Дори запознатите с поредицата „The Hollow Crown” на ВВС Two не бяха сигурни, че телевизионната компания ще продължи благородната  (и просветителска!) мисия да екранизира историческите драми на Шекспир. И ето как неусетно, след „Ричард II” (който се оказа по-скоро невзрачен и леко потъна в сенките, въпреки Бен Уишоу в главната роля), „Хенри IV” (с винаги великолепния Джеръми Айрънс в титулната роля и Том Хидълстън като неговия син Хенри) и „Хенри V” (разтърсваща екранизация начело с Хидълстън), дойде времето за… втори сезон!

През март беше обявено, че до 2016 година трябва да бъде готова поредицата, посветена на „Войните на Розите” – специфичния период в Английската история, когато в кралския дом Плантагенет за най-престижната корона на света воюват домовете на Ланкастър и Йорк. Очаква се епизодите да са три, като в първите два ще са разпределени трите Шекспирови драми, посветени на Хенри VI, наследника на Хенри V (в ролята – Том Стъридж), а в последния ще се срещнем с Ричард III. През април ВВС Two обявиха, че ролята ще бъде поверена на Бенедикт Къмбърбач, и ето че вече можем не само да си го представяме, но и да видим с очите си как ще изглежда Къмби в историческата поредица.

Бенедикт Къмбърбач ще бъде Ричард III

Колкото и да ви е омръзнало от всеобщото прехласване пред британските актьори in general, всички, ангажирани в тази поредица с „кралските” роли – ама всички – заслужават поклон доземи! Те не просто пресъздават образите, на сцена и пред камерите, те ги живеят – истински, докрай, с неописуем хъс, с жар и болка, с безкрайната палитра на всички перипетии, през които ги прекарва геният на Шекспир! Те даряват всичко от себе си на камерата и защото знаят, че именно чрез киното и визуалните медии думите на неповторимия бард ще заживеят нов живот в душите на новите поколения.

С много епична задача са се захванали продуцентите на „The Hollow Crown”. Преди години едни други млади поколения се запознаваха с творбите на Шекспир, адаптирани за телевизионна аудитория – и още помня с каква трепет и благодарност се зареждах пред малкия екран, за да не пропусна онова, което тогава беше „разрешено” да видим. Между 1978 и 1985 година ВВС (отново!) и Time-Life Television Productions запечатват на лента всички пиеси на Шекспир, като поредицата BBC Television Shakespeare, създадена по идея на Седрик Месина, има цели 7 сезона. От всичките 37 епизода у нас може би са се излъчили не повече от 10-ина… Та в този ред на мисли, може би е дошло време – отново и постепенно – за пресъздаване на всичкия Шекспир на екран. Това не означава да забравим за срещите с него на сцена, но колко са хората по света, които могат да си позволят капризния лукс да скокнат до Лондон за някоя нова постановка?

Както казахме вече, „The Hollow Crown: The Wars of the Roses” ще бъдат готови за излъчване във Великобритания през 2016 година, което означава, че ще трябва да почакаме още доста време, преди да стигнат до нас. В различни роли ще видим още Хю Боневил, Софи Оконедо, Кийли Хоус, Джуди Денч, Майкъл Гембън, Филип Гленистър, Дейсън Уоткинс, Сали Хоукинс и – did you miss me – Андрю Скот (когото ще видим в ролята на крал Луи XI). Режисьор ще бъде бившия артистичен директор на Кралския театър и носител на наградата „Лоурънс Оливие” Доминик Кук, продуценти са Neal Street (Сам Мендес), Carnival/NBCUniversal и Thirteen за BBC Two. Много хубаво е усещането да имаш какво да очакваш… със затаен дъх. Да видим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Чудесна новина! Първите четири постановки на „The Hollow Crown“ бяха много добри („Ричард II“ включително), а Къмбърбач е актьор и половина, така че чакам с нетърпение. Не че трите части на „Хенри VI“ са ми точно най-любими, но да видим.