Нов трейлър на „Welcome to Marwen“ на Робърт Земекис със Стив Карел

от на 2018-07-20
 

Поредната творба на Робърт Земекис ще се окаже удобен инструмент за доказателство колко промити мозъци населяват северния континент отвъд Атлантика. След като специалистите на тема кино, а може би и обикновените „ползватели“ на филми и така популярните рекламни трейлъри, са се възмутили от първия поглед към Стив Карел и малкото терапевтично убежище на неговия герой в „Welcome to Marwen“, Universal са си „взели поука“ и са сглобили нов съвършено различен по тон и настроение трейлър.

Виждали сме всякакви комбинации от кадри, които са „минавали“ под (а понякога и над) представите (и очакванията) ни за адекватно презентиране на филмови творби, но да се твърди конкретно в този случай, че линейното, скучновато представяне на разказа, в комбинация с напомпано-вдъхновяващ финал е по-добро от закачливата провокация, която вече познавате – c’mon, give me a break!

Някак си вярваме, че Стив Карел и самият Земекис си обичат повече първия вариант на реклама – за да се ангажират с този начин на разказване на историята, за да съществува този тип „преливане“ между действителност и куклена реалност е необходимо да притежаваш усет към нюансите и деликатния баланс в човешките взаимоотношения, да разчиташ на вярната си преценка до каква степен може да навлезеш в болезнената същност на един съкрушен човек и да разкажеш историята му – още повече, когато сюжетът е построен върху реални събития. Екипът на „Welcome to Marwen“ притежава всички тези качества и ни е малко жал, че са се „огънали“ пред общественото мнение, което буквално е „изискало“ смекчаване на тона и „вливане“ на оптимистична приповдигнатост в рекламната стратегия за филма. До голяма степен реакцията на продуцентите и автора-режисьор е разбираема – усилията на всеки от тях са концентрирани върху единствената цел: приходи в боксофиса. Особено на финалната права в сила влиза единственото правило: Ако филмът ти няма зрители – защо е трябвало да го правиш?

Припомняме, че „Welcome to Marwen“ е своеобразна адаптация на документалния филм на Джеф Малмберг от 2010 година „Marwencol”. Сюжетът пресъздава историята на Марк Хоганкамп, който през 2000 година е нападнат пред един бар от петима младежи, пребит е почти до смърт и изпада в кома. След девет дни човекът се събужда, без спомен за живот, семейство и приятели. Той не може да си позволи терапия и в опита си да се справи с травмата започва да строи белгийско селище от времето на Втората световна война в двора си; населява го с… кукли. Дава му името „Marwencol”, което произлиза от сливането между неговото име и на две приятелки – Mark, Wendy и Colleen. Куклите носят лицата на негови близки, дори на нападателите му. Миниатюрните образи му помагат да „избяга във фантастичен свят, в който могат да се случат различни неща”.

С надеждата да видим „Welcome to Marwen“ поне на фестивален голям екран у нас и да ни зарадва с атмосфера, която (стискаме палци!) е по-близка до първия, отколкото до втория трейлър, ви представяме едни чаровни… куклички, които са се сдобили със собствени character-постери – всичко е реклама в наши дни!

плакат welcome_to_marwen_ver3_xlg welcome_to_marwen_ver4_xlg welcome_to_marwen_ver5_xlg welcome_to_marwen_ver6_xlg welcome_to_marwen_ver7_xlg welcome_to_marwen_ver8_xlg welcome_to_marwen_ver9_xlg

Режисьор на „Welcome to Marwen“ е Робърт Земекис, а сценарият е написан от него и Каролин Томпсън; главната роля е поверена на уникалния в превъплъщенията си Стив Карел, а компания му правят Лесли Ман, Даян Крюгер, Ейза Гонзалес, Мерит Уивър, Жанел Моне, Гуендолин Кристи, Нийл Джаксън и други.

Премиерата в Щатите е 21 ноември 2018, западна Европа се очаква да бъде завладяна от… куклите на Земекис през януари 2019.

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте