За първи път Neterra.TV+ ще представи специална онлайн селекция от филмовия фестивал Sofia DocuMENTAL, посветен на най-доброто документално кино, в чийто център са теми, предизвикващи горещи дебати в обществото. Специалната селекция, включваща над 10 филма от Колумбия, Катар, Иран, САЩ, Европа и още редица интригуващи кътчета от света, е достъпна онлайн, заедно с физическото издание, от 18 септември до 8 октомври. Артистичен директор на фестивала е Мартичка Божилова, а филмите са носители на престижни награди и разказват най-наболелите, най-актуалните и най-неотложните истории за времето, в което живеем.

Сред акцентите на онлайн изданието са Говори Понго, Кралица на порното, Между две революции, Седем зими в Техеран и българският Една провинциална болница на режисьорите Илиян Метев, Иван Чертов, Златина Тенева, проследяващ ежедневието в инфекциозното отделение в Кюстендилската болница по време на пика на пандемията.

Говори Понго е документален филм за шофьор на камион от ромски произход. Преди 15 години той емигрира със семейството си от Чехия в Обединеното кралство, за да го защити от дискриминацията. Мисията на живота на Щефан е изпълнена – семейството се устройва успешно.

Провокативното и задължително заглавие в селекцията Кралица на порното проследява забележителната история на ексцентричната гръцка емигрантка от еврейски произход Чели Уилсън, която от края на 60-те до средата на 80-те съумява да изгради порно киноимперия и репутацията на една от най-емблематичните фигури на своето време.

Запалените почитатели на документалното кино не бива да пропускат и Между две революции. Филмът е посветен на горчиво-сладките интимни мемоари на две млади приятелки от 70-те години на миналия век, разказани през разменените им писма между Букурещ и Техеран, когато режимите на двете страни се сриват почти по едно и също време.

Филмите, които вече могат да се гледат, ще са налични до 8 октомври ТУК за територията на България.

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *