Райли Киоу, най-голямата дъщеря на Лиза Мари Пресли и първата внучка на Елвис и Присила, има интересна актьорска кариера – през Професия: Стриптийзьор, Лудия Макс: Пътят на яростта, Американски мед, Късметът на Логан, The House That Jack Built до The Devil All the Time – споменаваме само някои от филмите, за да обърнем внимание на жанровото и тематично разнообразие на проектите с нейно участие.

По време на снимките Американски мед на Андреа Арнолд в резервата „Pine Ridge“, Киоу се запознава с детайли от ежедневието на наследниците на някога волните местни индианци и решава да направи War Pony. Това е първи режисьорски проект на актрисата, която споделя продуцентските и режисьорски отговорности с Джина Гамел (Welcome the Stranger, Sweet Lamb of Heaven), а сценарият е конструиран от двете режисьорки, Франклин Сиукс Боб и Бил Реди.

Пускането на филма на екран в Щатите предстои, затова може да видим и негов трейлър.

Впечатляващо признание за качествата на War Pony е селекцията му в програмата „Особен поглед“ на Кан 2022. След премиера на най-авторитетния фестивал в света и след като получиха наградата „Златна камера“ за най-добър дебютен филм, може би би било логично да се пусне в разпространение, за да се използва шумотевицата около наградите, но Momentum Pictures явно са преценили, че публиката все още няма готовност да се срещне с драматичната съдба на хората, за които разказват Киоу и Гамел. Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

War Pony проследява преплитащите се истории на двама млади мъже от племената Оглала Лакота, които израстват в резервата „Pine Ridge“. Бил е на 23 години и иска да постигне нещо в живота си – може да доставя различни стоки, или да развъжда пудели, но е решен, че по някакъв начин трябва да реализира заветната „американска мечта“ за успех. В същото време 12-годишният Мато няма търпение да порасне и да стане мъж. В опит да получи одобрението на своя млад баща, момчето взима поредица от импулсивни решения, които буквално пробръщат живота му – то няма сили да се справи с реалността, която обитават възрастните. Обединени в желанието да открият своята пренадлежност, младите хорасе борят за идентичност, в името на семейството, а провалените възможности ги насочват по пътя към зрелостта…

Ролите War Pony са поверени на дебютанти – съвсем непознати младежи, с които режисьорките се запознават в резервата и които се справят чудесно пред камерата – Джоджо Баптис Уайтинг, ЛаДайниан Крейзи Тъндър, Робърт Стовър, Стенли Гуд Войс Елк и др. Продуценти на филма са Уили Уайт, Райън Закариас (A Chiara, A Ciambra), Бърт Хамелинк (The Rider, The Sound of Metal), Саша Бен Харочи (The Rider,The Sound of Metal) и двете дами Киоу и Гамел.

Филмът излиза на голям екран в избрани киносалони и в платформи за VoD на 28 юли 2023 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *