Miramar, продуцентската компания зад Дзифт, Love.net, Вездесъщият и сериала Порталът готвят нов амбициозен проект – историческата драма Чума. Режисьор е Иван Владимиров (Кецове, Сцени от живота на една актриса), а сценарият, вдъхновен от разказа на Йордан Йовков През чумавото, е дело на проф. Боян Биолчев.

Действието на Чума се развива в началото на XIX век, но според авторите на филма, той отива извън определението „исторически“. Чорбаджи Юрдан и синът му Йоно се завръщат от хаджилък и заварват селяните изгладнели и уплашени. Черната напаст изважда на преден план най-големите човешки страхове и атавистични инстинкти за оцеляване.

Според официалното прессъсобщение „разказът се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешките морални ценности и първични инстинкти на фона на една пандемична обстановка“. Също така „любовта, в различните ѝ измерения, намира водеща роля на фона на чумата в домовете и душите на хората. А последната е изпитание, което плаща всички сметки на съседи, приятели, врагове, бащи и майки. Изправя и двама млади пред огромни предизвикателства, немислими за съвременните им връстници.“

Не сме съвсем сигурни какво точно се има предвид с „плаща всички сметки“, но както и да е. Вижте първия тийзър.

Напоследък (по-голямата част от) опитите ни в историческия жанр са плачевни, а тази реклама не ни дава никакви надежди за нещо кой знае колко по-качествено, но за да не ни обвинят, че хулим без да сме гледали, а и понеже става дума за много ранен тийзър, ще изчакаме някой пълен трейлър, преди да си правим по-категорични заключения.

Принципно обожаваме всякакви истории за чумата и затова тук сме малко по-склонни да преглътнем част от широко известните недостатъци на родната кинематография, отколкото по принцип, но въпреки това (да ни прощават родните творци), не разчитаме на нищо наистина добро.

Режисьор на Чума е Иван Владимиров (Кецове, Сцени от живота на една актриса), а сценарият е на проф. Боян Биолчев, по разказа През чумавото на Йордан Йовков. В ролите са Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева, Любомир Бъчваров и др.

Премиерната дава все още не е известна.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *