Само ден преди 23 април – датата, на която човечеството ще отбележи четирите века откакто Уилям Шекспир е приключил земния си път, имате възможност да зърнете част от света на гениалния драматург. Отдавна очакваме продължението на „The Hollow Crown” и като вечни почитатели на виртуоза на словото, и като хора, възхищаващи се на младото британско актьорско поколение и на майсторството и старанието, с които BBC работят всеотдайно за просвещението на новите поколения. Поредиците, които създават, носят всички качества на стойностни пълнометражни филми, без да имат „задължението” да върнат вложените в тях средства с главоломни приходи в боксофис резултатите. Тази телевизия винаги е била емблема за качество със своите ценни постановки, създадени с размах и вдъхновение.

Тийзърът е само за събуждане на въображението и подбуждане на очакването, защото след няколко месеца през 2016 година предстои по BBC Two да бъде излъчена втората поредица „The Hollow Crown”. Тя е посветена на „Войните на Розите” – специфичния период в Английската история, когато в кралския дом Плантагенет за най-престижната корона на света воюват домовете на Ланкастър и Йорк. Епизодите ще са три, в първите два са разпределени трите Шекспирови драми, посветени на Хенри VI, наследника на Хенри V (в ролята – Том Стъридж), а в последния ще се срещнем с Ричард III.

Именно ролята на този крал е поверена на един от най-търсените, ангажирани, обичани, хвалени, преследвани и идологизирани британски актьори в последните няколко години – Бенедикт Къмбърбач. Думите на Шекспир са писани точно като за него – вече сме сигурни, особено след като имахме шанса да видим постановката на „Хамлет” с негово участие (някои от нас – и на живо в Лондон!). В актьорския екип присъстват още винаги невероятната Джуди Денч, Кийли Хоус, Софи Оконедо.

Прекланяме се доземи пред гения на Шекспир, безупречния майстор на словото и колкото и рационално да сме настроени, винаги при среща с неговите творби сме склонни да подозираме (някаква) божествена намеса. И той пребъдва във времето – като по чудо!

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Яко. Много добри бяха предишните епизоди. Може би най-добрата телевизионна адаптация на историческите драми на Шекспир.

  2. Щом пък ти ще ми сънуваш Къмбърбач, аз ще пристъпя към идологизиране на твоя красавец 😉 Въпреки че има още мнооогооо хляб да изяде, за да стигне Къмби и Хидълс 😉

  3. Не ми се прАви – ти си пристъпила вече, а те бях предупредил!
    Също така, колкото и да го харесвам, целия хляб на света да изяде, пак няма да ги стигне Къмбърбач и Хидълстън по актьорски възможности.

  4. През 1996-1997 имах късмета да гледам два филма за Ричард 3: „Looking for Richard“ на Ал Пачино (с Кевин Спейси, Уинона Райдър, Алек Болдуин и т.н.) и „Richard 3“ с Йън Макелън. Помня как по кабелната по един от италианските канали рекламираха филма като „Рикардо Терцо“ 🙂