„Сребърният стол”

Някои от нас имат скъпи спомени с книгите на К. С. Луис, които въпреки своята очевидна християнска алегория, успяват да подхранят въображението и да изградят един съвсем различен свят. Луис никога не е бил писател от ранга на Толкин, но благодарение на своите богата ерудиция и чувствителност, успява да създаде произведения, които и до днес остават в пантеона на фентъзито.

Както е написал Институцията „Плаването на „Разсъмване“ беше най-слабият филм от поредицата. Това обаче не ни отказа напълно. „Лъвът, Вещицата и дрешникът“ на Дисни не беше никак лош, особено сцените с Тилда Суинтън и Джеймс Макавой, а „Принц Каспиан”, макар и да отбеляза стъпка назад, имаше своите моменти.

Въпреки че след „Разсъмване” нямаше почти никакво движение около поредицата, сега чрез Collider научаваме, че продуцентът Марк Гордън не се е отказал. Става въпрос за екранизация по четвъртата книга от поредицата, а именно „Сребърният стол”. Продукцията ще се случи под шапката на TriStar Pictures, които ще работят съвместно с Гордън и The C.S. Lewis Company. Ето какво споделят продуцентите:

„Всичко ще бъде съвсем нов франчайз. Оригинален. С нови герои, различни режисьори и съвсем нов екип, от който ще зависи всичко”.

За сценария ще отговаря Дейвид Маги („Животът на Пи”, „Finding Neverland). Доколкото си спомняме, историята в „Сребърният стол” беше доста мрачна и шантава и напомняше донякъде на „Хобит”. Действието се развива десетилетия след „Плаването на „Разсъмване“, принц Каспиан е възрастен и синът му изчезва. Аслан изпраща две деца от Англия – Юстас (надяваме се чудесният Уил Полтър да се върне) и Джил – които да го открият и да го върнат. Има каменни великани, които мятат скали и блатно същество, което единствено знае пътя към Сребърния стол.

Засега сме неутрални към проекта. Иска ни се да видим нещо различно, защото историята наистина позволява по-разчупена и мрачна трактовка, но не виждаме как може да стане, предвид необходимостта от финансова възвращаемост. Припомняме ви, че първият филм от поредицата събра цели 745 милиона в световен мащаб, докато следващите два паднаха на около 400 милиона, което в крайна сметка принуди Дисни да се оттеглят.

Стискаме палци да се получи нещо интересно, а междувременно ви припомняме една телевизионна адаптация от миналия век:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *