Кунг-фу панда 2 / Kung Fu Panda 2

Дори с недостатъците си, пак прелива от страхотност!
от на 2011-06-01
 

Кунг фу панда 2 / Kung Fu Panda 2

Аз определено съм фен на анимациите на “DreamWorks” и особено на “Кунг-фу панда” и не мога да разбера защо винаги е леко пренебрегнат – когато става дума за качество на анимацията, историята или филма като цяло, все се говори за “Шрек” и невероятната му “светлинна драматургия” или за “Как да си дресираш дракон” и изключително пресъздадения Беззъб. И всичко това е абсолютно вярно, но защо “Кунг-фу панда” все остава по-назад? Като че ли всички го харесват, но не чак толкова. Е, аз не съм от тези хора. Според мен първият филм е страхотна анимация, комбинация от супер реалистични пейзажи и още по-яки, стилизирани елементи. Освен това има екшън, населен със зайчета и прасета Китай, страхотни образи и главен герой, който е толкова голям кунг-фу фен, че след като набиват, унижават и го засипват с камъни, иска да си прибере един от тях за сувенир. Как да не ти хареса?

Искам да започна този коментар (със сигурност тези няколко параграфа не са ревю) с това, че продължението “Кунг-фу панда 2” определено може да се мери с предшественика си, но за съжаление не може да го достигне. Анимацията отново е на ниво, има си екшън и този път заплахата, с която По и Бясната петорка трябва да се преборят е дори по-сериозна, а злодеят – категорично по-як. Но сега По е част от Петорката и големият му проблем не е как да се промени, как да усвои кунг-футо, което толкова обича и как да стане един от бандата – въпросът е кой всъщност е той и как така баща му е гъсок.

Кунг фу панда 2 / Kung Fu Panda 2

След прожекцията, а и по-късно чух коментар, че филмът е прекалено женски (от мъж), последван от няколко възклицания и превъзнасяния как в началото имало прекалено много екшън, но всъщност ооо, колко хубаво било посланието (от жени). Никак не ми се иска да робувам на подобни разделения, но явно има някаква истина в тези реакции.

Аз обаче – въпреки че съм с ХХ хромозоми – категорично отказвам да се съсредоточа върху това, което бих нарекла възпитателния аспект на филма. За мен посланието и емоционалните моменти са задължителна част от филмите за деца и ако това е проблемът на един филм, здраве да е. Може би са малко по-очевидни отколкото бяха в първия филм и са насочени към по-малките зрители (изненадващо за продължение на филм, който разказваше за абсолютен гийк тинейджър), но определено не дразнят.

Освен това спомените и сънищата на По за истинското му семейство са идеален повод за особено успешна смяна на стила на анимацията, подобно на страхотния начален разказ, който представя злодея Лорд Шен – злодей, който направо засрамва грамадния леопард от първия филм. Шен е елегантен бял паун със специфичен боен стил и без капка разум в малката си главица. Освен оцъклените му, ненормални очета впечатление прави и колко добре е озвучен (разбира се, в оригинал, но и на български).

Кунг фу панда 2 / Kung Fu Panda 2

В крайна сметка това е “подходяща за цялото семейство” анимация и в това отношение, родители, нямате повод за притеснение, напротив, посланието наистина е много хубаво. А за всички останали, които толкова ни радва историята на първия филм и “фенщината” на По, уви, точно това липсва. Но все пак “Кунг-фу панда 2” е достойно продължение – не толкова забавен, колкото първия, но отлично развлечение със супер анимация, страхотна музика и категорично не-женски екшън.

Operationkino благодари за… коментара на нашия читател, който пожела да остане анонимен.

коментари
 
Отговорете »

 
 • SnaL
  2011-06-09 at 20:20

  Браво г-це! Хареса ми!

  Мечо Панда е супер!

  Отговор

 • 2011-06-09 at 20:47

  На мен ми допадна, но определено първият ме изкефи повече. И определено посланийцето беше захаросано по женски. :) :) :)

  Отговор

 • 2011-06-13 at 02:43

  тц – не по женски – по-скоро наивно по детски… въпреки че за малките зрители е странно и сложно да известна степен да се обяснява къде е майка му на По, защо пандите са нападнати и какво ли още не (говоря от опит – с девойка на 4 и младеж на 8 години)… екшънът е готин, визията е сладурска, и "вътрешният мир" ме изкефи максимално (за големите – това е посланието, не 'захаросаното' и изтъркано "в търсене на истинското 'аз'") 😀 присъединявам се към хора, възхваляващ първата част – имаше много по-забавни моменти! и май няма скоро да забравя тренировката на По и Ши фу с кнедли – хехехе 😛

  Отговор

 • 2011-06-13 at 12:29

  Абе, баш и е по-женски, с всичките му чувства и всичко останало. :) Първия беше сериозна гийк каратека, а това… Жена режисьор! :(

  Отговор

 • 2011-06-13 at 12:30

  К'во искаш да кажеш за жените режисьори?

  😀

  Че още помня "Аватар"…

  Хлип, хлип :(

  Отговор

 • 2011-06-13 at 12:37

  Нищо лошо, просто изказвам наблюдение.

  А за "Аватар" знеш, че това беше анти Камнерън вот, а не про Биглаоу. Nякои неща трудно се преглъщат…

  … особено, ако си ял нещо горчиво преди това. LOL!!!

  Отговор

 • 2011-06-13 at 12:49

  Така е… и аз съм чувал, че спермата на Камерън е горчива и затова всички курви в комисията са му дали негативен вот (а и солидарни с гълталата много по време на брака им – Бигалоу).

  Дринов, внимавай като пишеш де 😀 Виж се какво си сътворил (rofl) В коментара.

  Отговор

 • 2011-06-13 at 13:23

  Е-ееее, айде сега! :)

  Отговор

 • 2011-06-13 at 13:54

  все си мисля, че всичко бих очаквала, но не и дискриминационни намеци 😀

  заинатила съм се, че НЯМА да гледам Бигълоу!

  може и да са малко жените 'in charge', ама в момента се сещам за два прекрасни примера – "Принцът на приливите" и "Огледало с две лица" (хмм – странно – и двата са на една и съща дама) 😛

  Отговор

 • 2011-06-13 at 14:37

  Барбра Стрейзънд не се брои! (rofl)

  Отговор

 • 2011-06-13 at 15:03

  извинете – и защо?!

  в моята лична класация стои над доста мъже – в много отношения 😉

  и колкото и сантиментално да звучи, рева от началото до края на едно от нейните шоу-та – "Timeless in concert", посрещането на 2000 година… ай – поздрав 😀

  Отговор

 • 2011-06-13 at 17:52

  Разбира се, генерализирането е супер тъпо! Никой не казва, че няма страхотни жени режисьори, които са равни на (а в много случаи и превъзхождат) мъжете! Просто се иска талант, когато работиш в определен жанр, който по принцип се смята за доминиран от определен пол и като се провалиш, най лесно е да обвиним именно тази ти принадлежност.

  Отговор

 • emil1983
  2011-06-14 at 20:55

  Уникална анимация ,дами и господа без значение кои или коя особа е го създал или режисирал.

  Надявам се и за вас да е така :) с голямо Уважение на цялата аудитория

  Отговор

 • 2011-06-15 at 02:38

  Да, самата анимация е жестока! :)

  Отговор

Коментирайте