Много очевиден и вероятно логичен е стратегическият ход на Тейлър Шеридан, автор и продуцент на няколко от най-успешните телевизионни поредици в последните години – той е спечелил наддаването за правата за екранизация на книгата на Самюел К. Гуин Empire Of The Summer Moon: Quanah Parker And The Rise And Fall Of The Comanches, The Most Powerful Indian Tribe In American History. Тя излиза през 2010 година и е посветена на едно от най-известните северноамерикански индиански племена. Гуин е писател и журналист с дългогодишна кариера и историческо образование, книгата му за команчите е в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ в продължение на 82 седмици и е финалист за наградата „Пулицър“. В информацията на Deadline има и уточнение, че Шеридан планира да режисира и да продуцира филма Empire of the Summer Moon, заедно с Джени Уд.

Документалната книга на Гуин пресъздава четири десетилетия на непрестанна борба между племето команчи и белите завоеватели за контрола върху голяма част от територията на американския Запад. Индианците от племето са легендарни сред европейските колониалисти със своите изкусни умения в ездата и използването на лъкове, стрели и копия. И въпреки че тяхната безумна смелост успява за известно време да възпре агресивното нахлуване на испанците от Мексико и на французите на запад от Луизиана, индианците нямат шанс пред огнестрелните оръжия на бледоликите…

Обнадеждаващо е принципното одобрение, което авторът на книгата Гуин изразява по повод бъдещата филмова адаптация:

Мисля, че няма по-способен автор от Тейлър Шеридан, който би могъл да пресъздаде на кино Empire of the Summer Moon. Той разбира в дълбочина и в детайли митовете и реалността на Стария Запад и аз съм въодушевен от факта, че Шеридан се е ангажирал с този проект.

В центъра на сюжета е Куана Паркър, прочут водач на команчите, чиято майка е англо-американка, отвлечена от племето когато е 9-годишна. Той е главният военачалник на племенните сили във военната кампания Red River War и след многократни сблъсъци с белите завоеватели и изтребването на бизоните, които са основен източник за прехрана на странстващите индиански племена, Куана повежда своето племе към резерват на територията на Оклахома. Макар самият той да не е бил избран официално за вожд, Куана става официален представител на югозападните индиански племена пред властите на Съединените Щати в края на ХIХ и началото на ХХ век.

Любопитна подробност е фактът, че ранчото на Шеридан „Four Sixes“ е създадено през 1870 година от приятел на Куана, който е съхранил някои вещи, принадлежали на вожда – като копието му, което е изложено в местния музей. Дори рогата на убития от Куана на същото място елен все още са закачени на показ в дневната на ранчото…

Много наблюдатели твърдят, че ако Мартин Скорсезе не беше пожънал сериозен успех с Убийците на цветната луна, проектът на Шеридан нямаше да има толкова сериозен шанс да бъде реализиран. Филмът на Скорсезе събужда отново стремеж към разговор за трагичната история на местните племена в Америка, но дали в работата си по бъдещия филм Шеридан ще включи наследниците на команчите по подобен начин, както Скорсезе отдава почит на индианците осейдж с дългогодишни проучвани и консултации в името на достоверността на епизода от тяхната история, персъздаден на екрана?! С интерес ще очакваме развитието на Empire of the Summer Moon на неуморния Тейлър Шеридан.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *