Факт е – наистина много отдавна не сме споменавали „Battlestar Galactica” – има-няма от времето, когато Брайън Сингър щеше да прави версия за голям екран. Както и „пророкувахме” тогава – това се оказа един нереализиран (поне до този момент) проект и (очаквано) не на този режисьор. Нещата около бъдещия филм се раздвижиха наскоро, като стана ясно, че Майкъл де Лука, Скот Стъбър и Дилън Кларк застъпват като продуцентска група.

Ала само с продуценти филм не става, трябват и сценаристи – според Deadline, такъв вече е избран в лицето на Лиза Джой („Burn Notice”, „Pushing Daisies), която е сценарист и изпълнителен продуцент на очакваната поредица на НВО „Westworld”. Друг изключително важен момент е избирането на режисьор – и отново според Deadline, Франсис Лорънс се интересува от проекта.

francis-lawrance-20160611

Поредицата „Battlestar Galactica” на Глен Ларсън от 1978 година често е била обект на интерпретации, но до момента няма пълнометражен филм (единствено пилотният епизод на ориналната поредица „Saga of a Star World” е бил пуснат на кино преди дебюта през 78-ма година). Две номинации за „Златен глобус” и десетки епизоди по-късно (с няколко различни заглавия на поредицата) човечеството все още преживява разрухата на 12-те си колонии, а титулният кораб, оцелял след премеждията, води флотата от бежанци в отчаяно търсене на легендарната планета Земя. На милиарди години от нашата родна планета героите и обитателите на Сайлон са във война…

За всички почитатели е от значение, че „традицията” в това повествование почти не е прекъсвана – след приключване на телевизионните срещи се създават уеб-сайтове, филми за телевизия и дори „spin-off” версии – като предисторията „Battlestar Galactica: Blood & Chrome”, която е най-скорошното развитие по темата. Остана да се появи така мечтания от години високо бюджетен пълнометражен филм – блян за авторите на франчайза и за феновете. Именно тази „несправедливост” ще се опитат да поправят Universal.

Страхотно интересно ще е да се проследи процеса на избор на актьори – всеки има любими персонажи, за които знае как би трябвало да изглеждат, и с интерес ще следим словесните двубои между феновете, които ще дават своето мнение в коментарните секции – и тук, и в чуждата кинопреса. А за Франсис Лорънс… стискаме му палци да се справи. Все пак ни е съвсем „прясно” разочарованието от „Игрите на глада”, за да му дадем пълен „кредит на доверие“…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Оригиналната поредица, ако се гледа сега изглежда нелепо, а съвременния сериал, е единствения, който изгледах на инат, без в нито един момент да се зарибя, просто щото го подхванах.
    Предисторията не съм и почвал, а за голям филм, ич не ме е еня. Ако излезне, ще го гледам, ама не е нещо , което да следя и да ме интересува, въпреки наличието на всички желани от мен съставки, за качествена фантастика

    1. Аз не успях да го изгледам. Така потъна сериала в последните сезони, че в един момент просто спря да ми пука… май така и си умря sci-fi канала.
      Иначе в началото беше страхотен. Битка в космоса, която става за гледане виждаме обикновено веднъж на няколко години (десетилетие?). Чак се учудвам как успяха да го направят. Та, имам добър спомен, но с почти никакъв бъдещ интерес.

    2. И аз горе долу така се чувствам, а имам приятели, които едва ли не не спяха, докато чакат да си изтеглят епизодите от последния сезон