Ето едно продължение, за което се говори от години и чието евентуално пристигане се усеща също толкова притеснително, колкото и вълнуващо. Когато дебютира през 2002, 28 дни по-късно бе моментален хит, затвърдявайки не просто нов тренд във филмите за зомбита, но и в използването на новодошлите дигитални камери за необичаен ефект. Именно 28 дни по-късно помогна на британеца Дани Бойл успешно да се приюти отвъд океана, след като не можа да повтори успеха на култовия Trainspotting с американския The Beach. Този филм бе базиран на роман на Алекс Гарланд, когото Бойл решава да въведе в киното, за да направят малко зомби филмче пълно с идеи и провокации.

Имайки предвид колко решаващ се оказва 28 дни по-късно за кариерите им, не е изненадващо, че Бойл и Гарланд постоянно се опитват да се завърнат към този свят. През 2007 излезе първото продължение, 28 седмици по-късно, в което и двамата са замесени само като продуценти, а оттогава е имало само неуспешни опити франчайза да се съживи. Сега сякаш това се доближава до реализация, тъй като бе обявено, че Гарланд вече пише сценарий не просто за едно продължение, а за цяла трилогия. Заглавието е 28 Years Later и информация за сюжета няма, но се планира Бойл да се завърне като режисьор и проектът цялостно да съживи поредицата. Дали това ще се случи, не е ясно, но в днешната индустрия, толкова ориентирана към франчайзове и носталгия, не бихме се изненадали, ако наистина е дошло времето след всички провалени опити.

Именно това създава колебания в нас. От само себе си новината не е лоша, бихме се радвали да видим продължение на идеите от интересния първи филм, особено щом ще бъдат развити от оригиналните създатели. Но фактът, че Бойл не е имал филм от близо 5 години и сякаш единственият начин той да се завърне към големия екран е чрез сигурността на установения си франчайз, е показателен за каква абсурдна среда е Холивуд в момента. През последното десетилетие режисьорът на Беднякът милионер, един от най-големите Оскарови хитове на века, не може да финансира свой филм, освен ако не е продължение или носен от бранда на известен сценарист (Арън Соркин за Стив Джобс и Ричард Къртис за Вчера), а и втората опция вече също сякаш не е особено вероятна. Бойл вече направи и продължение на Trainspotting, за което повечето хора не знаят, че съществува (и че е интересен филм, в който той разглежда именно какво значи да се завърнеш към миналото; ако 28 Years Later има подобен подход, би могло да излезе нещо доста готино), след което бе избутан от 25-тия Джеймс Бонд филм, задето идеите му били твърде радикални. За известно време не беше сигурно, как той въобще ще се завърне след провала на Вчера.

От другата страна Гарланд оттогава успешно реализира себе си като режисьор, та тази година даже очакваме от него четвъртия му филм, Civil War. Бойл е общо взето единственият друг режисьор, за който той е писал сценарии (все пак всички знаем, че Dredd тайно е режисиран от Гарланд), и макар и да е един от най-популярните гласове в съвременната научна фантастика, той напоследък сякаш говори за оставяне на режисьорката позиция настрана за известно време. А и ако трябва да бъдем честни, претенциите на Гарланд, дори и когато идеите му са добри, започват да ни омръзват леко (въобще не сме развълнувани за Civil War), a и може да се спори, че никога не са били по-добре реализирани, отколкото когато Бойл ги режисираше (Sunshine е най-добрият филм и на двама им). Самият Бойл не е перфектен режисьор, но обичаме искреността в свръх-стилизираната му естетика и не искаме да го губим като авторски глас във филмовия мейнстрийм. Ако продължение на 28 дни по-късно е начинът той да се завърне, то ние просто ще стискаме палци и ще се надяваме, че ще получим нещо достойно за потенциала си.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *