Трябва да имаш „големи топки“, за да пуснеш трейлъра за новия си филм буквално броени часове след този на Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа, където Том Круз (все още яздещ вълната на гигантския успех на Топ Гън: Маверик) прави поредната си нечовешка каскада. Е, очевидно любимият ни Гарет Едуардс има „сериозен чифт“, защото в крайна сметка точно това се случва – след години очакване, най-после получаваме първи поглед към фантастичния му екшън Създателят (The Creator – доскоро известен и като True Love). А и обещанието е за нещо доста различно от поредния екшън.

Следейки проекта, направихме предположение, че Създателят ще бъде малък, нискобюджетен интимен филм, в стила на чудесния дебют на Едуардс – „Monsters“. Е, оказа се, че грешим и то как. В първия трейлър единственото интимно нещо, което виждаме, може да бъде отнесено към връзката между главния герой и обекта на неговата задачата. Всичко останало е… епично. Но да не издаваме прекалено много, преди да видите самата реклама. Все пак от студиото и създателите на филма избраха да не разкриват абсолютни нищо за сюжета до този момент, така че ще ви оставим да се ориентирате сами. Вижте!

Изглежда страхотно, нещо, в което не сме се и съмнявали – Гарет Едуардс е истински майстор в това отношение. Приликите (визуални и тематични) с други класически фантастични (а и не само) произведения няма да ги коментираме, първо, защото са очевидни за всеки с поне малко кинокултура и второ, защото сами по себе си те не гарантират лош краен резултат, ако подходът е правилен. В крайна сметка, предвид темата, част от тях са по-скоро неизбежни, а в някои случаи – дори задължителни.

Към познатите елементи слагаме и тропата с детето (било то следващата стъпка в еволюцията, робот, оръжие, извънземно, притежаващо някаква дарба и т.н.) и отношенията с човека, който трябва да  го убива, пази или да го ескортира донякъде. Това като че ли най-много ни притеснява в трейлъра, но има начин то да проработи – хрумват ни положителни примери и вярваме, че Едуардс ще се справи и по тази линия. И като споменахме притеснение, някой друг смята ли, че Джон Дейвид Уошингтън е ужасно… неизразителен (да не използваме изрази като „дърво“)?

Като цяло видяното в Създателят ни допада и като огромни фенове на Гарет Едуардс не бихме го изпуснали на кино. Вижте официалния синопсис, а след него ще откриете и официален постер.

Създателят е епичен фантастичен екшън трилър, който ни отвежда насред бъдеща война между хората и изкуствен интелект. Джошуа, закоравял бивш агент от специалните сили, скърбящ за изчезването на съпругата си, е вербуван да открие и убие Създателя – неуловимия архитект на напреднал ИИ, който е разработил мистериозно оръжие със силата да сложи край на война… и на самото човечество. Джошуа и неговият екип от елитни оперативни служители пътуват през вражеските линии, в тъмното сърце на територия, окупирана от ИИ… само за да открият, че оръжието, което са инструктирани да унищожат, е под формата на малко дете.

Режисьор и сценарист на Създателят (The Creator) е Гарет Едуардс (Monsters, Годзила, Rogue One: История от Междузвездни войни). В ролите са Джон Дейвид Уошингтън, Джема Чан, Алисън Джани, Ралф Инесън, Кен Уатанабе, Стърджил Симпсън, Марк Менчета и др.

Премиерата е на 29 септември.  

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Определено ще го очаквам с нетърпение.Очаквах/надявах се да се появи подобна епична фантастика по темата с AI още отпреди години,когато големите тарикати Спилбърг ,а после и Майкъл Бей излъгаха света,че ще филмират романът „Робокалипсис“ на Даниъл Уилсън.

  2. Най-после Гаред да излезе на светло отново. Прави своя прочит на Rogue One

  3. Естествено поредният мангал в главната роля,ще обавя пълен бойкот на подобни филми,на стари години ме направиха расист

  4. Внимание, прекалено добър трейлър! Ползван е AI алгоритъм, базиран на емоционалната свързаност.

  5. Най-после нещо, каквото и да е – от режисьорът на най-доброто от „Star Wars“ в последните години..