Следващите три дни / The Next Three Days

Трилър средна категория
от на 2010-11-18
 

Следващите три дни - ревю

Проблемът на “Следващите три дни” е, че нито е хубав, нито е достатъчно тъп, за да се открои от огромния поток трилъри, които ни заливат. А не бих казал, че няма потенциал, въпреки че се явява римейк.

Режисьор и сценарист е Пол Хагис, който разполага в биографията си с филми като „Сблъсъци” – смятан от доста хора за силно надценен и прехвален, но не и от нас или поне не в такава степен – „Момиче за милиони”, „В долината на Давид и Голиат”, „Писма от Иво Джима” и „Казино роял”, а в главната роля е Ръсел Кроу, който независимо в какъв филм участва, винаги дава всичко от себе си (Елизабет Банкс и Оливия Уайлд не ги споменавам, защото те трябваше да бъдат нещо като черешката на тортата), тоест имаме предпоставка за нещо интересно.

Следващите три дни - Ръсел Кроу

Историята също е интригуваща. Почти неправдоподобно перфектният свят на учителя Джон Бренън е разбит на парчета, когато съпругата му Лара изненадващо, почти като по Кафка, е арестувана и осъдена на 20 години затвор за убийството на своята шефка. Три години по-късно единственият убеден в невинността на своята съпруга, Джон едновременно се грижи за сина си, преподава в колеж и търси начин да докаже, че жена му е невинна. Скоро обаче и последното обжалване пропада и Лара вижда самоубийството като единствен изход. Изправен пред тази още по-голяма и немислима загуба, Джон решава да намери начин да я измъкне от затвора, дори и това да означава да се превърне в престъпник и дори убиец.

Тоест има го шанса както за добро изследване на морални, философски и правни проблеми и ситуации и развиване на герои в дълбочина, така и за истински съспенс, роден от това дали Лара наистина е извършила убийството и дали Джон ще успее да я измъкне от затвора.

За съжаление, този потенциал не е разгърнат изцяло, образите са прекалено схематични и прекалено идеализирани. Кроувият Джон е чистичък като сълза – опитът за поне малко дълбочина с историята с баща му си е почти смехотворна – Лара, която трябва да е абсолютното „сиво”, за да може да сработи съспенса, също е прекалено едноизмерна. Общо взето най-интересните образи във филма са полицаите, които мяркаме само за минутки и един глух фалшификатор. Дори и Лиам Нийсън минава почти незабелязано.

Ръсел Кроу и Елизабет Банкс

Що се отнася до чисто трилърските елементи, на всички ни е ясно, че няма чак толкова много възможности за това как ще се развият нещата и лично за мен, Хагис е избрал по-малкото зло, което обаче леко натоварва филма в посока, която не ми допада и ми идва в повече. Трудно ми е да кажа в каква точно, защото ще трябва да ви издам повечко от необходимото.

За финал и за тези, които четат само началото и края на ревютата, да обобщим, че благодарение на таланта на хората, които са работили по филма, той не е пълна трагедия, даже напротив, става за гледане. Просто не е развит пълният потенциал, с който разполага и вместо нещо наистина добро, се е получил един средняшки трилър, който по всяка вероятност ще забравите много скоро.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2010-11-19 at 01:56

  При всички положения, ще си получи нужното внимание. Понеже спомена Сблъсъци… Филма изобщо не е надценен, ами успя да каже нещо много философско и дълбоко, по доста смилаем за масата начин и точно затова се появиха "майстори", които всичко знаят да унижат филма. Той за мен е богатство, защото много други са се опитвали да кажат същото, което и слблъсъци, но не са успявали, защото са много оплетени и тежки. В това отноешние и "Въздухът, който дишам" е страхотен, въпреки че малко по-особен.

  Отговор

 • Milbo
  2010-11-19 at 07:00

  Мда – в 'Долината на Давид и Голиат' ('In the Valley of Elah') чисто и просто е най-добрият не-документален филм за Ирак, който съм гледал – истинско постижение. С лекота, но неумолимо показва как отделния човек (въпросните младежи-войници) е просто пионка в ръцете на сили, далеч надхвърлящи възможностите му да се противопостави. 'Сблъцъци' също е голяма работа – не смятам, че е надценен – бе чудесно изживяване в киното, напълно заслужен Оскар за най-добър филм.

  Тези 'Три дни' – обаче – много ме съмняват. Защо – изобщо е този римейк – не знам. Когато на история която е на границата на правдоподобното и се вдигне профила с тези актьори – очакванията се вдигат и явно в случая не се оправдават. Оригиналът си е ок – защото не се прави на нещо, което не е …

  Отговор

 • 2010-11-19 at 18:39

  Да, на Пол Хагис му се отдават някои неща. Режисьорските му филми досега са наистина стойностни и на мен ми харесват, макар че не са ми сред най-любимите ми произведения.

  Тук човека е решил да направи трилърче и не са му се получили нещата. Най-лошото, наистина е неразгърнатия потенциал. А има доста добри неща в него.

  “Въздухът, който дишам” не съм го гледа :(

  Отговор

 • 2010-11-20 at 00:54

  The Air I Breathe, гледай го. Страхотна игра на Форест Уитакър, за мен гений. :)

  Отговор

 • 2010-11-20 at 18:11

  Ще го чекна. 😉

  Отговор

 • 2010-11-28 at 04:51

  Много среден филм, без атмосфера, без съспенс и без нещо, с което да се запомни.

  4.4/10

  Отговор

 • 2010-11-29 at 03:16

  По коментарите ви, ми напомня за един скорошен български филм. По ирония на съдбата даже на една от снимките Ръсел Кроу странно прилича на главния актьор на въпросния филм…

  Отговор

 • 2010-11-29 at 12:29

  Да бе, мечтаят си нашите филми да приличат дори и наподобен средняшки филм.

  Отговор

 • Леонора
  2010-12-09 at 22:26

  Току що го гледах. Играта на Ръсел Кроу е великолепна. Не съм съгласна с мнението на автора,че не е развит потенциала на сюжета,напротив много добре е изпипан психологически и може да отрази една напълно реална ситуация. Акцентът не е постигане на динамика на екшъна(макар че и това има), а отразяване на силната воля на един мъж да се опълчи на системата и да я победи в крайна сметка, защото е напълно уверен в невиността на жена си и е готов на всичко, заради семейството си. Филмът си заслужава.

  Отговор

 • 2010-12-10 at 02:28

  @Леонора

  Хубаво, че ти е харесал. Само да кажа, че малко се съмнявам за "напълно реалната ситуация", трудно ми е да повярвам, че може да има толкова перфектни хора в реалния живот. И щом си напълно убеден в някоя кауза, значи ли, че всики престъпления, които извършваш, включително и да убиваш хора, са ти простени?

  Отговор

 • ars3nal
  2010-12-29 at 00:22

  iskam da popitam ima edna scena v filma, kogato tursi dokumenti i govori s edin negur, v tozi moment minava kola sus silna muzika – kak se kazva pesenta ot kolata?

  Отговор

 • ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ ?
  2011-08-26 at 09:04

  ЛЕЛЕ ТОЯ ФИЛМ Е СТРАХОТЕН ДАНО ДОЖИВЕЕМ ДА ИМА И ТАКЪВ БЪЛГАРСКИ ПРОСТО НАЙ-ХУБАВИЯ ФИЛМ .ГЛЕДАЙТЕ ПРОСТО НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ.В ТРАКЕРИТЕ Е ОТ 9 МЕСЕЦА В ТОП 10 ПЪК МИ ГОВОРЕТЕ ПОСРЕДСТВЕН БИЛ ПРОСТО ПРЕСТАНЕТЕ С ТИЯ ПРОСТОТИЙ ФИЛМА Е СТРАХОТЕН

  Отговор

 • Milena
  2011-10-24 at 14:11

  Страхотен! Невероятен! Много вълнуващ филм!

  Отговор

 • 2011-10-25 at 17:15

  Много вълнения, много нещо. :) Само да не му стане лошо на някой. :)

  Вече тотално съм го забравил този филм.

  Отговор

Коментирайте