В днешно време навсякъде се говори за изкуствен интелект и колко е близо човечеството до производство на истински, независим ИИ. Това обаче е тема, която занимава фантастиката от десетилетия и само можем да стискаме палци, че днешните производители на машини са взели присърце законите на роботиката, които още Айзък Азимов предлага. Междувременно обаче имаме всякакви размисли за това що е то роботът, андроидът и тем подобни – дали е същество, което е създадено само да служи, и може ли (и трябва ли) да бъде разглеждано като съзнателно същество със собствена личност? Дали е като Спилбърговите роботи в Изкуствен интелект, Ейва в Ex Machina, репликантите или пък Дейвид в Блейдрънър и Прометей на Ридли Скот? Помните ли първата реклама, Meet David, в която се запознахме с убийствения герой на Майкъл Фасбендър? Днешният трейлър ще ви я припомни.

Въпреки че по никакъв начин нямаме очаквания T.I.M. да бъде на нивото на вече изброените роботи, няма начин да не си помислим поне за Дейвид, защото роботът в този филм без съмнение е базиран и вдъхновен от него. Тим – технологично интегриран слуга е създаден от инженера Аби, която търси начин да интегрира технологията в сферата на протезите, както и за да ѝ служи като Сири, но в човешка форма. Проблемът обаче идва, когато Тим започва да приема заръките си присърце и се обсебва от идеята, че неговата създателка трябва да принадлежи единствено на него.

Вижте трейлъра сега:

Вижда се, че T.I.M. завива по-скоро в посоката на обикновен трилър, отколкото към философските медитации над същността на личностното в някои от най-добрите фантастики. Убийците роботи обаче имат собствено почетно място в историята на киното и никога не сме отричали, че е забавно да гледаш как една машина за убиване си върши работата. Загатването на някои от по-дълбоките въпроси за роботиката тук по-скоро са само щрих на екшъна, но филми за обсебване, ревност и контрол също могат да бъдат по-смислени, от това, което изглеждат на повърхността. В най-добрия случай получаваме Невидимия, който се оказа, че крие доста дълбочина под познатата си обложка. В най-лошия случай пък просто ще гледаме добре изигран робот как сбъдва най-големите кошмари на технофобите.

T.I.M. е режисиран от Спенсър Браун, за когото това е пълнометражен дебют. Браун е и автор на сценария заедно със Сара Говет. В главните роли са Джорджина Браун, Иймон Фарън и Марк Раули.

Филмът ще излезе в кината и на video on demand на 14 януари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *