В съвременната ера на престижната телевизия и безкрайните предложения, които стрийминг платформите ни отправят, рядко може да се каже, че се появяват сериали, които са „event TV“ – от тези, които хората гледат масово и после обсъждат. Един такъв скорошен сериал, безспорно беше The Queen’s Gambit, който придоби такава масова популярност по целия свят, че дори повлия на статистиките за това колко деца (особено момичета) се записват да учат шах.

Цялата популярност обаче по някаква причина не се отрази на режисьор-сценариста Скот Франк – той не получи празен чек от Netflix да си прави каквото си иска, за разлика от други творци, с които сме виждали да го правят. Франк е познат на цялата филмова аудитория като сценарист на Извън контрол, Специален доклад, Godless и Логан: Върколакът, а също така е работил по стотици готови сценарии като „script doctor“. Сега ще споделим за някои от новите проекти, които той се опитва да задвижи, освен Monsieur Spade, за който разказахме наскоро.

Първият и най-труден за обяснение е Dustland, който ще бъде филм с музикални изпълнения, но не мюзикъл. По необясними за нас причини, Франк взима музиката на рок бандата The Killers, като се опитва да използва техните песни, за да ги съшие в някаква история, наподобяваща Кайн и Авел за създаването на фиктивен град, подобен на Лас Вегас. Самият сценарист разказва, че използва операта The Rise and Fall of the City of Mahagonny като вдъхновение, което ни говори, че вероятно се опитва да напише някаква политическа сатира. По тази идея той е работил с Брендън Флауърс, вокалиста на The Killers и Томас Кайл, режисьора на всеизвестния мюзикъл Хамилтън. Определено си признаваме, че това ни звучи като безспорно интересен, но изключително нишов проект, който освен това все още е на доста ранен етап, така че за сега няма да си задържаме дъха в очакване.

Другият му проект е този, който звучи най-близо до създаване, вече е одобрен за разпространение от Netflix и е най-подобен на досегашната му работа. Става дума за Department Q, базиран на поредица от книги от датския автор Юси Адлер-Улсен, които вече са адаптирани като датска филмова трилогия от Микел Норгаард и Ханс Петер Моланд. Историята се върти около двама детективи, които се занимават със стари случаи, когато започват да разкриват по-голяма конспирация.

Ето го официалният синопсис на датските филми:

Поредицата ни запознава с детектив Карл Морк, който не играе по правилата и след като здравата оплесква една от задачите си, е изпратен да се занимава със стари случаи. Заедно с новия си партньор Асад и секретарката им Роуз, темпераментният Морк се заравя в шокиращи неразрешени мистерии, включително отвличането на високопоставен човек от правителството, брутално убийство в средно училище и кърваво съобщение от две деца, до момента смятани за мъртви. Неспираща поредица от гениални обрати и шокиращи изненади покачва напрежението през цялото време в трите трилъра.

А дори има и още! Скот ще напише продължение на романа си за безскрупулен холивудски счетоводител Shaker, който ще се нарича Faker. Освен това той се е сдобил с правата на адаптация на друг от героите на Дашиъл Хамет (освен Сам Спейд), като този път ще адаптира романа Red Harvest заедно с Меган Абът – проект, по който работят за любимите ни A24.

С една дума Скот Франк е неуморен, което никак не ни учудва, имайки предвид, че работи редовно с другия безумно продуктивен човек в Холивуд – Стивън Содърбърг. Някои от проектите му звучат по-стандартно, а други – със сигурност като нещо, което трябва да видим, за да повярваме. Във всеки случай със сигурност ще следим развитието на всяко едно от начинанията му и ще споделяме по-съществените развития.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *