Истанбул - Катя Табакова

Един от най-добрите и интересни фестивали на територията на страната ни, „Цветята на Корана”, организиран от нашите приятели от „Позор” се завръща с четвърто издание, което ще се проведе от 17 януари до 9 февруари в Дома на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar.

Изключително сме щастливи, че OperationKino има шанс да бъде официален партньор на фестивала, още повече, че тази година програма е по-силна и интригуваща от обикновено.

Повече подробности за събитието можете да научите от официалното прессъобщение по-долу.

Позор представя
4-ти фестивал за филми от Близкия Изток и Северна Африка
ЦВЕТЯТА НА КОРАНА
17 януари – 09 февруари 2012
Дом на киното Евро синема Червената къща Dada Cultural Bar

Четвъртото издание на фестивала „Цветята на Корана” ще се проведе от 17-ти януари до 9-ти февруари в Дома на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar. В рамките на три седмици любителите на киното от Близкия Изток и Северна Африка ще могат да видят специален подбор от фестивални заглавия, повечето от които за първи път ще бъдат показани в България.
Един от основните акценти на фестивала ще бъде програмата посветена на Истанбул. Културната столица на Турция е във фокуса на три филмови заглавия, изложба и литературна премиера.
Британката Аманда Бърел представя впечатляващ портрет на Бейолу – сърцето на Истанбул. „Истории от Бейолу” предлага една любопитна разходка, която ще ви разведе както из скритите места на колоритния квартал, така и по най-оживената улица в Истанбул „Истиклял”. Ще ви срещне с интересни обитатели на квартала, които ще ви разкажат за най-известните културни средища в града, ще се запознаете с нощните птици в местните клубовете, които за първи път решават да свалят маските и да разкрият истинската си самоличност.

„Пресечна точка Истанбул” е първа част от трилогията посветена на Истанбул на немския режисьор Михаел Хехл. През 2006-та Хехл пътува из Турция и на път за Истанбул случайно попада на колоритен местен жител. Разговорът между двамата е предимно жестомимичен, но режисьорът е толкова впечатлен, че взима координатите на мъжа и се завръща в Истанбул година по-късно, след като е научил турски, за да продължат разговора си. Оттам се заражда и идеята за тази филмова трилогия за Истанбул, чиято втора част „Всичко е достъпно” ще се появи по екраните през лятото на 2012-та.

Истанбул през погледа на турската режисьорка Аслъхан Юналдъ ще видите в „Истанбул на пълна скорост”. Колко точно обитатели има Истанбул и колко време отнема на хората живеещи в крайните квартали на азиатската част, за да стигнат до централните булеварди на града? Как се справят чужденците с тази почти непосилна за тях задача и как гледат местните на непрекъснатия поток от туристи по улиците на Истанбул?

Специално за четвъртото издание на фестивала „Цветята на Корана” Катя Табакова (www.haatekaate.com) ще представи изложбата с фотографии „Визуални цитати – Истанбул”. Ще видите едно различно лице на Истанбул, далеч от безкрайно сниманите туристически забележителности. Фотографиите ще бъдат изложени във фоайето на Дома на киното от 17-ти януари до 9-ти февруари.

В рамките на фестивала ще се състои и премиерата на романа „Последен влак за Истанбул” на една от най-уважаваните турски писателки Айше Кулин. Действието е съсредоточено върху съвместния живот на мюсюлмани и немюсюлмани в Турция през първата половина на 20-ти век. Една история за непозволена любов и бягство по време на бурните събития в Европа в навечерието на Втората световна война. Сюжетът пренася читателя из различни краища на света: от Истанбул и Марсилия, през Анкара и Кайро, Париж и Берлин, и за финал отново Истанбул.

През 1997-ма Кулин е обявена за „Писател на годината” в Турция за биографичния роман „Айлин”.
„Последен влак за Истанбул” е част от каталога на издателство „Интенс”.

„Цветята на Корана” се организира от „Позор” със съдействието на Културното представителство към Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Турция, Посолството на Палестина, Френския културен институт, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на НДР Алжир.

Партньори на фестивала:

Една седмица в София, За хората, Cinefish, INews, Operation kino, Prozekcia, Sofia Free Tour, Sofia Live, Stand.bg, Другото кино, издателство „Интенс”.

Специални благодарности на Color Studio и Print.bg

Цветята на Корана - плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *