тежко минало, спасяването на света и т,н.) … хм, добре де, клишетата са доста, а и дразнят, но е на светлинни години от всички дебилни тийнейджърски сай-фай говна, които излязоха – от Супермен до Пасифик Рим, през Айрън Мен, върколаци и какви ли още не хвърчащи картонени герои и роботчета, които се трепят с чудовища.

  Всъщност идеята на Бломкамп е да покаже лицемерието на политическите доктрини. Ясно е разделил света на две половини – Третия свят и Богатите, и показва как всъщност Богатите налагат терора и беднотията в Третия свят. Щото от това печелят. Как може да наложиш високи стандарти, кой ще свърши черната работа? Къде са заводите на големите корпорации в действителния свят, я се огледайте наоколо и кажете къде са произведени повечето неща около вас?

  Хареса ми алюзията с рестартирането на системата, а и посланието да се използва науката за повишаването на стандартите на всички, а не за военни цели (роботите, които първоначално тероризираха хората, а после се промениха след рестарта).

  Може би комерсиализмът принизи нивото от Дистрикт 9, Бломкамп е търсил компромисен вариант и накрая седнал между два стола, но и така или иначе ми хареса (почти колкото ябълковия фреш, koйто пих) 🙂

 79. FShitty, връщай се на смяна, че консервите няма да се подредят сами на рафта. А тук все ще се намери друг примитив, който да защити честта на QLETA MAJKA BALGARIA.

  А на Дринов, както и в и на всички останали нормални хора с финкциониращ мозък едва ли им пука за жалкото ти мнение и малоумните ти съвети, така че си запази нечетивните напъни за форума „зимни гуми и газови уредби“

 80. Малко статистика (и след това един експеримент) –

  Около 12 ОТДЕЛНИ ЧОВЕЦИ, които са дошли да споделят или прочетат нещо за някакъв си филм са се озовали в ситуация да получат може би над 30 (ТРИДЕСЕТ) И ПОВЕЧЕ НАПАДКИ И ЛИЧНИ ОБИДИ ОТ НАЙ-РАЗЛИЧНО ЕСТЕСТВО …. при това от един единствен човек…

  Сега ЕКСПЕРИМЕНТА – ще използвам името „Дринов“ пред всяка една от личните обиди и нападки, които са получили хората тук…

  Индиректният въпрос е – ако Дринов не заслужава с нищо подобен език – защо останалите хора са длъжни да го търпят ? Защо exactly ?

  Нека въпросният човек прочете написаното по-долу на глас – това са неговите думи …

  Ако иска и Дринов да го прочете на глас – Той се ползва с уважение – и е единственият безспорен авторитет приет от всички – Като го чете ще види какво става на сайта му – когато ние вкупом не сме в състояние с каквито и да е аргументи да попречим на един единствен човек да не разваля разговора …и когато не можем да намерим начин да се самомодерираме … въпреки, че опитахме …

  Не съм копирал всички обиди – и не съм ги подредил „хронологично“ …Използвал съм само български език…

  Както винаги – когато става дума за вид тежка лудост – не можем да бъдем изчерпателни – дори и да искаме ….

  Дринов – поеми един факт – ти НЕ разбираш от кино….

  Дринов – писането сигурно е последното нещо, което ти се отдава…

  Дринов – успокой се бе, мистър/мис умствен фалит…

  Дринов – ти си пълен с лайна ….

  Дринов – ти самият си едно жалко извинение за хомо сапиенс…

  Дринов – потвърждаваш първоначалната ми диагноза, че си умствен фалит….

  Дринов – Абсурден си, честно….

  Дринов – Кажи ми как да не ти се подигравам ся….

  Дринов – ти си отчайващо посредствен…

  Дринов – не и пука за жалкото ти мнение и малоумни съвети …

  Дринов – не можеш да прикриеш уродливата си интелектуална несъстоятелност….

  Дринов – ти си от оная групичка интелектуални аборти, дето хранехте Спилбърг май…

  Дринов – ти сам не си разрешаваш елементарно прозрение за необузданите вътрешни противоречия, които ти пречат да достигнеш бленуваната нормалност…

  Дринов – ти си класически случай на когнитивен дисонанс…

  Дринов – постовете ти в този сайт са срамното свидетелство за грозния развод между малката ти фигурка и необятния филмов свят…

  Дринов – Наистина няма как да не се подиграя /жлъчно и звучно/ на умилителни self -righteous екземпляри като теб…

  Дринов – твоята тревожна и травматична история с брутални културни изцепки…

  Дринов – ти систематично демонстрираш удивителна заблуда в областта на киното и си минирал сайта с безброй откровени прояви на болезнена неадекватност…

  Дринов – Показваш отчайваща липса на сетивност и разбиране за текстовете, които четеш
  Дринов – хора като теб, брулени от манията да маскират двусричков хейт като обективна критика заслужават шокиращо връщане в реалността…

  Дринов – препоръката ми да запознаеш меките тъкани с безпристрастната стомана имаха точно тази цел….

  Дринов – В светлината на безумно жалкото ти опиране до кинти, репликата ти за Оруел сега стои като посредствена перверзия…

 81. Milbo, с този експеримент не доказваш нищо друго освен факта, че спешно се нуждаеш или от жена или от работа. Едва ли е нужно да се налива повече масло в огъня по тема, която се изчерпа още преди седмица …

 82. След малко отивам да ударя едно-две с Влади и Дринов; обещавам да ги похваля за добрия трафик. 😀 MadMax, надявам се, че си известен за срещата, а ако не си, кол ъс. 🙂

 83. Да, Uzi … известиха ме, ама днес ми се пада да се правя на примерен баща, та ще трябва да чета приказки след малко … решил съм да почета на дъщето малко от „Z-та Световна Война“, че да не ме занимава повече с глупости 😛
  Поздрави на аверите 😀

 84. ако продължим с въприетия метод да се илюстрират личните обиди, които заместват всеки един потенциален аргумент – следва да напиша:

  Дринов – ти спешно се нуждаеш от жена
  Дринов – ти спешно се нуждаеш от работа
  или
  МадМакс – спешно се нуждаеш от жена
  МадМакс – спешно се нуждаеш от работа

  Въпрос: какво казвам за аудиторията, ако кажа това ? Каква полезна информация се съдържа в тези твърдения ? Обективно погледнато….

 85. МадМакс : кое е „масло“ и какъв е „огъня“ ?

  Въпросът не е приключил само защото всички избягаха от налудничавата вербална агресия на някакъв местен самоназначил се и побеснял „Волен Сидеров“ –

  Такива ги виждаме под път и над път в България – колкото си по-безогледен – толкова повече всички нормални просто отстъпват назад …

  Моят въпрос продължава да бъде – наистина ли трябва да отстъпим някакво пространство – колкото и да е виртуално – на някой самоназначил се „Волен Сидеров“…Агресията и простащината и липсата на елементарни стандарти ли определят кой заема и това мъничко пространство тук ?

  Или има други някакви стандарти – които да важат за всички еднакво – и всички еднакво да ги разбираме (на първо място) и след това да уважаваме и спазваме ?

  Иначе Милбо е щастливо женен за най-умната жена в София от 12 години – с двете си момчета обожава да гледат кино … и от 1998 г. изкарва каквото може с писане на проектна основа…от пет години го прави със собствената си фирма …

 86. Milbo, доста станахте тука хорицата, които си изкарват прехраната с писане … направо да не повярва човек 😀 Въпреки, че съдейки от по-горното ти писание, което започва с „Хнкрцвййдн цей цеклйне йфнбейдб фцйвбфц“ съм сигурен, че си на дългогодишна принудителна диета от корени, грудки, шишарки и брезова кора. Както и да е … едва ли някой тук се интересува с какво точно си мислиш, че преуспяваш, от колко време си женен и на колко фирми си „млад меринджей“, така че последният ти абзац беше напълно излишен.

  Моят коментар към теб по-горе целеше да ти обърне внимание колко от „безценното си творческо“ време си загубил за да перифразираш репликите на Влади, вместо да се аргументираш с какво точно от ревюто не си съгласен …
  Понеже говориш за уважение и стандарти … и понеже здравата си се хванал за нападките и личните обиди от най-различно естество, които „един единствен човек“ е отправил към различни коментиращи, аз бих искал да те попитам като какво точно класифицираш репликата на МТК с която започна тази словесна касапница: „Можело, значи и по-зле от Светли…“ ? Не е ли това една с нищо непредизвикана обида … и то към две отделни лица едновременно ?
  Как ли щеше да тръгне разговора, ако този дебилно изплют коментар от още един „изкарващ си прехраната“ с писане не беше така явно провокативен ?
  Както и да е … не се тормози да ми отговаряш … аз ще го направя вместо теб:

  Уйсхсйсйахах айайай йкйайаай аакка ххсхсхсххх. Рхсйсхсйанйсй даааааааааййфк сссйай…

 87. Аз предлагам от Психото да минат и да освидетелстват всички, дето сме драскали в тази тема, белким се успокоят страстите. Щях да забравя – Начев, чудесно ревю!

  Всъщност си имаме прецедент, който изненада неприятно част от редовните пишещи тук. Авторът на статията не само, че има нахалството да отговаря на критики, ами го прави по реципрочен начин. 🙂 Съвсем друго си е Светлито, дето всички знаем, че ще си затрае (щото е набедена за виновна по презумция, още щом отвори очи сутрин)

  Дали е написано на ненужно висок и леко суховат стил ревюто? Сигурно, но такива са от дълги години материалите в „Труд“, заради което не чета този вестник. Влади е имал възможност да напише нещо различно, без да се съобразява с изисквания за брой знаци и да му виси редактор на главата – избрал е да не го направи. Както аз си избирам дали да чета или не дадена новина. ревю и т.н. И съм избрал по-малко да мрънкам (много), колкото и да не ми допада нещо, едно, че е досадно и второ, че няма особена полза за никого от това.

  Айде стига ви толкоз мисловни напъни в слънчевия неделен обед, хубав ден и умната! 🙂

 88. Наминах за някое ново ревю, но уви. Иначе англицизмите са наистина дразнещи и все
  по-масово се разпроститрат из всякакви творчески колективи :D. MadMax още е под въздействието на слънчевите изригвания от лани, а лицето Владко вече се държи подобаващо, което е чудесно. Филми нови нема, а Елизиум е разбитата ни илюзия за качествен летен филм. Какво им става на тези хора от Холивуд? Защо всеки 2-ри филм завършва патетично-патриотично-американофилско-помийски? Никой вече не се връзва на това елементарно похватче стартирало епохата на Рузвелт.

 89. Milbo, почти нищо не мога да добавя към брутално точната диагноза, която ти постави добрият доктор MadMax. Ти гледаш на света от някакъв много странен, ирационален и тревожен ракурс. Не мога да приложа логика към хора, които не оперират с логика.

  Остава ми да ти се присмея още веднъж и то напълно закономерно. Никой, ама никой, не влиза във форума на киносайт, за да напише „Иначе Милбо е щастливо женен за най-умната жена в София“ с очакване, че ще бъде взет на сериозно. Менталността на жертва, която демонстрираш тук може и да работи за теб в реалния живот, но в безкомпромисния свят на интернет общуванео си обречен, братко.

  И моля те, никога, никога повече не говори за себе си в трето лице ако наистина си чувствителен към виртуална гавра.

  A що се отнася до другаря Мike0 – „мисловните ти напъни’ спазиха традицията и отново предизвикаха снизходителна усмивка. В рамките на няколко изречения си изпаднал в повече противоречия и си нанесъл по-големи щети върху използването на езика, отколкото смятах, че е възможно. Миля, че с Милбо трябва да направите някакъв общ проект.

 90. Това ще е наистина последния ми пост …
  Още с първия си пост реагирам по принцип – там и след това аз не съм обект на агресията …но понеже ме отвращава съм реагирал – съответно няма никаква логика в твърдение, че имам проблем с „виртуалните гаври‘ спрямо моята персона … Проблемът ми през цялото време е с агресията, която отказва и отказва и отказва да се замисли и да се погледне отстрани… по добре познат и все още доминиращ (засега) в България модел…

 91. FShitty? Верно? Хахахахахахаххаха

  Е човек, евала, просто…Евала!

  С това ми затвори устата и отивам да си подреждам консервите. 🙂 🙂 🙂

  Самозаблудата също е начин на живот, кво ли знам и аз…

  Здрав да си!

 92. FShitty е ниска топка признавам, но как да се обърна към човек, който влиза във филмов форум с името на някакъв примитивен спортист без каквито и да е било културни познания. Елементарният Тоти сигурно дори не е чувал за кино гениите на собствената си страна като Фелини, Де Сика, Пазолини..

 93. Това ти е доводът… В смисъл, верно..?

  Pretencious fuck, дето вика Карлин, а Vladi прелюдия към Владимир Янчев ли е, или към Вим Вендерс? Или към Графа, може би?

  Ако тука ти е болката, Стефан се казвам, а следващия път ще се пиша Gonzuuu , съвсем да те докарам до колапс.

  Поздрави,
  FZeffirelli

 94. Майната му на надценения Вендерс, а и на прехвалените стари български филми. Това с Графа ще се направя, че не съм го прочел в блог за кино

  За щастие не съм обременен от футбола и за мен думата „гонзo’ отключва основно страхотни асоциации с Хънтър Томпсън и шедьовъра Fear and Loathing in Las Vegas.

  И не забравяй – великият Карлин се е гаврил с претенцийките, но още повече се е забавлявал поставяйки на мястото им тесногръди лексикални болшевики, които са искали да ограничат езика му.

  А само мога да си представям по какъв чудовищно забавен начин щеше да се упражни Джордж Карлин върху идеята за пълнолетен човек, който се представя в нета с името на някакъв базов метросексуален спортист.

 95. Момчета, момчета – защо ли имам подозрение, че всички сте слънчасали?!?
  Изключително ми е неприятно, но „констатацията“ на Mike28 по адрес на „редовните, пишещи тук“ се появява безумно-не-на-място!

  Може ли да си запишете някъде с дебел червен флумастер, че ВСИЧКИ, които имат желание, възможност и привилегия да пишат в този сайт, притежават собствени, ЛИЧНИ мнения по всички дискутирани въпроси и решават в каква форма да ги представят.

  Право на всеки – и ревюиращ, и четящ – е да обсъжда каквото и както си иска; уважавам мнението на Влади и тъй като все още не съм гледала филма – склонна съм да му вярвам на 95 %. Това дали ще отговаря на „храчките“ тук, си е – повтарям отново (като за дебили!) – ЛИЧНО негов избор. Също както е мой избор да отговоря на онова, което смятам за основателно като коментар по мое ревю (което и да е то) и да оставя останалите напъни за критикарстване без коментар. Това е!

  Жалки сте, момчета, и дори не ми е мъчно за вас…
  ВАШ е ИЗБОРЪТ дали да четете Операция Кино – ‘айде, на когото не му е мястото тук – OUT!

 96. Жалък…

  В тая тема не ми е мястото, яд ме е на себе си, че не се успокоих по-рано. Лексикални болшевики, когнитивен дисонанс… „Великия Карлин“. „Висока топка-но-мразя-футболисти-които-не-гледат-Фелини“.
  Когато станеш мъж, звънни. Ще ти намеря даже и кака.
  Светли, как беше – I’M OUT.

 97. С извинение, Светли, просто не мога да се съглася теб!

  Аз не споря за филма, специално го подчертах. Не съм го гледал все още, може и да е пълен боклук. Не е като Бломкамп да има блестяща поредица от шедьоври, че да съм кой знае какъв фен.

  Аз не споря и чак толкова много за ревюто. Не ми се струва особено добро, но не е болка за умиране. Поне е ясно изразено дали авторът харесва филма или не, нещо, което учудващо често се губи някъде между редовете.

  Аз съм откровено обиден от отношението на автора към КАКВАТО И ДА БИЛО критика. Не смятам за коректно аз да кажа, че според мен държанието му е лошо и да получа в замяна откровени обиди и присмиване. Това е абсолютно недопустимо!

  Ти сама много добре знаеш и многократно си демонстрирала как трябва да се процедира когато разни, както са известни в интернет, „тролове“ започнат да обиждат автора – игнорираш, а на тези, които се държат културно, ти отговаряш със същото. Правила си го, и Дринов го прави, другите които са писали тук – също и ви уважавам всичките за това. Аз НЕ защитавам някой от коментаторите тук, които се държаха по отвратителен начин. Те просто трябва да се игнорират. Но нито аз, нито немалко други, заслужаваме подобно отношение.

  Нека проследим какво се случи тук:

  Аз: Не мога да повярвам, че си позволяваш по такъв отвратителен начин да се отнасяш към критика

  Отговор: Последното убежище на незначителни фигуранти като тоя ясен незнамсикойси е заплахата – Няма повече да ви чета. Нека ти кажа нещо некадърно малко човече – на никой не му пука дали ще четеш или не. Оплакването ти не е санкция, а отчаян вик за помощ и внимание.

  Това ли ти е диалогът с посетителите? Те критикуват отношението ти към тях, ти затова ги обиждаш по толкова грозен начин? Аз след това се изнервих жестоко от отговора му и малко се изпуснах, но продължавам да стоя зад мнението, че само откровен егоизъм може да обясни държанието на Влади. Но дори и да приемем, че съм прекрачил чертата, прочети коментара на Иван Стоименов и ми кажи с ръка на сърце, че заслужава отговора, който Влади даде. Грозно е.

  Моето „оплакване“ да спра да посещавам сайта не е свързано с желанието ми за внимание, диагноза, която Влади (забележи, че за разлика от него му пиша името правилно, моля те) ми сложи след като прочете един коментар от мен (!). Аз просто винаги съм смятал Операцията за много културен и дори бих казал професионален блог, в който човек може да води премерен диалог и в който не се наричаме „некадърни малки човечета“ ако не сме съгласни един с друг. А ако някой го прави, просто го игнорираме, нали знаеш, don’t feed the troll. Ако това се е променило, ако ти и другите редовни автори тук защитавате подобно отношение, аз действително не виждам смисъл да ви посещавам. Не защото съм се обидил, че някой е изразил мнение, различно от моето (аз мнение за филма нямам и не съм изразявал такова) , а защото точно това, което оценявах в Операцията – културното отношение от ваша страна, явно вече не е на дневен ред и вие нямате нищо против да се псуваме. Еми в такъв случай много благодаря за капслока, и сам знам какво да правя.

  Затова чакам и Дринов да каже нещо. Не защото искам да размаха тоягата и въдвори ред като някакъв Deus Ex Machina, а защото искам да знаем какво е отношението на авторите тук към подобен род изказвания. Ако каже, че Влади е прекалил, с удоволствие ще продължа да ви чета. Ако каже, че много от хората тук са го провокирали, но и той не е трябвало така да се държи, ще съм на 100% съгласен. Ако твърди обаче, че ние сме „жалки“ и Влади е бил пример за подражание, еми гледайте си работата. Само ще ме е яд, че три години ви посещавах и ви препоръчвах като луд на всеки, който има някакъв интерес към киното. Някакси си мислех, че сте различни.

 98. Аз продължавам да се изненадвам и да не разбирам – как е възможно толкова настойчиво неразбиране – и дали това не е част от обяснението защо България е пример за провал по толкова много параграфи …и защо в продължение на десетилетия не можем да обърнем негативната селекция да си избираме най-лошите – вместо най-добрите – както правят по другите места ….

  В колежа в който учих навремето – в семинарите, които се провеждаха вечер от 20:00 до 22:00 вечерта и бяха в основата на цялото обучение – всички бяха длъжни да се обръщат един към друг по определен начин (Mr. еди-кой си и т.н. , а бяхме деца на по 20 години).

  Тази привидна формалност по никакъв начин не е пречела да си казваме и говорим за личното си мнение. Напротив ….Никой не е искал и очаквал от нас нещо друго, освен само и единствено ЛИЧНОТО ни мнение.

  Нямахме учители, които те учат на нещо, имахме tutors, които само те напътстват по собствения ти път на познание.

  Те обикновено задаваха въпрос в началото и след това започваше 2-часова дискусия …но само и единствено по зададения въпрос – за книгата, която се обсъжда, за героите, за това какво и защо е направил еди-кой си – и никога, никога, никога нито един от хората там не си е позволил да вкарва в темата коментари на ЛИЧНА основа …

  Всички имахме лично мнение – и всеки имаше лична отговорност към общата дискусия – да изложи и защити със съответните аргументи именно личното си мнение – ако има какво да добави и допринесе за нея. Единственото нещо, което има значение са аргументите.

  Това няма НИЩО ОБЩО с това дали някой е слънчасал – ебати наистина ли не може да се схване каква е разликата между едното и другото ??????????????? Разликата между лично мнение и лична обида/нападка е като разликата между ден и нощ …

  Тук става дума за базови подразбиращи се от само себе си принципи на говорен е между хора …

  Помня супер ясно първия въпрос в първия семинар – tutor-ът тихо и небрежно попита:
  ‚В първа песен на Илиада четем “ Музо, възпей оня пагубен гняв на Ахила…“
  Защо гневът на Ахил е нещо за което трябва да се пее ? „

  Как в разговор в който се търси отговор на този стъписващо интересен въпрос биха могли да се поместят която и да е от ПРИМИТИВНИТЕ И НАЛУДНИЧАВИ обиди, които се случват тук отново и отново …Подобно поведение – което с нищо не допринася за разбирането на това, което се дискутира ще бъде моментално санкционирано от същите 20 годишни деца – но до там не се е стигало, защото никой никога не го е правил … В техните глави подобен подход е чисто и просто НЕПОЗНАТ…Какво казваш за Ахил – ако псуваш лицето ‘Х’ или лицето „Y“…Нищо !

  Опитвам си да си представя как – по средата на тази дискусията по зададения по-горе въпрос за Ахил и Илиада – някой казва на друг в семинара – „Айде пич – слънчасал си – омитай се от семинара ))… Това е повече трагично, отколкото смешно – и разбира се мног, много тъжно…

  Наистина ли не схващате в какъв уникален абсурден контекст и пълна липса на основополагащи правила между хора пишете и говорите ?

  Светли (или който и да е ) – един експеримент – ако случайно ти се прииска да кажеш две приказки по този пост – можеш ли да кажеш нещо САМО ПО ТЕМАТА по същество – без да коментираш ИЗОБЩО моята персона – дали съм слънчасал и други подобни … без да се прави абсуреден коментар н акаквото и да е свързано с МЕН…

  За 4-ти път да кажа – аз смятам, че никой НЯМА ПРАВО да обижда никой друг ЛИЧНО – извън границите на дискутирания въпрос. Защото, ако един има това право – значи всички го имаме …което значи аз да кажа – Светли е „дебела, слънчасала и мирише на …. (make your pick) „и следователно не може да каже нищо по този въпрос…това с какво допринася по дискусията за Елизиум ?

 99. @Явор – моля, приеми коментара ми като адресиран най-вече към „някой от коментаторите тук, които се държаха по отвратителен начин.“ – тъй като е опит за обобщение, няма как да направя вътрешно разграничение, и не съм предполагала, че ще има засегнати 😀 no hard feelings – всеки прави своя ИЗБОР! (включително Влади и критикуващите го)

 100. „и защо в продължение на десетилетия не можем да обърнем негативната селекция да си избираме най-лошите – вместо най-добрите – както правят по другите места ….“

  Я си виж по-горните коментари, какво си избирал и селектирал 😀

 101. Разбрах едно нещо – За да стане нещо от тебе трябва да си посещавал семинари от 20:00 до 22:00.

 102. Изумен –

  с добро чувство – избирам да не коментирам изречението ти „…то си е напълно нормално такива хора да бъдат мачкани, унижавани и унищоважани“ и също подминавам и друго бодро твое изречение в което любезно ме съветваш: „Ами дигай меча и се бий бе, копеле, бъди мъж, отстоявай си позицията…“ (!)
  Подсети ме за едно нещо казано от един пич, който е правил едни филми навремето:
  „Трябва ти сила само ако възнамеряваш да направиш нещо лошо. Във всички останали случаи любовта ти е напълно достатъчна.“
  Чарли Чаплин

 103. Защитаваш трима души в словесен дебат, които не могат да се защитят. При това ги защитаваш, не като обсъждаш филми, а като обсъждаш чуждите доводи и копираш техните обиди.

 104. Ексцесивно вадене/мерене на пишки – любов, не е ли ясна връзката? 😀

 105. първо: Дискусията тук няма връзка с филмовото ревю, следователно то е напълно безполезно.

  второ: Сравнението на автора с Волен Сидеров е неточно. Според мен, ако се вземе Евгени Минчев и му се махне чувството за хумор, събуят му се обувките от крокодилска кожа и му се измие лака за коса ще остане кой – Влади. Но вместо да го играе от модната полиция, ще е в ролята на филмово-езиков сноб.

  а сега по темата: нуждая се спешно от хапче срещу главоболие и това ще е …..Five Finger Death Punch – „Lift Me Up“ featuring Rob Halford

 106. 1283673466723627 малоумни коментара и никой не казва дали е хубав филма 😀 😀 😀

 107. Ухаа, много добра дискусия, дами и господа! Подсеща ме за стария еврейски виц: и ти си прав, и ти си прав 🙂 Троленето в този сайт винаги има психоаналитичен привкус. Говоря от собствен опит. Дискусията е тип уличен бой, без правила и с удари под кръста. Евала!
  Аз пък ще коментирам за разнообразие Елизиум, който гледах вчера.
  Ревюто на Влади хич не лошо, езикът изобщо не е снобски, почувствах се по сходен начин, защото социалната ангажираност на филма е тотално менте. Обратното – той елементаризира и притъпява социалните проблеми, довеждайки ги до клиширани обобщения. Иначе Мат Деймън, Джоди Фостър и Крюгер къртят. Завръзката е доста добра, но после всичко става… дявол на магаре 🙂
  Няма да повтарям казани вече неща, но искам да попитам нещо умниците тук, може пък и да знаят. Въпросът ми е повече от елементарен, простете великодушно, ако подразня някой експерт.
  Не мога да разбера, защо филмите напоследък постоянно ни разказват приказки? Не истории тип древногръцка митология, а чисто и просто детски приказки. Все пак в културно отношение историите значително са еволюирали, именно защото действителността е значително по-комплицирана. А и приказките имат възпитателна функция. Израз на какво е това – продуцентите са тъпи; продуцентите смятат зрителите за тъпи; зрителите наистина са тъпи, или тъпотата е цел, която рано или късно ще бъде достигната с достатъчно упорита работа?

 108. По принцип филмите лятото са за отмора и забавление. Не знам дали го знаете това или се правите на ударени. Няма нищо лошо в един прост сюжет и типични персонажи. Аз лично се накефих страшно много на „Pacific Rim“. „Simplicity is not stupidity“- както казваше един барабанист. Приказките никога не са били за деца. Винаги са били с ясна цел и скрито послание, което да провокира мислещите хора. Това, че летните блокбъстъри са лишени от такова, не е повод за притеснение. Почакайте няколко месеца и тогава ще имате купища психологични филми.

 109. @Izumen,
  Приказките са за деца. Особено по-страшните 🙂 Те изграждат морални конструкции, дори и в някои случаи да ги атакуват. Могат да се ползват и от по-възрастните, но това не променя нещата.
  RED 2 наистина ми подейства като отмора и забавление, но не и Елизиум, с цялата му претенция за социална ангажираност и без капка чувство за хумор 🙂

 110. Не знам за кои приказки говориш, но примерно тези на братя Грим не изграждат никакви „морални конструкции“.

 111. Я пак ги прочети 🙂
  Особено Малечко-Палечко. Това, че има твърд хорър, не значи, че няма морална конструкция. Може би те е подразнила думата „морал“. Аз имах предвид възпитателна функция, в най-широк смисъл.
  Без съмнение, в приказките има базисни, доста сложни архетипи, но ако се абстрахираш от детайлите и погледнеш на историята като цяло… Сега няма да говорим за структуралистични анализи ала Проп.
  Когато говорех за блокбастърите, които разказват приказки (застрашителна тенденция), имах предвид възприемането на зрителя като доста инфантилен субект 🙂

 112. Продължавам да твърдя, че човек който не е научил разликата между личен дневник (в който може да си изхвърли цялата си душевна чернилка) и текст написан, за да бъде прочетен от читатели не е годен за журналистическа работа. Още повече ако същия човек след това рипа като ужилен и се впуска в злобна дискусия, обогатена с жлъчни, сочни и крайно груби лични нападки към всеки, който дръзне да не одобри въпросния му стил и да се осмели да е на различно мнение. Това не е журналистика пич, не е и ревю. Жалък си!
  С още по-малко извинение 🙂 (Тълкувай думите ми колкото си искаш)

 113. Не знам, но в повечето им приказки младостта печели и моралът е доста съмнителен. Приказките им са писани с политическата цел да обединят Германия и са пълни със сексуален символизъм. Иначе да, малко се отклонихме от темата.

  Ад Хоминем, какъв личен дневник бе човек? Ревюто си е обосновано и е съвсем ясно написано какво и защо е подразнило ревюиращия. А когато някой защитава труда си, трябва непременно да „рипа като ужилен“? Всяка обида заслужава обратна реакция. Не се сърдете, че я получавате. Тук не става въпрос за различно мнение, а за грубост и простащина, която беше подобаващо наказана. Много нагли взехте да ставате. Успокойте се малко. Направи си блог и пиши там, пък ние ще сме първите да го коментираме. Надявам се, няма да „рипаш като ужилен“, ако напишем, че амбициите са ти „over the top“ и „можело и по-зле от еди кой си“.

 114. Защото има две групи, умнико! Тези, които се заяждат с Влади и тези, които мислят, че първите са провокатори. Направете си блог и НИЕ ВСИЧКИ ще дойдем да коментираме. Само посмей да напишеш нещо, с което не сме съгласни. ХА-ХА-ХА-ХА

 115. Съжалявам, но и на мен ревюто грам не ми хареса. Адски претенциозно, изпълнено с интелектуални напъни и заучени фрази, от които идеята почти не се разбира. Малко ми дреме дали е хейт, пропаганда или каквото там е, но е написано твърде „несмилаемо“ за обикновения любителски читател, който обича да чете рецензиите тук. Ако мога да обобщя: следващият път малко повече основа за сметка на твърде „украшените“ изречения.

 116. Ei,verno si full testicle..I ne e uchudvashto, che se probvash kato jurnalist-prosto takova ti e nivoto.Poklonnik na karboto.Ne e i uchudvashta nasladata, s koqto vkarvash chujdici prez dve dumi, opitvaiki se da demonstrirash nalichie na intelekt..Da, no samo s demonstraciite si ostana, chukcha 🙂 Posyvetvaha te dobronamereno.Sled dvadesetina godini chetene mohe da pristypish kym pisaneto

 117. И тука ли си срал бе, клетник. Точно те нахраних за едно малоумно мнение, а ти си повърнал и втори път. И пак на шльокавица. Пиши на български, бе, глупаво неграмотно човече. И най-тъпите коментиращи тук поне не са се излагали на някаква нечетива лексикална свинщина. Ти си класически „пациент“ и всички ние трябва само да съжаляваме, че си оцелял след лоботомията.

 118. И аз да кажа, че ревюто ми се видя много слабо и мъгливо. Както са написали и други по-горе: много напъни и накрая се сещате за резултата. В случая, резултатът за мен е ужасното отношение на Влади към критикуващите го: невъзпитано и крайно вулгарно, да не кажа мутренско.
  Влади, даже и към критици и опоненти трябва да се показва необходимото уважение. С гнусните си обиди и отново завъртян стил, рязко се сриваш в очите на четящите. Ако беше запазил достойно поведение, даже и да не са съглани с теб, хората щяха да те уважат за изразената позиция.
  Следващия път, опитай да благодариш, за това, че са те прочели и са изразили мнение, а не така гнусно да се отнасяш с всеки, несъгласен с теб. Аз лично не бих прочела твой труд отново, виждайки как продължаваш с детинско-просташкото си поведение. Може би, просто трябва да пораснеш – светът не се върти около твоето мнение!

 119. Признавам, че изпитвам сериозно удовлетворение при мисълта, че посредствени self-righteous позьорки като теб Bonbon „не биха прочели мой труд отново“. Кой те превърна в морален арбитър на интернет общуването във форума на филмов сайт? Не усещаш ли колко превзето и арогантно е да се изживяваш като виртуален консилиери и да повръщаш непоискани съвети относно поведението на други хора.
  Много по-честно е да ти кажа колко си жалка, нелепа и смехотворна директно, отколкото да маскирам лошото си отношение към теб под кафявия камуфлаж на оправдания „как трябва да се държим и да показваме уважение“. Защо трябва да лицемернича и да показвам уважение към теб или някой от другите интелектуални аборти, които си го получиха, след като не изпитвам такова. Смятам, че си посредствен малък човек с чудовищни заблуди и последното нещо, което бих показал е уважение.

 120. Ето пак същото, Влади! Обиди, обиди, безпочвени и натруфени, изсмукани от най-тайните „черни“ кътчета на „гениалността“ ти и напластени кичозно. Ех, достойнство, достойнство! Само изразих мнение и съвет към теб. Но забравих, че тук не може. Между другото andonova много хубаво те е преценила, съгласна съм с нея… 😉
  И наистина ли си мислиш, че с подобен детинско-просташки стил на отговор би могъл да обидиш някого и още повече за „другите интелектуални аборти, които си го получиха“ наистина по някакъв начин си уязвил или засегнал някого и той си го е „получил“.
  Просто се забавляваме със стила ти! И спираме да пишем като видим, че доскучава! И честно казано доста се повтаряш. А, дали всичко това не е само поза!?
  Бъди по-изобретателен! Успех!

 121. „Напластени кичозно“ е пример за натруфен изказ и определено не звучи добре. Пишеш именно срещу това, което правиш. Твоето „мнение“ е проекция на страха от собствената ти интелектуална несъстоятелност. Шегата – моя мила посредствена другарко – е за твоя сметка. Ти си с извънредно нисък интелектуален таван и току-що го удари лошо.

  Търсиш подкрепа от другите, цитираш някаква си andonova, пенявиш се в трето лице множествено число като говорителка на комсомола – все болезнени прояви на неувереност и липса на индивидуалност. Нищо безпочвено няма в моя аргумент за това, че си посмешище.

  Аз се забавлявах и продължавам да се забавлявам с няколкото кретена, сред които си и ти. Но не мога да кажа същото за тях, които ореваха форума и поискаха извинение за нанесените им щети. Призоваха Дринката да се намеси, заплашиха че няма да влизат тук повече . Явно не си проследила тяхната истерия. Никак не им беше забавно. И ти също не дойде да се забавляваш, а да даваш комсомолски съвети за „възпитание“ и „поведение“. Ако това ти е идеята за забавление, то ти явно си нелепата гротеска с пионерска връзка, за която те помислих.

  Аз от друга страна наистина нямам нищо против да те унижавам словесно. Не ти давам съвети, не те превъзпитавам… просто дефекирам отгоре ти и те гледам как се гърчиш.

 122. По време на словесното затишие успях да гледам филма. Прочетох ревюто отново, неусетно игнорирайки вече надълго коментирания стил и почти се съгласих с написаното. Исках и да споделя някои неща, но докато се натуткам, Влади отново е включил бутона с надменния тон и само представяйки си го как гнусливо, с повдигнато кутре, чете коментарите, пак ме заболя главата.
  Мисля, че този път ще ми трябва нещо по-специално … Може би …нещо на Porcupine Tree , но какво ли?

 123. Влади, Влади, доста внимание си ми отделил. Явно съм те впечатлила 🙂 Mного си сладък, даже и ексхибиционистично-извратеняшки дефекиращ върху хора, с цялата жлъч, на която си способен. Ако не „бегаше у лево“ бих пофлиртувала още малко, да разкрия повече от „тъмната ти страна“ или пък от фалша, който разпръскваш. Но вече ми е скучно.
  Поздравления, че не изневеряваш на макар и доста „нескопосаня“ си стил.
  И все пак малко оригиналност не би навредила, че стилът на ЗКПЧ-тата (завеждащ политическата и културната част) от деситилетия не е на мода.
  Та така, за мен „и ти оставаш, така оставаш, такъв оставаш – твърде късно е за друго – фалшив герой….“
  П.С. На всички свестни хора, интересуващи се истински от кино, се извинявам за спама, но наистина беше много изкушаващо да се включа.

 124. xax, в момента в Милано има филмов фестивал и нивото но късометражното с всяка година е с посока само нагоре