Преди почти 50 години Стивън Спилбърг прави Челюсти, с който не просто създава модерния летен блокбастър, но и причинява страх от морето на поколения деца. От тогава и особено в последните години сме гледали множество филми за оцеляване в океана, никой от които не достигат дори и частица от магията на Челюсти, но страхопочитанието и интересът към тази непредвидима стихия си остават. А колкото по-популярно става гмуркането за удоволствие, толкова повече филми ще гледаме за него.

Днес виждаме нов трейлър, който напомня по-малко Спилбърг, а повече смес между 127 часа и Опасни води, но със сигурност отдава почит на всеки един филм, който по някакъв начин се занимава с оцеляване в опасна ситуация в океана. Дали ще достигне висините на Спилбърг или Дани Бойл е съвсем отделен въпрос, но лято е – каква по-добра работа имаме от това да си припомним колко е опасно морето?

Филмът се нарича The Dive и е историята на две сестри, опитни гмуркачки, които обаче попадат в дълбинно свлачище. Едната сестра е ударена от плъзгащ се камък и се оказва приклещена без начин да се измъкне. С малко оставащ кислород, другата сестра има броени минути, за да намери помощ и да я спаси.

Вижте трейлъра сега:

Определено виждаме наченки на добър трилър за оцеляване с покачващо се напрежение и големи залози. Технологията за говорене под водата може и да не е най-реалистичната, но лесно може да бъде подмината, ако всичко останало във филма е добре структурирано, за което началната завръзка допринася много лесно.

Подобни камерни трилъри като цяло могат да се получат много добре, а тиктакащият часовник в този случай е лесно да допринесе за напрежението, но и лесно може да се окаже дразнеща недомислица, ако двайсетте минути започнат да се превръщат в 40 филмово време. Интересно ни е обаче, че The Dive избира да се фокусира едновременно между двете героини – едната, тичаща за помощ, а другата – бореща се със собствената си нарастваща паника.

The Dive е режисиран от Макс Ерленуайн (Stereo) по сценарий от него и Йоаким Хеден (Breaking Surface). В главните роли са Луиза Краус и Софи Лоу.

Премиерата е насрочена за 25 август.  

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *