Поредното забележително постижение на легендарното студио Ghibli е завършването на новия филм на майстора Хаяо Миязаки The Boy and the Heron, който тръгна по кината в Япония със заглавие How Do You Live? (филмът е адаптация на едноименния роман на Гензабуро Йошино от 1937 година) и без каквито и да било промоционални материали – с изключение на един-единствен постер.

В момента все още няма трейлър на The Boy and the Heron, който да подскаже на публиката какво може да очаква от последния филм на автора на анимационни творби, преобърнали представите на няколко поколения за подхода към рисуваното кино.

Миязаки всъщност излиза от доброволното си пенсиониране, за да направи The Boy and the Heron – първия си пълнометражен филм след The Wind Rises. На въпроса, поставен му преди време от „The New York Times“ дали филмът ще даде отговор на заглавието на книгата, по която е създаден, легендарният аниматор отвръща „Правя този филм, защото нямам отговор на този въпрос.“

Хаяо Миязаки има доверие в дългогодишните си разпространители, но с наближаването на премиерната дата в Япония авторът започва да се притеснява, че липсата на всякаква информация може да окаже негативно влияние върху резултатите на филма. Във време, в което интернет-пространството е пренаситено с всякаква информация, според Hollywood Reporter новият филм на студио Ghibli, разчитайки на извоюван през годините престиж и без никакви допълнителни рекламни усилия, е рекордьор по приходи за премиерен уикенд – с 1.83 милиарда йени (или 17.4 милиона долара) за прожекциите от четирите дни между петък, 14 юли до неделя, 16 юли включително.

Вероятно кампанията за запазване на елемента на изненадата у зрителите ще бъде продължена и в международен мащаб – няма да се учудим, ако не се появи нищо повече като визии или кратък синопсис до фестивала в Торонто, който ще бъде открит на 7 септември с прожекция на The Boy and the Heron.

Очакваме с нетърпение новия филм на Миязаки, с надежда за голям екран, а ако тази мечта не се изпълни – вероятно Netflix ще добавят филма в своята Ghibli колекция.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *