Трейлър на претендента за „Оскар” „Съвсем Нов завет” с Катрин Деньов

от на 2016-01-09
 

„Съвсем Нов завет”

Време е да поправим пропуска – и да отбележим изключително забавния „Съвсем Нов завет” („The Brand New Testament”) на Жако ван Дормел, чиято премиера беше в програмата „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан и вече получи номинация за „Златен Глобус” в категория чуждоезичен филм. И фактът, че Катрин Деньов се гушка с горила, само доказва за пореден път колко прекрасно чувство за хумор притежават французите!

Съвсем Нов завет” успя да влезе е в шортлиста с претендентите за чуждоезичен Оскар, което също е огромно постижение на авторския екип на филма – режисьора, продуцент и съсценарист Жако ван Дормел и съавтора му Томас Гунциг. Световен разпространител е Le Pacte, които със сигурност ще извлекат полза от активната фестивална обиколка на филма. Той вече имаше първата си среща с публиката у нас, в рамките на есенната Киномания 2015 – ето и официалната анотация:

Бог съществува. Той живее в Брюксел…

Тези две изречения задават тона на най-новия филм на Жако ван Дормел. Това не е всичко, разбира се. Бог живее в апартамент без вход или изход и прекарва повечето си време в огромен офис, където контролира света с помощта на компютър, който изглежда така, сякаш все още работи с Windows 98. Живее със съпругата си и дъщеря си и се държи ужасно и с двете. Синът му, за когото може би сте чували, е избягал отдавна. В крайна сметка на дъщеря му Еа й писва от глупостите му. Насърчавана от брат си, тя решава да напусне гнездото, да си намери свои апостоли и да напише свой съвсем нов завет…

Съвсем Нов завет” е оригинален и невероятно забавен филм. Самата идея е златна, но дребните детайли, пръснати из филма, правят историята блестяща. Това е смело, нахално, богохулно кино с голям размах. Актьорите са подбрани идеално – от Пили Гройн в ролята на Еа до великата Катрин Деньов в ролята на един от новите апостоли. Разбира се, трябва да отдадем дължимото и на Бог, чиято роля се изпълнява от възхитителния Беноа Поелворд. Останалите роли са разпределени между, Йоланд Моро, Лаура Верлинден, Дидие дьо Нек , Франсоа Дамиен и др.

„Съвсем Нов завет”

Съвсем Нов завет” („The Brand New Testament”) се разпространява у нас от България Филм Вижън – официалната му премиерна дата е 29 януари 2016.

коментари
 
Отговорете »

 
 • heinrich
  2016-01-09 at 20:26

  Изглежда просто чудесно. Задължително ще го гледам.

  Отговор

 • UZUMAKI
  2016-01-11 at 00:23

  Cвeтoтaтствo :)

  Отговор

 • Milbo
  2016-01-11 at 02:53

  Простете, че се повтарям, но някой има ли идея как през година белгийците (кинематографията на Белгия) успяват да имат по един белгийски филм в последните 5 (тук са още 9) , които се таковат за чуждоезичен Оскар ?

  Ако човек чете български вестник – ще прочете как идвал края на Европа, заради бежанците …Ако гледа забаавен европейски филм, човек ще види, че Европа is banging …

  Я да ги преброим всъщност …9 чуждоезични филма за Оскар, от които …7 (седем) са европейски .

  Какво е това пиршество на въображението, креативността и изкуствата …насред новините, че идвал края …

  Какво да правим наистина ? Да слушаме Тома Томов, и другите пишман анализатори…или да гледаме европейски филми ?

  Отговор

Коментирайте