По традиция българското кино е силно представено в програмата на международния филмов фестивал София Филм Фест от самото начало. 28-ото издание няма да е изключение и фестивалът представя 43 български пълнометражни игрални и документални филма, международни копродукции с българско участие и  късометражни филми.

9 филма, създадени между март 2023 и март 2024, участват в програмата „Ново българско игрално кино“. Клопка на Надежда Косева (европейска премиера) и Защото обичам лошото време на Яна Лекарска (световна премиера) са в Международния конкурс, Уроците на Блага на Стефан Командарев – в Балканския конкурс, а Диада на Яна Титова – в Конкурса Тийн. След участието си на „Златна роза“, софийска премиера ще има филма на Петър Русев Апостол – един нежен рицар в Бруталия.

12 пълнометражни документални филма са в програмата „Български документални премиери“. Всички филми са премиерни за София. Последният гларус на Тонислав Христов и Балканска черна кутия на Цветан Драгнев са и в Международния документален конкурс, а Пулсиращи тепета на Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров за емблематичния музикален радиоводещ Тома Спространов и Монолит бенд на Димитър Илчев за обичаната българска рок-група ще имат световни премиери.

Тази година е рекордна за участие на международни копродукции с българско участие. Предупреждението на Ади Войку (Румъния-България) и Хория на Анна-Мария Команеску (Румъния-България-Сърбия) са в Международния конкурс, Живот на Зеки Демиркубуз (Турция-България), Работническата класа отива в Ада на Младен Джорджевич (Сърбия-Гърция-България-Черна гора) и Съзряване на Кристина Йоакемиди (Гърция-България) са в Балканския конкурс, където Аркадия на Йоргос Зоис (Гърция-България) е извън конкурса. В рубриката „Калейдоскоп“ е копродукцията на Грузия и България Гражданинът светец на Тинатин Кайришвили, в която се откроява експресивното черно-бяло изображение на оператора Крум Родригес.

Общо 14 български късометражни филма ще бъдат представени на фестивала. 12 от тях (9 световни премиери) ще са в Конкурса за български късометражен филм, а общо 12 ще имат премиера за софийската публика.

В чест на носителите на Наградата на София на Столичната община, юбилярите Цветана Манева и Георги Тодоров-Жози, ще покажем непреходната българска класика Мера според мера на Георги Дюлгеров.

Ще си спомним и за отишлите си без време знакови режисьори на киното на прехода Иван Черкелов (Парчета любов) и Людмил Тодоров (Миграцията на паламуда).

* * *

#28SofiaIFF

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Бах, за първи път си като просто журналист, работещ за Петьо Блъсков, просто отразяваш, без критика. Браво, израсна 🙂