Може да се направи аргумент, че Планетата на маймуните е една от великите филмови поредици. Първите пет филма, със своята разбъркана хронология и необорим песимизъм, изграждат един уникален франчайзов експеримент, който не е бил повтарян никога. Оттогава всички следващи филми, с изключение на смехотворния римейк на Тим Бъртън, са добавяли по нещо интересно към този свят, дори и да не е винаги с еднакъв успех. Ние харесахме как Мат Рийвс разви трилогията, започната от Рупърт Уайът, и имаме надежди, че поредицата ще продължи да изследва дръзки нови територии.

Кралството на планетата на маймуните (Kingdom of the Planet of the Apes), четвъртата част от модерния рибуут на франчайза, ще се развива няколко поколения след въстанието на Цераз, което достигна връхната си точка във Войната за планетата на маймуните. Режисьор на този научно-фантастичен епос е Уес Бол, най-известен с поредицата Лабиринтът, която може и да не ни е любима, но поне показва опит с такъв тип продукции. След като споделиха кратък тийзър вчера, Fox ни дариха с първия пълен трейлър на големия им летен блокбъстър за 2024, който ни загатва накъде ще поеме поредицата след завършека на сагата на Цезар.

Гледайте трейлъра тук:

Малко или много тук виждаме, за съжаление, нещо стандартно за съвременното франчайзово кино – колкото и алтернативни пътища да извървим, винаги стигаме до началото. Оригиналните пет филма ни пуснаха директно в планетата на маймуните, след което се върнаха назад във времето, за да разкажат за нейното сътворение. След това рибуута разказа тази история наново, но този път линеарно, започвайки в човешката цивилизация и показвайки възходът на маймуните. Сега Кралството на планетата на маймуните ни връща общо взето в статуквото на оригиналния филм – различните породи примати (шимпанзетата, орангутаните, горилите) са оформили социалните си роли и хората са диви същества, служещи за плячка и забавление. Макар и трейлърът да изглежда прилично, не можем да не си помислим, че пак ходим по позната територия. Но пък историята на Цезар също бе разказвана преди и това не попречи на Рийвс да направи нещо интересно с нея, а и тук ключово не присъстват човешките астронавти, които бяха гледната ни точка в оригинала. Може би ще видим интересна история за маймуна, която открива пороците на собствената си цивилизация, разказана от неговата гледна точка. Ще следим с интерес.

Ето и официалния синопсис на филма:

Режисьорът Уес Бол вдъхва нов живот на глобалния епичен франчайз, чието действие се развива няколко поколения напред в бъдещето след управлението на Цезар, в което маймуните са доминиращият вид, живеещ в хармония, а хората са сведени до живот в сенките. Докато новият тираничен лидер на маймуните изгражда своята империя, една млада маймуна предприема мъчително пътуване, което ще го накара да постави под въпрос всичко, което е знаел за миналото, и да направи избор, който ще определи бъдещето както на маймуните, така и на хората.

Кралството на планетата на маймуните (Kingdom of the Planet of the Apes)e режисиран от Уес Бол (трилогията Лабиринтът), по сценарий от Патрик Ейсън, Джош Фрийдман, Рик Джафа и Аманда Силвър. В ролите участват Оуен Тийг, Фрея Алън, Кевин Дуранд, Дичен Лакман, Уилям Х. Мейси и др.

Премиерата е на 24 май 2024.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Ако не са измислили нещо оригинално което да добавят то наистина ще бъде още от същото.

  2. „Може да се направи аргумент….“ – моля, поддържайте някакъв стандарт в писането.