Напълно разбираме хората, които казват, че не могат да гледат адаптации на Шекспир, заради травматични спомени от опити да го четат в училище. Шекспир не е за всеки, както мюзикълите не са за всеки, но ако само думите „ямбичен пентаметър“ ви спират, нека се опитаме да ви убедим, че всъщност Шекспир е за гледане, а не за четене, а вероятно в новата адаптация на Крал Лир ще има много какво да се види.

Преди няколко години BBC и Amazon направиха изключително впечатляваща адаптация на Лир с Антъни Хопкинс, но сега една повече от интересна двойка ще се заеме с една от най-великите трагедии, писани някога. В ново събиране след съдбовния дебют на сцена Salome (и последвалия по-късно Wilde Salome), в който Ал Пачино наема Джесика Частейн и практически дава старт на кариерата й, двамата ще оглавят каста на Lear Rex – филм на Бърнард Роуз. Очевидно Пачино ще влезе в ролята на титулярния крал Лир, а Частейн ще изиграе най-възрастната от трите му дъщери Гонерила и просто нямаме търпение да чуем кой още ще се включи в каста, особено кои актриси ще се превъплътят в другите две дъщери.

Първо припомняме, че историята разказва за застаряващия крал Лир, който решава да раздели кралството си между трите си дъщери, за да избегне конфликти, а очевидно най-добрият начин за това е да види коя от трите най-много ще го ласкае. Корделия обаче, най-младата и обичана от Лир щерка, отказва да участва в състезанието по ласкателства. Двете по-големи сестри Гонерила и Регана се възползват от крехкото его на баща си и го изпращат в кошмарно изгнание.

Веднага можем да си представим и Ал Пачино, и Джесика Частейн в избраните им роли. Не можем обаче да не споменем, че имаме доста сериозни предразсъдъци към режисьора Бърнард Роуз. Досега той има зад гърба си добре приетия филм за Бетовен Immortal Beloved, култовия оригинален Candyman и един куп други световно безизвестни заглавия. Явно е, че той като режисьор се интересува от класически сюжети, но признаваме, че нямаше да бъде първият ни избор за тази адаптация. Въпреки това смятаме кастинга до тук за изключително силен и ще следим развитието на проекта.

Снимките ще започнат към края на лятото.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *