Editorial: Конан Варварина 3D / Conan the Barbarian 3D

Вече забравен
от на 2011-08-29
 

Конан Варварина 3D

Честно казано, никак не ми се ще да пиша за този филм и няма и да го правя, поне не и в традицията на повечето ревютата, които излизат на сайта. Просто отказвам да мисля за него, преди да го гледам отново на 2D, а това едва ли ще стане в близките няколко месеца.

Все пак съм длъжен да кажа (за тези, които ги интересува), че първоначалната ми реакция към филма определено е с отрицателен знак и че не си струва и една десетохилядна от проблемите, които си имахме заради него.

Но да не отваряме стари рани. Това, което искам да направя, е просто да адресирам няколко момента – някои пряко свързани с филма, други не – които станаха обект на коментари в родината ни и с които не съм съгласен.

Конан Варварина 3D

Снимките в България:
Бреййй, голяма работа, че това е най-скъпата продукция снимана у нас. Голяма работа и че филмът, освен че е тъп, е и финансов провал. Не виждам защо това по някакъв начин ще се отрази на популярността на страната ни като място за снимки. Никой (ама никой) не ходи да снима където и да е, само защото там са се снимали скъпи и хубави филми. Ходи се най-вече защото е евтино, защото месните екипи работят добре и защото има интересни локации. Все едно да спрете да си купувате немски коли, защото сервизът на Трабант не струва.

Другото нещо свързано с България е, че у нас не сме свикнали да виждаме част от страната ни през ден на големия екран и всеки път, когато мернем я Александър Невски, я Витоша или Побитите камъни (какъвто е случаят тук), ни се струва странно и автоматично (вероятно и на подсъзнателно ниво) приемаме видяното за неестествено – един вид ни вади от филма. Не виждаме село в Кимерия, а евтини къщички в полите на Витоша. Казвам това, защото по този параграф филмът получи доста критики у нас, докато по света това е един от елементите, които спечелиха най-много положителни реакции и в добавка към цялостната визия, хората получават впечатление за картини в стил Фразета. Аз не мога да се изхвърля и да кажа подобно нещо, но определено родните локации не са сред проблемите на филма.

Конан Варварина 3D - Момоа

Джейсън Момоа/Конан
Джейсън Момоа съвсем определено не е лош Конан – физически изглежда чудесно, млад, гъвкав и много по-близък до образа, описан от Хауърд. Проблемът е, че човекът няма какво да играе. И на Марлон Брандо да му сложат реплики като „I live, I love, I slay, and I am content.” и „Give me a clean sword and a clean foe to flesh it in” и той също ще изглежда зле.

Само в интерес на спора искам да си представите, че решаваме да снимаме „Конан” и за главната роля избираме австрийски културист, който няма нищо общо с образа описан от автора на историите, няма почти никакъв актьорски опит зад гърба си и на всичкото отгоре, не може да върже две думи на английски език. Какви щяха да са реакциите тогава?

3D
Ах, 3D-то. Преди да гледам филма изчетох няколко ревюта (защото бях любопитен), в които се казваше, че 3D-то, макар и конвертирано, не е никак лошо. От българска страна се прокрадваше същата идея (че не е лошо), само че с добавка, че е безсмислено и не дава нищо на историята. Аз от своя страна, на базата на прожекцията, на която присъствах, без никакви уговорки мога да кажа, че това е най-отвратителното 3D, което съм виждал.

Кажи-речи през цялата първа половина заради динамиката на кадрите не можеше да се различи почти нищо, а при движението на камерата в общите планове имаше едно доста неприятно… не знам как да го нарека, но все едно отделните планове врят. Това изключително ме натовари и просто не можех да вляза във филма по никакъв начин. В последната част нещата се поуспокоиха, но пак бяха далеч дори и от еталони на боклучави преобразувания като „Последният повелител на въздуха” и „Сблъсъкът на титаните”, който между другото имаше повечко развлекателна стойност от „Конан”.

Конан Варварина 3D

Общо взето, това са трите момента, в които имам най-много разминавания с преобладаващите мнения за филма (поне в родната преса и интернет пространство). Както казах в началото, с тяхното представяне не целя да давам аналитична оценка на филма, а да изкажа мнение, че се занимаваме да коментираме глупости от типа колко смешно изглеждала Борисовата градина, вместо да кажем как филмът, въпреки че е 95% битки, успява да бъде абсолютно постен и не може да стъпи на малкия пръст на „Игра на тронове”, в който имаше далеч по-добри и запомнящи се моменти (а говорим за телевизионен сериал) или пък как с лека ръка загърбва феноменалния саундтрак на Базил Поледурис все едно никога не е съществувал, което е може би най-голямото престъпление на филма.

В крайна сметка, на кого му пука? Филмът е едва от няколко дни по екраните и вече е забравен. След време ще го завъртим един-два пъти в домашна обстановка, ще го наредим до „Червената Соня”, „Къл завоевателят” и „Кралят на скорпионите” и още няколко от по-слабите представители на жанра и това ще е.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2011-08-29 at 20:47

  Благодаря ти за перфектното мнение, Дринов! Помогна ми много, защото утре смятах да ходя да го гледам на кино, но сега се отказах. Без да ми пука дали е тъп или не, причината е калпавото 3де, по който въпрос беше повече от изчерпателен.
  Не смятам да си увреждам зрението все още :)
  Кога ще тръгва по кината Файнъл Дестинейшън 5? На него ще ида да се размажа, както и на Стръв 3дъ :)

  Отговор

 • Sick Spazmoid
  2011-08-30 at 08:32

  Старият филм е шедьовър и е толкова мъжкарски, че ми никнат косми по гърдите докато го гледам. Този изглежда точно обратното.

  Отговор

 • надя
  2011-08-30 at 14:28

  хм, спомням си как ходих да гледам Версенжеторикс вув Франция защото беше наи-скъпата продукция снимана в Бг и какъв срам брах…

  Отговор

 • 2011-08-30 at 16:49

  @MCFOXXX
  Преди малко идвам от „Стръв 3дъ“. 3Д-то е добре, но филма ме разочарова. :( Предполагам, че ще е същото и с „Последен изход 5“.

  @Sick Spazmoid
  Така е! като го гледаш и ставаш метросексуален. :)

  @надя
  Продукциите стават все по-скъпи и по-скъпи, а като качество не мърдат! :)

  Отговор

 • heinrich
  2011-08-30 at 17:18

  @ Дринов
  Не е вярно че продукциите стават все по-скъпи и по-скъпи и не мърдат. Те мърдат… ама надолу, като стават все по скапани.

  Отговор

 • 2011-08-30 at 18:36

  Май има нещо такова. :( :)

  Отговор

 • надя
  2011-08-31 at 19:35

  абсолютно съгласна! Версенжеторикс беше по-тъп от най-тъпия български соц филм. Актьори, които харесвам, бяха повече от жалки в тази боза.

  Отговор

 • Иван М.
  2011-09-01 at 13:23

  Убеден съм, че основна вина за катастрофално ниските приходи на филма носят публикуваните снимки в сайта :)

  Отговор

 • 2011-09-01 at 15:37

  @надя
  Абе, да ти кажа, никога не съм го гледал целия. :)

  @Иван М.
  Няма какво друго да е. :)
  И да знаеш, че не ми е смешно! :) :)

  Отговор

 • Георги
  2014-08-25 at 10:43

  така редно и аз изгледах филма току що и ще си кажа мнението.
  Пролог с рон Пърлман – 5/5
  Игра на Джейсън Момоа 5/5
  Битки 4/5
  Въртене на камерата -1/5
  Декори – 1/5
  IСюжет – 2/5
  олща оценка – 3 и половина /5
  през цялото време се чудих на кой филм – освен на карибски пирати 3 – ми прилича ИЗКЛЮЧИТЕЛНО филма и накрая се сетих – на ИНдияна джоунс, храмът на обречените. Сменете ИНди с Конан, патлака с меч и – готово. Всичко е същото.

  Отговор

Коментирайте