Поредната творба на Робърт Земекис ще се окаже удобен инструмент за доказателство колко промити мозъци населяват северния континент отвъд Атлантика. След като специалистите на тема кино, а може би и обикновените „ползватели“ на филми и така популярните рекламни трейлъри, са се възмутили от първия поглед към Стив Карел и малкото терапевтично убежище на неговия герой в „Welcome to Marwen“, Universal са си „взели поука“ и са сглобили нов съвършено различен по тон и настроение трейлър.

Виждали сме всякакви комбинации от кадри, които са „минавали“ под (а понякога и над) представите (и очакванията) ни за адекватно презентиране на филмови творби, но да се твърди конкретно в този случай, че линейното, скучновато представяне на разказа, в комбинация с напомпано-вдъхновяващ финал е по-добро от закачливата провокация, която вече познавате – c’mon, give me a break!

Някак си вярваме, че Стив Карел и самият Земекис си обичат повече първия вариант на реклама – за да се ангажират с този начин на разказване на историята, за да съществува този тип „преливане“ между действителност и куклена реалност е необходимо да притежаваш усет към нюансите и деликатния баланс в човешките взаимоотношения, да разчиташ на вярната си преценка до каква степен може да навлезеш в болезнената същност на един съкрушен човек и да разкажеш историята му – още повече, когато сюжетът е построен върху реални събития. Екипът на „Welcome to Marwen“ притежава всички тези качества и ни е малко жал, че са се „огънали“ пред общественото мнение, което буквално е „изискало“ смекчаване на тона и „вливане“ на оптимистична приповдигнатост в рекламната стратегия за филма. До голяма степен реакцията на продуцентите и автора-режисьор е разбираема – усилията на всеки от тях са концентрирани върху единствената цел: приходи в боксофиса. Особено на финалната права в сила влиза единственото правило: Ако филмът ти няма зрители – защо е трябвало да го правиш?

Припомняме, че „Welcome to Marwen“ е своеобразна адаптация на документалния филм на Джеф Малмберг от 2010 година „Marwencol”. Сюжетът пресъздава историята на Марк Хоганкамп, който през 2000 година е нападнат пред един бар от петима младежи, пребит е почти до смърт и изпада в кома. След девет дни човекът се събужда, без спомен за живот, семейство и приятели. Той не може да си позволи терапия и в опита си да се справи с травмата започва да строи белгийско селище от времето на Втората световна война в двора си; населява го с… кукли. Дава му името „Marwencol”, което произлиза от сливането между неговото име и на две приятелки – Mark, Wendy и Colleen. Куклите носят лицата на негови близки, дори на нападателите му. Миниатюрните образи му помагат да „избяга във фантастичен свят, в който могат да се случат различни неща”.

С надеждата да видим „Welcome to Marwen“ поне на фестивален голям екран у нас и да ни зарадва с атмосфера, която (стискаме палци!) е по-близка до първия, отколкото до втория трейлър, ви представяме едни чаровни… куклички, които са се сдобили със собствени character-постери – всичко е реклама в наши дни!

плакат welcome_to_marwen_ver3_xlg welcome_to_marwen_ver4_xlg welcome_to_marwen_ver5_xlg welcome_to_marwen_ver6_xlg welcome_to_marwen_ver7_xlg welcome_to_marwen_ver8_xlg welcome_to_marwen_ver9_xlg

Режисьор на „Welcome to Marwen“ е Робърт Земекис, а сценарият е написан от него и Каролин Томпсън; главната роля е поверена на уникалния в превъплъщенията си Стив Карел, а компания му правят Лесли Ман, Даян Крюгер, Ейза Гонзалес, Мерит Уивър, Жанел Моне, Гуендолин Кристи, Нийл Джаксън и други.

Премиерата в Щатите е 21 ноември 2018, западна Европа се очаква да бъде завладяна от… куклите на Земекис през януари 2019.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *