It’s not charity, it’s solidarity!

Един от филмите, стартирали своя фестивален живот през май в Кан, ще има разпространение по кината във Великобритания, Ирландия и Испания през есента. The Old Oak е последната (според думите на 87-годишния режисьор) творба на легендарния Кен Лоуч, който в продължение на 44 години представя в различни програми на най-авторитетния световен фестивал 18 от своите 30 игрални филма, получава 16 награди и е един от двукратните носители на престижната „Златна палма“ – за Вятърът в ечемичените ниви и Аз, Даниел Блейк, както и на почетна „Златна палма“ за своя принос към изкуството на киното.

Лоуч винаги е бил емблема на социално ориентираното кино, а разказите му са честни, безкомпромисни, конструирани от необходимост да бъдат поднесени на публиката, без да се съобразява с това дали ще се харесат и дали ще бъдат комерсиално успешни. Авторът не изневерява на себе си и в този последен свой филм – партнира си отново със сценариста Пол Лавърти, с когото работят по Аз, Даниел Блейк и Sorry We Missed You. Ето как изглежда частица от тази трогателна, драматична история:

Кен Лоуч винаги е разчитал на суровия реализъм, на политическата ангажираност, на съчувствието към обикновения човек, представителя на най-онеправданите прослойки в обществото, след които е и работническата класа. В The Old Oak е постанев акцент и върху проблема с междурасовото напрежение, миграцията и силата на съчувствието, което всеки може да изпитва, независимо от националната си принадлежност.

„Старият дъб“ е специално място. Не само защото е последната кръчма, останала в града, но и защото е последното място, на което хората могат да се срещнат в една бивша миньорска общност, процъфтявала преди време и поела по пътя на упадъка в продължение на повече от три десетилетия. Собственикът на кръчмата е ТиДжей Балантайн (Дейв Търнър), който се опитва с последни сили да задържи любимото си място, в което е отраснал, ала животът му се усложнява още повече от факта, че на територията на кръчмата започват да се решават ожесточени спорове, особено след пристигането на сирийски бежанци, за които никой никого не е предупредил…

ТиДжей се сприятелява с младата сирийка Яра (Ебла Мари), която документира всичко наоколо със своя фотоапарат. Може би те двамата ще успеят да намерят начин да помирят общностите на местните и на пришълците и да ги провокират към диалог?! Пред очите на публиката се разгръща една трогателна драма, в която главни герои са изключително раними хора, изпълнени с надежди…

Своеобразният социален коментар на настоящето, дело на Кен Лоуч и неговия екип, ще бъде разпространяван от StudioCanal от 29 септември 2023 в избрани еврпопейски държави. Следвайки традициите за представяне на фестивални фаворити у нас, няма да се учудим, ако успеем да видим The Old Oak на голям екран в идните месеци.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *