Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал предвижда модул с биографични филми, които без съмнение ще зарадват ценителите на този жанр. Сред акцентите в програмата е биографичната драма Първо танцувай (2023)на режисьора Джеймс Марш по сценарий на Нийл Форсайт. Филмът осветлява фигурата на Самюъл Бекет: гигантски драматург, поет, романист, носител на Нобелова награда, блуден съпруг, парижки бонвиван, отшелник. Въпреки всички ласкателства, с които го затрупват, Бекет ясно е съзнавал собствените си недостатъци. Авторите на филма са се концентрирали преди всичко върху живота на ирландския творец от периода на участието му в Съпротивата по време на Втората световна война до литературния му възход и спечелването на Нобелова награда за литература през 1969 година. В образа на Бекет се превъплъщава известният ирландски актьор Гейбриъл Бърн (Проходът на Милър, Обичайните заподозрени), партнират му Ейдън Гилън, Максин Пийк и Сандрин Бонер. След Теорията на всичко това е вторият път, когато Джеймс Марш режисира биографичен филм. През 2008 г. той спечели „Оскар“ за документалния филм Човек върху жица, отчасти базиран на мемоарите на Филип Пети Да достигнеш облаците.

С номинация от фестивала в Цюрих у нас пристига и филмът Мария Монтесори: Новата жена, посветен на знаменитата италианска педагожка, разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити. Оказва се, че жената, която публично е олицетворявала la nouvelle femme, или една модерна и еманципирана жена, за целта е трябвало да плати висока цена – тайно извънбрачно майчинство. Филмът с Жасмин Тринка в главната роля ще бъде представен у нас лично от режисьорката Леа Тодоров, почетен член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм.  Любителите на биографични драми не бива да пропускат и Бели сенки по едноименния роман на португалския писател Жозе Кардозо Пиреш, Алма и Оскар – филм за изпепеляващата връзка на величавия художник експресионист Оскар Кокошка с грандамата на виенското общество Алма Малер, която се превръща в негова муза, Данте със Серджо Кастелито в главната роля и комедията Странност, в която винаги безупречният Тони Сервило се превъплъщава в образа на писателя Луиджи Пирандело.

Мария Монтесори: Новата жена

Освен конкурса за пълнометражен игрален филм програмата на Синелибри 2023 включва още два силни конкурса – за документален филм и за късометражен филм по мотиви от литературна творба. В състезанието за документален филм се откроява Анселм (2023) на Вим Вендерс, номиниран за наградата „Златно око“ от кинофестивала в Кан. Филмът е посветен на Анселм Кифер, един от най-големите съвременни художници и скулптори. Разказът за неговото минало размива границата между филм и живопис и предлага на зрителя уникално кинематографично изживяване, което се гмурка дълбоко в работата на твореца. Друго заглавие, което заслужава специално внимание, е филмът Малкото тъжно момиче (2023) на Мона Ашаш с Марион Котияр в главната роля, чиято световна премиера се състоя на кинофестивала в Кан в секцията за специални прожекции. Филмът изследва детството на Карол Ашаш – филмов фотограф и писател, връзката с майка й, писателката Моник Ланж, и шокиращите факти около малтретирането, на което Карол е била подложена от мъже като писателя Жан Жьоне. Модулът с документални филми включва още любопитни заглавия, сред които Умберто Еко: Библиотеката на света на реж. Давиде Ферарио, Между революциите на реж. Влад Петри и Всичко за Мартин Зутер. Освен истината на реж. Андре Шефер. В тази внушителна компания се нарежда и едно българско заглавие – филмът Ваймар Експрес на Милена Фучеджиева, чиято премиера ще се състои на 8 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“.

За излъчване на лауреат в конкурса за документален филм Синелибри ще разчита на жури в състав: Тонислав Христов – режисьор, сценарист и продуцент на документални и игрални филми, Борислав Колев – сценарист и режисьор на документални филми и знакови телевизионни формати, Биляна Кирилова – автор на късометражни филми, чийто дебютен пълнометражен документален филм „Воев“ й донесе множество отличия. Филмът победител в документалния конкурс на Синелибри 2023 ще бъде обявен на 20 октомври в рамките на официалната церемония по награждаване в зала 1 на НДК.

Умберто Еко: Библиотеката на света

Тази година в конкурса за късометражен филм влизат 8 заглавия, пет от които са български: Океания на Стефан Войводов; Артистът на  Милко Лазаров (филмът е вдъхновен от разказа Първа горест на Франц Кафка); Театрален роман(с) на Теодора-Косара Попова; Антракт на Мартин Динков; Книга за хората на Владислав Лаков. Останалите три заглавия са португалският филм Антикварят, който претворява приказка за Франсишку де Алмейда, Сценарият на Александра Кардалевска от Северна Македония и полското предложение Нарцис на Кшищоф Пачевич. Жури в състав Георги Иванов – сценарист, Дария Симеонова – актриса, Зорница „Зузи“ Аспарухова – редактор, ще излъчи филма победител.

Повече информация за филмовата програма и за представителите на журито в документалния и късометражния конкурс ще намерите тук.

Билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри 2023 в столицата са вече в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн: https://epaygo.bg/1409720073. Предстои да обявим традиционните галавечери на културите и още акценти в паралелната програма на фестивала.

Уебсайт: www.cinelibri.com

 –

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *