Всяка година излизат множество филми, които дебютират по фестивали и се надяват да се борят за награди. Много от тях са драматични разкази за несломимостта на човешкия дух в лицето на разнообразни предизвикателства – толкова много, че понякога, когато видим такова описание, лекичко извъртаме очи. Разбира се, че има безброй подобни продукции, но истината е, че те продължават да се правят, защото в повечето случаи наистина имат какво да кажат и как да ни повлияят и можем само да стискаме палци, че днешният ни пример ще се окаже от най-високия ешелон на този жанр.

Става дума за Sing Sing, един от двата филма, дебютирали през 2023 г., за които Колман Доминго обра хиляди овации. Другият, естествено, е Rustin, за който Доминго беше номиниран за „Оскар“, но Sing Sing получи малко по-бавно разпространение. Страхотните А24 обаче ще доведат и него до екраните и не бихме се учудили, ако Доминго отново влезе в разговорите за награди и тази година.

Историята в Sing Sing всъщност е адаптация на истинска програма за рехабилитация чрез изкуство, проведена в американския затвор Синг Синг. Група затворници участват в театрална трупа, която едновременно докарва изкуство в живота на много хора, които преди това не са се и замисляли за него, но основно показва, че всеки един човешки живот е подобрен, когато в него има креативност, място за изразяване и чувствителност, без значение какви са обстоятелствата.

Разбира се, другото най-интересно за филма е, че освен няколко главни герои – споменатия Доминго, номинирания за „Оскар“ Пол Раци, Кларънс Маклин и Шон Сан Хозе, повечето роли са изиграни от истински бивши затворници, които са участвали в тази програма.

Вижте трейлъра сега:

Веднага се вижда истинската радост и прочувственост, с които Sing Sing борави. Много често (и напълно разбираемо) филмите, поставени в затвор, избират да предадат основно клаустрофобията и ужаса, които затворените вътре преживяват. И докато е пределно ясно, че случаите на хуманно отношение към затворниците, показващо, че някой ги вижда като хора с достойнство също колкото всички останали, са рядкост, все пак ще ни бъде интересно да видим една по-различна история за затвор. Особено имайки предвид добавения интерес към герои, които откриват изкуството вероятно за пръв път в живота си, но повече от това – вероятно си позволяват да изразяват чувствата си за първи път.

Sing Sing е режисиран от Грег Куедар (Transpecos), който е и автор на сценария заедно с Клинт Бентли и Брент Бюъл.

Премиерата се очаква през юли месец тази година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *