Поглед към игрална адаптация на „Лешникотрошачката и четирите кралства” с Кийра Найтли

от на 2017-12-11
 

nutcracker

Има едно студио в огромната машина, наречена Холивуд, което реализира безброй най-шантаво-налудничави (и обикновено – високо доходоносни!) проекти – и това е Disney. Чудехме се дали да обърнем специално внимание на новата епична фентъзи-адаптация, но решихме, че няма как да пренебрегнем Кийра Найтли, облечена в розов тюл и окичена с подобаващо кичозна перука – толкова й отива на префърцунената муцунка, че изпадаме в тих възторг от съгласието й да се включи в снежната магична приказка „Лешникотрошачката и четирите кралства” („The Nutcracker and the Four Realms”).

Идеята на Disney е да предложат на публиката в подходящ, по-лесно „смилаем” вид, балета на Чайковски „Лешникотрошачката”, като от първия поглед към проекта оставаме с впечатление, че ще бъде удобен за сравнения с „Хрониките на Нарния” и „Алиса в страната на чудесата”. Entertainment Weekly предлага снимки на Кийра Найтли в ролята на Захарната фея и Макензи Фой („Insterstellar”) в ролята на Клара – девойката, която попада във фантастичния свят, изпълнен с безброй приключения.

THE NUTCRACKER AND THE FOUR REALMS Mackenzie Foy as Clara

image

Оказва се, че в модерната версия на историята, разказвана преди много години от Ернст Хофман и Александър Дюма-баща и облечена в края на XIX век в красивата музика на Чайковски, Клара героиня с ум и находчивост, която пътешества през Страната на снежинките, Страната на цветята и Страната на сладкишите с една-единствена, но много важна мисия – да намери изгубен магически ключ, който трябва да отключи безценен подарък от нейния кръстник (Морган Фрийман).

Ето какво споделя 17-годишната Макензи Фой:

Тя е много умна и независима. Обича да разсъждава и обмисля всичко, за да намери най-бързия начин да реши някой проблем.

Срещата със Захарната фея се случва в Страната на сладкишите, но не всичко в приключението е приятно и забавно – на Клара й предстои да се запознае с една силна и жестока героиня, „Mother Ginger” в четвъртото „селение”, в чиято роля влиза изключителната Хелън Мирън.

Ако трябва да сме откровени – бихме хвърлили поглед на тази нова Disney-приказка само заради нея, защото винаги прави така, че да сме във възторг от самия факт, че я гледаме… За момента липсва информация за Краля на мишките, който преследва Клара в историята, позната от балета (същински Крал на гоблините Джарет от прочутия „Лабиринт” на Джим Хенсън), но вероятно режисьорът Ласе Халстрьом иска да се придържа към сладкишните детайли и да остави сюжета възможно най-изчистен и съкратен… Много се надяваме да остави все пак някоя част от историята, която да е изтанцувана във фееричен стил, какъвто – сигурни сме – Disney са способни да пресъздадат без абсолютно никакви усилия…

Премиерата на „Лешникотрошачката и четирите кралства” („The Nutcracker and the Four Realms”) се очаква на голям екран през 2018 година, датата за момента е 2 ноември. Ще очакваме да видим фантастичните светове и техните обитатели в момента, в който Халстрьом се почувства в готовност да сподели (още от) визията си за тази приказка!

nutcracker front cover to post lo res

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте